04 Mayıs 24 Cumartesi 16:26
Cumartesi, Mayıs 4, 2024
spot_img

EN YENİ

BİR MUM DİĞER BİR MUMU TUTUŞTURMAKLA IŞIĞINDAN BİR ŞEY KAYBETMEZ

viko

Topluma karşı olan sorumluluğuna esin kaynağı olan Hz. Mevlana’nın “Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez” sözü ile VİKO by Panasonic, her alanda olduğu gibi Kurumsal Sosyal Sorumluluk uygulamaları ile de dikkatleri üzerine topluyor.

Elektrik anahtar ve priz sektörünün lider kuruluşu VİKO by Panasonic, Sosyal Sorumluluk uygulamalarıyla adından söz ettiriyor. VİKO by Panasonic Pazarlama Direktörü Aysel Özaltınok ile Nalbur Teknik dergisine özel yaptığımız söyleşi ile VİKO by Panasonic’in Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanındaki projelerinden ve çalışmalarından bahsettik.

VİKO kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını derinlemesine ele alan kuruluşlardan birisi, bunu nasıl sağladığınızdan söz eder misiniz?
VİKO Sürdürülebilir kalkınmanın insana yatırım ve doğal kaynakların bilinçli kullanımı ile gerçekleşeceğine inanan bir yaklaşım ile 1998 yılından bu yana yaşama değer katan Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri yürütmektedir. Hz. Mevlana’nın “Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez” sözü, VİKO’nun topluma karşı olan sorumluluğuna esin kaynağı olmuştur. VİKO Kurumsal Sosyal Sorumluluk uygulamaları “Toplumsal Sorumlulukların Yönetimi” süreci kapsamında ve kurumsal bir değer olarak ele alınarak, yönetilmektedir.

VİKO’nun enerji verimliliği konusunda önemli bir sosyal sorumluluk projesi yürüttüğünü biliyoruz, bize projenin nasıl doğduğu ve detayları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Takdir edersiniz ki gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak konusunda hepimizin son derece sorumlu olduğu bir dönemden geçiyoruz. Çünkü, doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor, çevre kirleniyor, enerji için yüksek bedeller ödüyoruz. Enerji verimliliği ve doğal kaynaklarımızın korunması gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için alınacak sorumlulukların da önceliğini belirleyen kavramların başında geliyor. Biz de Sürdürülebilirliği kurumsal değer kabul eden bir anlayışla, daha yaşanabilir bir dünya için sorumluluk almayı görev kabul ediyoruz. İşte bu yaklaşımdan aldığımız motivasyonla hayata geçirdiğimiz projemiz İlköğretim çağındaki öğrencilere enerji ve doğal kaynaklarımızın korunması ve geri dönüşüm konularında bilinç oluşturmak amacıyla ve ‘Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği’ sloganı ile 2012 yılında hayat buldu. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol ile hayata geçirilen proje kapsamında öncelikle İstanbul’daki ilk ve ortaokullarda görev yapan 1.450 eğitimci için enerji yöneticisi eğitimleri verildi. Okullarda gerçekleştirilen proje uygulamalarının pekişmesi için farkındalık afişleri ve tüm elektrik anahtarlarına ‘gereksizse kapat, geleceği aydınlat’ uyarı yazısı asılıyor. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün önemli desteği ile okullarımızda enerji verimliliği kulüplerinin kurulması sağlandı. Öğrencilerin projeye etkin katılımlarını sağlamak amacı ile oluşturulan Enerji Verimliliği Kulüpleri’nde görev alan öğrenciler, öğretmenleri ile birlikte enerji verimliliği konularında
birçok çalışma gerçekleştiriyor. Öğrencilerin projeye aktif katılımlarını ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak amacı
ile oluşturduğumuz VİKO Çocuk Tiyatrosu ise projenin amacına erişimi ve kalıcılığı bakımından gerçekten çok başarılı bir süreci oluşturdu. Her yıl okullarda uygulanarak enerji verimliliği konusundaki sorumluluğun yerleşik bir bilinç haline gelmesini amaçlayan projemiz, İstanbul’daki ilk ve ortaokulların enerji tüketiminde belirgin bir azalma gerçekleşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Her öğretim yılı sonunda ise projeye katılan okullar arasında düzenlediğimiz yarışma ile enerji verimliliği konusunda örnek uygulamalar gerçekleştiren okulların ödüllendirilmesi ve diğer okulların da özendirilmesini hedefleniyoruz. Proje kapsamında oluşturulan VİKO Çocuk Tiyatrosunun sahnelediği, ana teması enerji verimliliği olan ‘Aydınlık Bir Gelecek’ isimli oyun İstanbul’da her gün bir okulda öğrencilere ücretsiz olarak sahneleniyor. Yaklaşık üç yılda 400 Bin ilkokul öğrencisine ulaşarak adeta bir rekora imza atan projemiz ile 2020 yılına kadar 1 Milyon öğrenciye ulaşmış olmayı hedefliyoruz.

