1992 yılında Kamber Kaya tarafından kurulan ve aile şirketi olarak yoluna devam eden Emek Otomotiv ve Hırdavat San. Ltd. Şti. bugün ithalat ve ihracat yaparak kendi markaları ile hırdavat sektörüne hizmet veriyor.
Kendi bünyesindeki Maxstar ve Labor Power Tools markalarının yanında geniş ürün grubuyla hırdavat sektörüne ürünler sunan Emek Otomotiv ve Hırdavat, 2 bin 500 metrekarelik bir alanda müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Elektrikli el aletleri, iş güvenlik malzemeleri, el aletleri, kompresörler, jeneratörler, kaynak makinesi ve ekipmanları, inşaat ve nalburiye malzemeleri, bahçe ekipmanları, su pompaları vs. gibi birçok ürün grubunda faaliyet gösteren Emek Otomotiv ve Hırdavat aynı zamanda birçok ünlü markanın da satışını gerçekleştiriyor.
NalburTeknik Dergisi olarak Mart sayımıza konuk ettiğimiz Emek Otomotiv ve Hırdavat Ltd. Şti. kurucusu Kamber Kaya ile firma faaliyetleri ve sektörle ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.
Öncelikle firmanızın kuruluş ve bugünlere geliş süreci hakkında bilgi verir misiniz?
Emek Otomotiv Mak. Hır. İmt. İhr. Tic. San. Ltd. Şti. 1992 yılında otomotiv yedek parça satışı ile Sirkeci’de piyasa girmiştir. 20 yıla yakın bilfiil; yani tek başıma Anadolu’da pazarlamaya çıkarak bu günlerin temelini attım.
Daha sonraki yıllarda seyahat ettiğim bölgelerde hırdavat el aletleri eksikliğini tespit ederek otomotivci müşterilerimi hırdavat çeşidini raflarına koymaya ikna ettim. Bu süre içerisinde de yeni müşteri arayışına girmeyerek risk almadım, yıllarca mevcut otomotivci müşterilerimiz ile hırdavat çeşidini, makine grubu, bahçe el aletleri gibi ürün gruplarını çoğalttık.
2004 yılında da pazarlama ağını kurarak Türkiye’de tüm bölgelere satış yapmaya başladık. Faaliyete başladığımız Sirkeci’deki 200 m2 yerden İkitelli’deki 1000 m2 bir yere taşındık, ürün çeşit ve stoku için burası da yetmeyince 2500 m2 olan şu anki yerimizde toptan satışlarımıza devam ediyoruz.
2010 yılında oğlum Hüseyin Kaya’yı da pazarlama-satış departmanında firmamız bünyesine kattık. Benim gibi O da Türkiye’deki tüm müşterilere bizzat gidererek piyasanın ihtiyaçlarını, beklentileri bizzat yerinde gördü. Müşterilerimizle bire bir diyalog içerinde oldu piyasa ile ilgili her türlü ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştı.
2018 yılında da oğlumun katkıları ile ithalat ve ihracat yapmaya karar verdik ve işe koyulduk. Kendi adımıza MAXSTAR ve LABOR markalarının tescillerini aldık ve elektrikli el aletlerini getirmeye başladık.
Bugün halen faaliyetimizi emin adımlarla dürüst ve ahlaklı ticaret ilkelerini prensip edinerek devam ediyoruz.
Hangi sektörlere seslenmektesiniz? Hangi markaların satışını yapıyorsunuz?
Elektrikli el aletleri, iş güvenlik malzemeleri, el aletleri, kompresörler, jeneratörler, kaynak makinesi ve ekipmanları, inşaat ve nalburiye malzemeleri, bahçe ekipmanları, su pompaları vs. gibi birçok ürün grubunda sektöre hizmet veriyoruz.
Kendi markalarımız olan Maxstar, Labor Power Tools başta olmak üzere; Dalgakıran, Akfix, Makita, Hyundai, SGS, Best, 3M, Sander, Starline, Selectron, Eltos,Lavor, İzeltaş, Knipex vs. gibi daha pek çok markanın satışını yapmaktayız.
İthalatını yaptığınız veya kendinize ait marklarız var mı? Varsa bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Kendimize ait 2 adet markamız var: Maxstar ve Labor Power Tools.
Maxstar iş güvenlik alanında kullandığımız markamız. Üretim sürecini kendi yönettiğimiz iş güvenlik ayakkabısında daha çok kullanıyoruz. Labor Power Tools’u ise daha çok ithal ettiğimiz elektrikli el aletlerinde kullanmaktayız.
Satış pazarlama faaliyetlerinizi nasıl yürütüyorsunuz? Satış sonrası hizmet ile ilgili neler söylemek istersiniz? Müşterilerinizin ihtiyaç ve talepleri ne yönde oluyor? Yönlendirme yapıyor musunuz?
Türkiye’nin tüm bölgelerine giden pazarlamacı arkadaşlarımız mevcut. Bizzat müşterilerimizin ayağına gidip taleplerini topluyoruz daha sonra da İstanbul’da bulunan merkezimizden siparişlerini gönderiyoruz.
Bayi seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Bayilerle ilgili çalışma prensiplerinizden bahseder misiniz?
Bu soruya şu şekilde cevap verelim: Bayi seçmek için biraz daha zamana ihtiyacımız olacak çünkü ithalatta daha yeniyiz. Markalarımız ve kalitemiz oturduktan sonra bayilik çalışmaları yapmayı düşünüyoruz.
Sektörünüz açısından ve genel ekonomik anlamda önümüzdeki süreçte beklentileriniz nelerdir? Önümüzdeki yıl hedefleriniz nelerdir?
2020 yılında covid-19 salgını tüm sektörleri etkiledi. Dolayısıyla tüm sektörlerde olduğu gibi bizleri de bazı önlemler almaya zorladı. Umarım 2021 yılında bu hastalığı atlatarak hep beraber istikrarı tekrar yakalarız.
Sizce sektörün sıkıntıları nelerdir? Hırdavat ve nalbur sektörünün gelişimi açısından sunabileceğiniz öneriler neler olur?
Ben sektörümüzde çok büyük sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Etik ve ahlaklı ticaret yapıldığı sürece her şey yolunda gider.
E-ticaret (nalbur-hırdavat malzemeleri üzerine) hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sektörün geleceğini nasıl değerlendirirsiniz?
Biz toptan satış yapan bir firmayız. Müşteri portföyümüzde çok sayında perakende satış yapan firma olduğu için perakende satış pazarına girmemeyi ticari etik olarak görüyoruz. Bu nedenle e-ticaret sitelerinde satış yapmıyoruz. Ticari ahlak bizim için her şeyin önünde çünkü.
Bölgenizdeki nalbur ve hırdavat sektöründe pazar payı nedir?
Bölgemizden ziyade Türkiye genelinde pazar payımız bize göre gayet iyi. Daha fazla bölge ve daha fazla çok müşteri bu zamanda risk taşır. Bu yüzden mevcut müşterilerimize iyi hizmet vererek yolumuza devam ediyoruz.