İşçilerin iş yerinde KKD’leri uygun şekilde kullanmasını sağlamak için işverenlerin bir KKD programı olması gerekir.
Planlama, geliştirme ve uygulama aşamalarında her seviyeden (üst düzey yönetim, amirler ve çalışanlar) bağlılık ve aktif katılım gerektirir.
İyi bir KKD programının şu temel unsurlardan oluşmaktadır:
Tehlike tanımlama ve risk değerlendirmesi
Uygun kontrollerin seçimi
Uygun KKD’nin seçimi
Uyumluluk
Eğitim ve öğretim
Yönetim desteği
Bakım
Programın denetlenmesi.
Çalışanların, özellikle de tehlikeli işlerle uğraşanların güvenliğini sağlamak için doğru güvenlik ekipmanının seçilmesi önemlidir.
Peki doğru KKD’yi nasıl seçersiniz? Doğru KKD’yi bulmak için göz önünde bulundurulması gereken faktörler şunlardır:
Tehdit: Çalışanlarınız için doğru kişisel koruyucu donanım ekipman seçerken ilk yapılması gereken çalıma ortamında bulunan risk faktörlerinin incelenmesi ve belirlenmesidir. Bu risk analizinden sonra uygun standartlarda ürünler belirlenmelidir.
Konfor ve uyumluluk: Günümüzde tüm üreticilerin dikkat ettiği en önemli unsur standart üretilen tüm ürünlerin farklı kullanıcılar için uyumluluğu sağlanması. Uyumluluğu kontrol amaçlı üreticilerin uyumluluk testleri bulunmaktadır. Tüm Kişisel koruyucu donanımlarda kişilerin yapısına göre uygun bedenlerde olması gerekmektedir. Doğru ürün olmasına rağmen beden uyumlu değilse koruma tam sağlanmayacaktır. Örnek olarak kıyafetlerin büyük beden olması, eldivenlerin ele tam oturmaması, solunum grubu ürünlerin sızdırmazlık sağlamaması kaza ve meslek hastalık riskini arttıracaktır.
Özellikle solunum grubu kişisel koruyucu donanımların uyumluluğu ve çeşitli yüz tiplerinde sızdırmazlığı sağlamalıdır. Tek kullanımlık maskeler ya da tekrar kullanılabilir maskelerde kullanıcının kendine uyumlu olup olmadığını test etmeleri için basit yöntemler mevcuttur. Her kullanıcı ekipmanı kullanmadan önce bu testleri uygulayıp uyumluluğunu kontrol ettikten sonra sahaya çıkmalıdır.
Maliyet: Burada ki düşüncem ürünün maliyetinden çok sahada kullanılan ürünlerin göstermiş olduğu performans ve kullanıcıya olan rahatlığı dikkate alınmalıdır.
Çalışanların sahada konforlu çalışmaları işin kalitesini ve hızını arttıracaktır. Doğru ürünler çalışanın yaralanma riski minimum seviyeye çekilmiş ve bu yaralanmalar sonucu oluşabilecek iş gücü kaybı en aza indirilmiş olacaktır. Çalışana uyumlu ve konforlu ürün olması çalışanın sahada daha az yorulması ve daha verimli çalışması yaptığı işin kalitesinin yanı sıra hızına etki edeceğinden üretime değer katacaktır.
Düşük ve yüksek maliyet bir ürünün doğru ya da yanlış olduğunu asla göstermez. Yapılan araştırma ve çalışmalara göre doğru ve konforlu ürün kullanımı yapılan işin hız ve kalitesinin %20 – %30 arttığı yönündedir.
Kaan Kılıçarslan
FLIQA İş Ekipmanları San. ve Tic. A.Ş.
Satış Müdürü