18 Mayıs 24 Cumartesi 17:28
Cumartesi, Mayıs 18, 2024
spot_img

EN YENİ

Saraç Teknik Hırdavat, Tuzla’daki yeni yerinde hizmete tam gaz devam ediyor!

Kaliteli hizmetiyle 35 yıldır müşterilerinin gönlünde taht kuran Saraç Teknik Hırdavat, son yatırımı olan 16 bin m2’lik yeni yerinde sektöre en iyi hizmeti vermeyi hedefliyor

Müşteri memnuniyeti ilkesinden ayrılmadan 35 yıldır müşterileri için çalışmaya ve büyümeye devam eden, Saraç Teknik Hırdavat, 1978 yılında sektörün merkezi sayılan Tahtakale’de kuruldu. Kuruluşundan günümüze, her gün gelişen bünyesi ve yükselen grafiğiyle bugün ülkemizin en etkin hırdavat dağıtım ve pazarlama şirketi haline gelmiştir. 1994 ve 1998’de, kadro ve kurumsal yapının yeniden organizasyonu yapılarak, yeni hedefler belirlenmiş ve bu yeni organizasyon yapısının getirdiği bir ihtiyaç olarak modern bir iş yeri gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bu düşünceyle Küçükpazar’da faaliyetlerini sürdüren Saraç Teknik Hırdavat, 1998’de Saraç Teknik Hırdavat İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. kuruluşuyla yeni kurumsal kimliğini kazanarak ihtiyaç duyduğu Samandıra’daki modern iş merkezine geçmiştir. 2007 yılında yeni bir yapılanma içine giren ve çalışmalarına devam eden firma, 2012 yılında Tuzla’da yapımı biten 8.000 m2 kapalı alana sahip yeni yerine geçmiştir. Saraç Teknik, modern araç gereç donanımı ve bilgisayar entegrasyonu yanında, deneyimli yöneticileri, bilgi, tecrübe ve performansı yüksek 60 civarında personeli, 16 satış sorumlusu, 20 araç, 10.000 kalem ürün çeşidi ve 2.000’in üzerinde müşteri potansiyeli ile ülke düzeyinde etkinliklerini sürdürmektedir. “Biz, bir disiplin içinde iş yapmaya, almış olduğumuz kararları uygulamaya, vademizi, fiyatlarımızı ve satış şartlarımızı sabit tutmaya çok önem verip, bu konularda kesinlikle taviz vermiyoruz.” diyen Saraç Teknik Hırdavat Firma Sahibi İbrahim Hakkı Bektaş ile faaliyetleri hakkında bir söyleşi yaptık.

Firmanızın kuruluşu ve bugünlere geliş süreci hakkında bilgi verir misiniz?

“Saraç Teknik Hırdavat 1988 yılında Tahtakale’de kuruldu. O dönemde bir dükkânımız, bir de Zeytinburnu’nda bir depomuz vardı. İki yerde toplam 300 m2’lik alanda işe başladık. 1993 yılında ortak olduk. Şirketimiz limited şirket olarak faaliyetlerine devam etti. 1998 yılında Samandıra’daki tesisimizi yaptık. Tahtakale’deki 500m2’lik yerden yaklaşık 3000 m2’lik kendi yaptığımız bu tesisimize geldik. Orda 9 yıl kaldık ve ortağımızdan 2007 yılında ayrıldık. Bu yıldan sonra şirkette tek olarak kaldım. Samandıra’daki  yeri ortağımıza devrettik, orda 5 yıl kiracı olarak kaldıktan sonra yarı tamamlanmış şekilde Tuzla’daki kendi tesisimize yerleştik. Buranın 8 bin m2 oturumu var, iki katıyla 16 bin m2 bir alanda ve 12 metre yüksekliğinde olacak.  Tamamen lojistik olarak ayarlanmış bu yerde forkliftler rahat çalışabilecek. 10 rampası olan yükleme boşaltma yapılacak modern bir tesis yaptık.  Biz bu konularda zaten öncü bir firmayız. 1998 yılında Tahtakale’den Samandıra’ya geldiğimizde arkadaşlar bize ‘orda ne yapacaksınız, dağ başında’ demişti. Şimdi onlar çok daha uzak yerlere gittiler.  Tahtakale gerçekten küçük bir yer, orda büyümek mümkün değil, ordan çıkmak gerekiyordu. Ordan Samandıra’ya ora da küçük gelince Tuzla’ya yani buraya geldik.  Biz 2 kişi başladık ama şu an 60 kişiyiz. Aktif olarak çalıştığımız 2000 tane müşterimiz var. 16 pazarlamacımız, 20 dağıtım aracımız var. Türkiye’nin tüm bölgelerinde olmadığımız yer yok.  Ülkemizin her yerinde plasiyer arkadaşlar çalışmalarına devam ediyorlar.”

