19 Mayıs 24 Pazar 02:43
Pazar, Mayıs 19, 2024
spot_img

EN YENİ

Hedef İlk 3’e Girmek, İhracat 1 Milyar Doları Aştı

nalburTürk boya sektörünün hedeflerine ulaşmasında öncülük eden ve alanının tek meslek örgütü olan Boya Sanayicileri Derneği (Bosad) Başkanı Ahmet Faik Bitlis, sektör beklentilerini ve yeni inovasyonları Nalbur Teknik’e anlattı.  

Kayıtlı ekonomi içinde temsil edilen, “Ulusal Boya Sanayi” içindeki katılımcı payı yüzde 80’e ulaşan Bosad, kuruluş sürecini takiben yaptığı etkin çalışmalar ile Türk Boya Sanayisinin gelişimine katkıda bulunuyor. Ulusal boya tüketimini arttırarak, tüketiciye çağdaş ve sağlıklı ürünler sunmak, ülke ekonomine ihracatçı bir sektör konumu kazandırarak, mevcut AB entegrasyon sürecine sektörel bazda katkı yapmayı amaçlıyor.

 BOSAD’ın çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Bosad (Boya Sanayicileri Derneği) 2003 yılı Temmuz ayında faaliyete geçmiş, boya ve hammaddeleri sektörünün ülkemizdeki tek meslek örgütüdür. Bosad bu süreç içinde 2013 sonu itibarı ile 10 yılını geride bırakmış ve sektörel temsil gücünü 100’e yakın üye ile en üst seviyeye çıkarmıştır. Bugünkü üye profili ile boya ve hammaddeleri sektörümüzün ekonomik faaliyetleri içindeki çok önemli bir bölümünü bünyesinde barındırmaktadır. Bosad 10 yıllık çalışma dönemi içinde sektörün mesleki ve teknik sorunlarını başta bürokratik alanlar olmak üzere yurt içi ve dışındaki ilgili tüm alanlara yönelterek sektörel çözümler üreten etkin bir kuruluş seviyesine ulaşmıştır.

Avrupa’nın 6. büyük üreticisi fakat hedefi ilk 3’e girmek olan Türk boya sanayinin son durumu nedir?

Türk boya sektörü 2013 yıl sonu itibarı ile ulaştığı ekonomik büyüklük ile Avrupa’nın 6. büyük üreticisi olma konumundan hızla bu alandaki ilk 3 içinde yer almak hedefi yönünde gelişimini sürdürmüş ve önemli bir bölgesel üretim merkezi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu gelişim süreci içinde Türk boya ve hammaddeleri sanayi yıllık ekonomik büyüklük olarak ihracat hariç 2 milyar dolara ulaşmış ve son dönemlerdeki dış ticaretteki gelişmelerle beraber 45 ülkeye yönelmiş ve yıllık 1 milyar doları aşan boya, hammadde ve yapı kimyasalları ihracatı ile önemli bir ihracat gelişimi yaşamıştır.

Yıllık süreçte boya sanayisinde teknolojik yenilikler oldu mu? Olduysa boya sanayisine ne tür etkileri oldu?

Son 10 yıllık dönemde Türk boya ve hammadde sanayi yukarıda ifade edildiği üzere bölgesel bir üretim ve çekim merkezi olma hedefi ile ülkemizin ekonomik gelişmesiyle de bağlantılı olarak önemli bir büyüklüğe ulaşmıştır. Son dönemde boya sanayimiz teknolojik yapısını güçlendirmiş ve modern bir üretim ve teknoloji yapısıyla rekabetçi bir sektör olma özelliğini kazanmıştır. Boya sanayimiz gelişmiş ülkelerin mevcut üretim teknolojileriyle yarışır hale gelerek, bu alandaki teknik gelişmeleri de bünyesine alarak çevreci, insan sağlığına değer veren ve katma değeri yüksek ürünlere yönelen gelişim stratejisi içinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türkiye boya sektörünün ihracat performansından söz eder misiniz?

Boya sanayimiz Bosad’ın ve İKMİB’in sektörel tespitleri çerçevesinde ele alındığında ihracat alanında, kimya ana sektörünün de bu alandaki gelişmesiyle paralel önemli bir başarı göstermektedir. 2013 yıl sonu itibarı ile boya sektörü, boya, boya hammaddeleri ve yapı kimyasalları olarak toplam 1 milyar 36 milyon dolarlık bir ihracat büyüklüğüne kavuşmuştur.

Sektörün yoğunlaştığı ve hedeflediği pazarlar konusunda başarı ve başarısızlıktan bahsedebilir miyiz?

Sektörümüzün ihracat alanındaki başarısı dikkate alındığında bugün 2013 sonu itibarı ile 45 ülkeye ulaşan bir pazar portföyü ile ihracatını sürdürdüğü söylenebilir. Bu kapsamda ihracat pazarları açısından ilk planda Türkiye’nin yakın coğrafi pazarları öne çıkmakta olup, Orta Doğu, Balkanlar, Türki Cumhuriyetler, Doğu Avrupa, Kuzey ve Orta Afrika çerçevesinde ihracatın geliştirilme süreci devam etmektedir. İlgili pazarlarda sektörümüzün üretim teknolojisi ve ürün kalitesiyle önemli başarılar kazandığını görmekteyiz.

Sektör de son kullanıcıya ulaşma da, lojistik konusunda yenilikler söz konusu. Etkilerini anlatabilir misiniz?

Boya ve hammaddeleri sanayimiz ülkemizin gelişen ekonomik ve ticari hayatı dikkate alındığında çok geniş ve yoğun bir pazar dağıtım sistemine sahip olup, gıda sektöründen sonra önemli bir pazar dağıtım ağına sahiptir. Boya ürünleri Türkiye’de yaklaşık 25-30 bin noktaya dağıtılmaktadır. Bu alanda son dönemde yeni gelişen lojistik sistemlerinin de devreye girmesiyle çok daha etkin ve hızlı dağıtım kanalına ulaşmıştır.

 Türk boya sektörünün Dünya da söz sahibi olması için neler yapması gerekiyor?

Türk boya sektörünün dünyada önemli bir yere gelebilmesi için ilk safhada, başta marka ve dağıtım kanalları olmak üzere dış pazarlara yatırımı yapması gerekmektedir. Çoğu zaman da başarı için yerel üretim de gerekli olabilmektedir. Unutmayalım ki, dünya pazarında söz sahibi ülkeler için bu alanlara ve inovasyona yatırımları bu konuda başarı şartı olmuştur.

Büyük projelerin hayata geçmesi sektörü hareketlendirir mi?

Türkiye’de son dönemde kamu sektörü kaynaklı büyük projelerin hayata geçmesi yanında özel sektör kaynaklı da birçok projenin oluştuğunu görmekteyiz. İnşaat sektörüne yapılan yeni yatırımların inşaat boyalarına katkısı sınırlı olmaktadır, çünkü inşaat boyalarının büyük çoğunlukla kullanıldığı alan mevcut bina stoklarının boyanmasıdır. Ayrıca mevcut binalara uygulanan ısı izolasyonu uygulamalarının inşaat boyaları tüketimine olumlu katkısı olmaktadır. Sanayi boyaları alanına baktığımızda ise, imalat sanayi odaklı birçok büyük projenin ve alt yapı yatırımlarının boya sanayimizin bu alt grubuna önemli katkısı olduğunu görmekteyiz.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.