19 Mayıs 24 Pazar 23:30
Pazar, Mayıs 19, 2024
spot_img

EN YENİ

Türkiye’de ilk kez Biyoçeşitlilik Proje Yarışması düzenleniyor

Türkiye’nin lider yapı malzemeleri üreticisi Akçansa, iştiraki olduğu HeidelbergCement’in faaliyet gösterdiği ülkelerde düzenlediği, maden sahalarının biyolojik değerlerini arttırmayı amaçlayan “Biyoçeşitlilik Proje Yarışması”nı bu yıl ilk kez Türkiye’de gerçekleştiriyor.  

Üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji ve Ekoloji bölümlerinde ve Ziraat Fakültelerinde okuyan öğrencilere yönelik düzenlenen yarışmayla maden sahalarının biyolojik değerini artırmayı amaçlayan projeler üretilmesi ve öğrencilerin bu yöndeki farkındalıklarının arttırılması hedefleniyor.

Üniversite öğrencilerini çevreye, doğal yaşama ve sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunmaya davet eden yarışmanın başvuruları, 1 Mart 2014 Cuma gününe kadar devam edecek.

Türkiye’nin lider yapı malzemeleri üreticisi Akçansa’nın Türkiye’de ilk defa düzenlediği “Biyolojik çeşitliliği artır, doğal hayata değer kat” konulu Biyoçeşitlilik Proje Yarışması’nın başvuruları başladı. Üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji ve Ekoloji bölümlerinde ve Ziraat fakültelerindeki öğrencilere yönelik düzenlenen yarışmanın son başvuru tarihi 1 Mart Cuma günüdür.

“Quarry Life Award” maden sahalarında biyolojik çeşitliliğin artırılması amacıyla düzenlenen uluslararası bilim ve eğitim yarışmasıdır. Amacı madencilik faaliyetleri sonrası arazilerin ve doğal yabani hayatın, üniversite öğrencileri, araştırma görevlileri tarafından üretilecek farklı ve inovatif projelerle tekrar doğaya kazandırılması, bu alanlarda biyolojik çeşitliliğinin arttırılması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak olarak özetleyebiliriz.

QLA yarışması, hem ulusal hem de uluslararası biyoçeşitlilik proje yarışması olması sebebiyle iki senede bir düzenlenmektedir. İlki 2011 senesinde yapılmış, 18 ülkeyi temsilen 300’den fazla proje katılmıştır. 2012 yılında Almanya’nın Heidelberg kentinde düzenlenen törenle ödüller sahiplerine verilmiştir.

Doğaya, çevreye, biyoçeşitlilik, ekoloji ve biyoloji konularına meraklı tüm üniversite öğrencileri bu yarışmaya ister kendi başlarına ister ekip halinde katılabilirler. Başvurular 1 Mart 2013 tarihine kadar quarrylifeawards.com adresinden elektronik ortamda yapılabiliyor.

Yarışma için birisi İstanbul, diğeri Çanakkale’de üretim faaliyeti devam eden 2 hammadde sahası belirledik. Yarışmacılar tarafından bu sahalara yönelik 1 Mart 2014 tarihine kadar hazırlanacak proje tekliflerini Ulusal Jüri ön elemeden geçirecek, seçilen teklifler ise 1 Eylül 2014 tarihine kadar nihai proje haline getirilecektir. Projeler fizibilite, kamu bilincinin arttırılması ve paydaşların katılımı gibi doğaya ve topluma kattıkları değere kriterlerine göre değerlendirilecektir.

Ulusal yarışma için kamu kurum ve kuruluşlardan, üniversitelerden, STK’lardan uzman ve yetkili kişilerden oluşacak bir jüri değerlendirme yapacak.

Büyük ödül 30.000 Euro

Kabul edilen tüm projeler, aynı anda hem ulusal hem de uluslararası ödüller için yarışacak. Ulusalda birinci olacak projeye 5.000 Euro, ikinciye 3.000 Euro, üçüncüye ise 1.500 Euro nakit para ödülü verilecek.

Uluslararası alanda başarı elde eden yarışmacılar ise 10.000 Euro değerinde para ödülü kazanacak. Bunların dışında 30.000 Euro tutarındaki büyük ödül ise en iyi genel projeye verilecek.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.