Firmanızın pazara sunduğu ürün grupları nelerdir? Kendi üretimini yaptığınız kaç marka var? Bu ürünlerle ilgili servis imkanı veriyor musunuz?

“Bir çok markanın bayiliğini yapıyoruz. Bunlardan bazıları Henkel, Kale Kilit, Makita, Bosch, Makine Takım,  Hassan, Dekor, Karbosan, Atlas Zımpara, 404, Ecesan, KAS, Far, Vip-tec, Gezer, Foster , Yaparlar v.s’dir. Distribütörü olduğumuz, dışardan getirdiğimiz markalar ise Wonder, Sani, Keps, Guard, Etval ve Kavi gibi markalardır. Ayrıca Granit, Bally, Uzunoğlu Plastik, Rubi, Kristal,Fisco, Esaş, Mano, Yuma Kilit, Yakar, Derby çizme, CTM, Oerlicon  gibi bir çok markanın ürünlerini piyasaya sunuyoruz. Firmamız servis imkanı sunmaktadır. İstanbul içindeki müşterilerimizin dükkanına kadar ürünlerimizi götürüp, teslim ediyoruz. İstanbul dışına farklı bir uygulamamız var.”

TÜKETİCİ BİZDEN 1000 ADET KİLİT İSTESE VERMİYORUZ

Satış ve pazarlama alanında ne gibi faaliyetler yürütüyorsunuz?

“Satış ve pazarlama alanındaki faaliyetlerimizi Home Office konseptinde yapıyoruz. Türkiye’nin bir çok bölgesinde çalışan arkadaşlarımız var. Bölgesinde etkili pazarlama yapabilen, Nalbur ve bir üstü toptancı gibi çalışan kişilere mal satıyoruz. Mesela, Antalya dediğimizde Antalya, Serik, Manavgat, Alanya gibi bazı ilçelere ve kazalara kadar giriyoruz.

Satmak için bizden ürün isteyen herkese bir ayrım yapmadan mal veriyoruz. Bize ödeme yapabilen, sağlam müşteriler olmasına çalışıyoruz. Burada dikkat ettiğimiz nokta, biz tüketiciye direk mal vermiyoruz, satıcıya veriyoruz.  Müteahhit, fabrika, projeye mal vermiyoruz. Tüketici bizden 1000 adet Kilit istese vermiyoruz.  Mesela, bize gelen müşteri Sultanbeyli’den geliyorsa, 10 bin liralık mal istese bile, vermiyoruz, o bölgede bizle aktif olarak çalışan müşterimize yönlendiriyoruz. Perakende satışımız yoktur. Genelde sipariş alıp, siparişi sevk etme sistemine göre çalışıyoruz. Direk buradan satışımız yoktur.”