Projemizin ödüllendirme sürecini oluşturan ve jüri üyeliğini çok değerli akademisyenlerin yaptığı enerji verimliliğinde yılın örnek okulları ödül sürecine bugüne kadar yaklaşık 850 okul dahil oldu. Bu 850 okulun öğretmenleri ve özellikle de enerji verimliliği kulüplerinde yer alan öğrencileri düşünüldüğünde projenin çok geniş kitlelere yayılmış olmasını görmek bizim için gerçekten önemli bir gurur ve mutluluk sebebi. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz ödül sürecinde 1.lik derecesini elde eden okulumuzun öğrencilerinin geri dönüşümlü kıyafetlerle gerçekleştirdiği defile gerçekten görülmeye değerdi. Aslında bu örnek, öğrencilerimizin enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması konusunda kazandıkları bilinci ve projemizin amacına adım adım yaklaştığını da gösteriyor.

Sizce KSS projelerinde sürdürülebilirliğin önemi nedir? viko-kss-projeleri
Sürdürülebilirliği kurumsal değerleri arasında ve önemle alan bir kuruluş olarak, her alanda olduğu gibi kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin de sürdürülebilirlik yaklaşımı ile yürütülmesi gerektiği inancındayız. Bu yaklaşımdan hareketle, sosyal sorumluluk kapsamındaki tüm projelerimizi etki, değer katma ve sürdürülebilirlik ilkeleri ile yönetmekteyiz.

Enerji verimliliği konusunda öğrencilere yönelik yaptığınız projeler çok anlamlı, peki konutlarımızda enerji verimliliği sağlamak için okuyucularımıza neler öneriyorsunuz?
Enerji verimliliği en yalın ifade ile “tükettiğimiz enerji miktarının, konfor koşullarımızdan ödün vermeden azaltılmasıdır” . Bu yaklaşımla, günlük yaşantımızın hemen her alanında hizmet ve konfor seviyesini etkilemeksizin daha az enerji kullanmamız mümkündür. Ülkemizde, enerjinin yoğun kullanıldığı alanlarda %20-30 dolaylarında enerji tasarruf potansiyeli olduğu bilinmektedir. Örneğin ülkemizde tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payı %20 civarında. Bu alanda tasarruf için öncelikle gün ışığından maksimum düzeyde yararlanmak gerekir. Gereksiz yanan ışıkları kapatmak, düşük verimli ışık kaynakları yerine led aydınlatma gibi yüksek verimli ışık kaynakları kullanmak, aydınlatmadaki tasarruf için diğer önemli hususlardandır. Evlerde tüketilen elektrik enerjisinin önemli bir kısmı da kullanılmadığı halde prizde takılı olan cihazlarca tüketilmekte. Açma-kapama butonu bulunan grup prizler kullanarak tek bir dokunuşla tüm cihazları kapatılabilir, böylece bu konudaki gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebiliriz. Tabi daha birçok konuda tasarruf yapabileceğimiz yöntemler de var. Özellikle dimmerler, yani musluğu açıp kısmanız gibi elektriğikısıp, açtığınız elektrik anahtarları ile aydınlatmada ihtiyacınız kadar elektrik kullanırsınız. Akıllı sayaçlarda dağıtım şirketinden tarife seçmek ve bu tarifeler kapsamında ortaya koyulacak bilinçli tüketim alışkanlıkları ile hem tasarruf hem de aile bütçesine katkı sağlamak mümkündür. Mesela aydınlatmayı kontrol eden hareket veya varlık sensörlerini çoğunlukla işyerlerinde kullanıyoruz ama pek tabi ki evlerde de kullanabiliriz. Bu da önemli miktarda elektrik tasarrufu sağlar.

Ayrıca enerji verimliliği potansiyeli yüksek bir cihaza yapılacak yatırım her zaman daha kazançlıdır, bu tür cihazların kullanım ömrü boyunca sağlanacak enerji tasarrufu ile hem ödediğiniz parayı bütçenize geri kazandırabilir hem de daha az enerji tüketebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki enerji tasarrufu, daha çabuk ve daha ucuza elde edilebilen bir enerji kaynağıdır. Özetle gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek için mevcut kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanmayı hepimiz içselleştirmeliyiz.

 

#VİKO #VİKObyPanasonic #EnerjiVerimliliği #KSSProjeleri #NalburTeknik #NalburTeknikDergisi

 

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.