Müşteri ağınızı artırmak için hangi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

“Biz müşteri sayımızı artırmayı çok fazla istemiyoruz. Şu anda ancak yetişebiliyoruz. Aktif olarak çalıştığımız müşterilerimizi özenle seçiyoruz. Bize müşteri olmak isteyenlerin önce bizim müşteri bilgi formumuzu doldurması gerekiyor. Oraya banka bilgilerini, çalıştığı firmaları ve daha önemlisi referanslarını yazmasını istiyoruz. Bir banka gibi gerekli istihbaratı yapıyoruz. Bunu değerlendirmemiz sonunda müşterimiz olabilir ya da olamaz. Önceden bu sistemde çalışmayan ve bizi bu yönden eleştiren meslektaşlarımız da şimdi bu prensiple çalışmaya başladılar.”

VADE, FİYATLAR VE SATIŞ ŞARTLARINDAN ASLA TAVİZ YOK

Sektörde sizinle aynı işi yapan firmalardan sizin farkınız nedir?

“Bizim, sektörde bizimle aynı işi yapan firmalardan çok büyük farkımız yoktur. Ama diğer firmalardan farklı olarak; biz, bir disiplin içinde iş yapmaya, almış olduğumuz kararları uygulamaya, vademizi, fiyatlarımızı ve satış şartlarımızı sabit tutmaya çok önem verip, bu konularda kesinlikle taviz vermiyoruz. Bu durum açıkçası meslektaşlarımızın hoşuna gidiyor. Hırdavatçılarda fiyat listesini ilk çıkaran firma biziz. İlk kurulduğumuz günden beri her zaman güncelleyerek fiyat listesi çıkardık ve çıkarmaya devam ediyoruz. Şimdi internet ortamında PDF olarak da paylaşıyoruz. Ayrı bir birim olarak müşteri hizmetlerimiz hizmet veriyor. Her zaman bir kurumsal yapı içinde hareket ediyoruz.”

Satış sonrası teknik destek noktasında nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?

“Satış sonrasında bizim ithal ettiğimiz elektrikli aletlerinde teknik destek veriyoruz. TSE belgeli 7 tane servisimiz var. Diğer markalarla ilgili aranırsak, o markanın servislerine yönlendiriyoruz.”

Nalbur sektörüne Çin ürünlerinin etkisi nedir?

SIKINTILI, KALİTESİZ, BOZUK ÜRÜN GETİRMİYORUZ

“Çin büyük bir pazar. Hırdavat alanındaki ürünlerimizin % 50‘sine yakını bu pazarın ürünlerinden oluşuyor. Bunun Türk imalat sektörüne zararı var ama Türkiye’nin kendini geliştirmesi, bunlarla rekabet edebilmesi için bu belki gerekli bir şeydi. Bu durumdan sadece Türkiye değil tüm ülkeler yararlanıyor. Şimdi Bosch’da, I phone’da Çin’de üretim yaptırıyor. Bu olması gereken bir şey. Pazardan bu şekilde faydalanmak gerekiyor. Biz de Çin’e mal yaptırıyoruz, yani ithal ettiğimiz malların %80’i Çin ürünleri. Ama bu mallar uygun ve kaliteli. Fiyat ve kalite konusunda iyi bir çalışma yapıp ona göre getiriyoruz. Sıkıntılı, kalitesiz, bozuk ürün getirmiyoruz. Zaten hükümetimiz yeni yapılan çalışmalarla bunun önlemini aldı. CE ve TSE standartı getirip, tüketiciyi ve Türkiye’deki imalatçıları korumak için damping ve fon uygulaması getirdi. Yani şu anda Türkiye’de üretilen bir mamul dışardan çok daha ucuz fiyatlara getirilemiyor. Mesela, biz şimdi Çin’den çekiç, sarıasma kilit ve kapı kilidi gibi ürünleri getiremiyoruz. Çünkü damping yasasıyla, alınan vergilerden dolayı Türkiye’deki fiyatını çok geçiyor.”

DENETİMLERLE ARTIK ÜLKEMİZE GÜZEL, KALİTELİ VE GARANTİLİ ÜRÜNLER GELİYOR

İthalat konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz?

“İthalatla ilgili büyük bir sorun yaşamıyoruz. Eskiden yetki belgesi gerekirdi, şimdi böyle bir şeye ihtiyaç yok. Ticaret yapan herkes ithalat yapabiliyor. Ama şimdi getirilen mallarla ilgili sıkı denetimler yapılıyor. Önceden çok kötü, kalitesiz mallar getiriliyordu, şimdi bu olmuyor. Güzel, kaliteli, garantili mallar ülkemize geliyor. Bu da Türkiye’nin tüketiciyi koruma noktasında güzel bir uygulama.”

2013 yılınız nasıl geçiyor? Bu ana kadar, bu yıl için hedefleriniz hangi oranda gerçekleşti?  2014 için düşünceleriniz nelerdir?

“2013 yılımız cirosal bazda güzel geçiyor ama düşük kârlılıkla mal satıyoruz. Hedeflerimiz beklediğimiz oranlarda gerçekleşti. Bu tesisimizi tamamen bitirdiğimizde, yeni projelere imza atmak için inşâAllah daha çok zaman ve imkan bulacağız. 2014 yılı için marka ve yeni mamülle alakalı çok büyük açılımımız yok çünkü şimdi biz bulunduğumuz yerin inşaatını tamamlamaya ağırlık veriyoruz.”

Gelişen Türk ekonomisi içerisinde firmanızın, nalbur ve hırdavat sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

“Gelecekte nalburlar azalacak, kalkacak yapı marketlere dönecek. Nasıl ki bakkallar, küçük marketler kapanıp, yerine süper marketler, AVM’ler kurulduysa, hırdavatta da nalburlar kalkacak, yerine büyük yapı marketler kurulacak diye düşünüyorum ama bunun gerçekleşmesi ve bu süreç 10 yılı bulur. 10 yıl sonra % 50 oranında mahalle aralarındaki nalburların sayısı azalacak. Sanayideki hırdavatçılar kalkmayacak. Endüstriyel market olan fabrikalara mal veren firmalar devam edecek.  Şu an da hızlı bir şekilde yapı marketler artıyor. Bunlar, fabrikalara değil de tüketiciye yoğun bir şekilde satış gerçekleştiriyorlar.

SON TÜKETİCİYE E-SATIŞIMIZ YOK. ETİKDE DEĞİL!

İnternet ortamında online satış konusunda neler yapıyorsunuz?

“Nalbur ve hırdavat sektöründe Online satış sistemi  gelişmekte ve yaygınlaşmakta. Biz bir böyle bir portal kurmak istemiyoruz. Bizim yapmamız etik açısından da doğru olmaz. Çünkü biz müşterimize verdiğimiz fiyattan internette satsak, doğru olmaz, o bize zarar verir, hatta tepki toplarız. Zaten biz konsept olarak son tüketiciye ürün vermiyoruz. Bunu müşterilerimiz yapabilir. Öte yandan,  bütün listelerimiz, ürünlerimiz, fiyatlarımız, şartlarımız ve kampanyalarımız internet adresimizde var, günlük olarak güncellemelerimizi yapıyoruz. Ayrıca 2000 aktif müşterimizin mail adresleri var. Değişiklikleri, fiyat artışlarını, kampanyaları mail yoluyla müşterilerimize bildiriyoruz. Bu da bizim için çok güzel bir şey.

Toparlamak gerekirse son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

“Saraç Teknik Hırdavat olarak yapmaya çalıştığımız 16.000 m2’lik tesisi bir firmanın toprağını arsamıza döküp, 1 yıldan beri kaldırmadığı için tamamlayamıyoruz. Belediyenin de bu konuda yardımını talep ediyoruz. Bunu dile getirmek isterim. Herkese bol hayırlı kazançlar dilerim.”

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.