19 Mayıs 24 Pazar 11:03
Pazar, Mayıs 19, 2024
spot_img

EN YENİ

Erataş İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Alanındaki farkını gösteriyor

Kişisel koruyucu donanımlar alanında önemli işleri başarılı bir şekilde yerine getirdiklerini belirten Erataş Genel Müdürü Kimya Yüksek Mühendisi M. Emin Kuşçu: “Firmamız, 37 yıldan bu yana temel felsefesi ve politikası gereği; kalite ve standart belgelerine haiz ürün ithal etmek ve pazarlamak prensibiyle hareket etmektedir. Bu amaca yönelik olarak ta sektörde güvenilirliği ve tanınırlığı olan markaların yetkili satıcılığını yapmaktayız.” dedi.

Satışlarının % 95′ini ithalat yoluyla gerçekleştiren Erataş, baştan ayağa, bir kişiyi koruyacak kişisel koruyucu donanımların pazarlamasını yapmaktadır. Çalışanların sağlığını ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir konuda önemli bir görevi yerine getirdiklerini söyleyen Kuşçu: “İş Güvenliği kültürü, İş Sağlığı ve Güvenliğine önem verilen iş ortamında çalışan insanlar işlerine olan dikkatlerini artırarak daha verimli çalışır. Hata oranında düşüş görülür.” dedi. Etkili İSG’nin iş yerinin performansını da artıracağını söyleyen, Erataş Genel Müdürü Kimya Yüksek Mühendisi M. Emin Kuşçu’dan faaliyetleri hakkında bilgi aldık.

Öncelikle, firmanızın kuruluşu ve bu günlere geliş süreci hakkında bilgi verir misiniz?

“Erataş; 1976 yılında Perşembe Pazarında Hırdavat Sektöründe başladığı iş yaşamını 80’li yılların sonundan itibaren salt İş Güvenliği ile ilgili Kişisel Koruyucu Donanımların ithalat ve üretimini yaparak sürdürmüştür. Yine 80’li yıllarda, Güvenlik Güçlerine yönelik koruyucu kask, kalkan ve vücut koruyucuların üretimini gerçekleştirerek birçok ülkeye ihracatını yapmaktadır.”

İş güvenliği alanında sektöre sunduğunuz ürün grupları nelerdir?

“Ürün gruplarımız: Kafa koruyucular, göz ve yüz koruyucular, kulak koruma, solunum koruma, el koruma, düşüş engelleyiciler, vücut koruyucular, ayak koruyucular, atık ve endüstriyel temizlik ürünleri, yol ve çevre güvenlik ürünleri ve endüstriyel paspaslar, kaydırmaz zeminlerdir.”

‘KALİTE VE STANDART BELGELERİNE HAİZ ÜRÜN İTHAL ETMEK VE PAZARLAMAK PRENSİBİMİZ’

Alternatiflerine kıyasla sizin ürünlerinizin farkı nedir?

“Firmamız, 37 yıldan bu yana temel felsefesi ve politikası gereği; kalite ve standart belgelerine haiz ürün ithal etmek ve pazarlamak prensibiyle hareket etmektedir. Bu amaca yönelik olarakta sektörde güvenilirliği ve tanınırlığı olan markaların yetkili satıcılığını yapmaktayız.”

İş güvenliği ekipmanları üretiminde sektör dünden bugüne nasıl değişti?

“İş Güvenliği Ekipmanları üretimi daha önceki yıllarda TS EN Standartlarına uygunluk taşımadan üretilmekte ve üretilen ürünlerin kullanıcılar için koruma sağlayıp sağlamadığı bulunmamakta idi. Dolayısı ile kullanılan İş Güvenliği malzemelerinin standartları yoktu. Ne zamanki 4857 Sayılı İş Yasası ve 6331 Sayılı İş Yasası yürürlüğe girmesi ve ayrıca 30.11.1989 tarihli ve 89/6561/EEC Sayılı Avrupa Birliği ile İş Güvenliği Ekipmanları üretiminde sektör dünden bugüne hızlı bir şekilde Standartlara ve Belgelere dayalı üretime geçtiler.”

‘İŞVERENLER, İŞ YERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALACAK ARAÇ VE GEREÇLERİ NOKSANSIZ BULUNDURACAK’

İş sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verir misiniz?

“İş Sağlığı ve Güvenliği’nin iş yerlerinde başarı ile sağlanabilmesi için gerekli tedbirler ve önlemler alınması, işveren ve çalışan için çok önemlidir. Çalışma ortamında işin yapılması sırasında çeşitli olumsuzluklardan kaynaklanan sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak için İş Yasalarına işveren ve işçilerin uyum sağlama mecburiyeti olduğundan, işverenin hakları, işçilerin hak ve ödevleri anılan yasada açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. İşverenler, iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi alacak araç ve gereçleri noksansız bulunduracak, iş yerlerinde alınan İş Sağlığı ve Güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetleyecek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskleri, alınması gerekli tedbirler, Yasal Hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirecek. Gerekli İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimini verecek, işçilerde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda alınan her türlü önlemlere uymakla yükümlüdürler. Bu nedenle yukarıda bahsedilen konular ve yasalarda ön görülen yaptırımlar iş yerlerinde uygulanmaz ise burada İş Sağlığından bahsetmek abeste iştigal demektir.”

‘BAKANLIĞIN İYİ NİYETLE YASA VE YÖNETMELİKLER YAYINLAMASI VE OLANAKLARI ÖLÇÜSÜNDE PİYASA DENETİM VE GÖZETİMİ YAPILAMASINI UMUTLA VE TAKDİRLE İZLİYORUZ’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş sağlığı ve güvenliği alanında yaptığı çalışmaları yeterli buluyor musunuz?

“2002’den 2012’ye Türkiye Uluslararası Çalışma Örgütü ve AB direktiflerinin ulusal mevzuatımıza aktarılması süreci içinde geçmiştir. Bu arada iş kazaları (ağır ve ölümlü iş kazaları) meslek hastalıklarının ülke genelinde azaltılması politikası başarılı olmamıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ nın İş Sağlığı ve Güvenliği Politikasında ‘’ 2006-2008 ‘’ İş Kazalarının % 20 azaltılması hedefi, ancak Ağır ve Ölümlü İş Kazalarında sürekli artış olmuş, hedeflenen daha fazla meslek hastalığına ulaşılamamış olması, yasanın yeteri kadar işverenlere ve işçilere anlatılamamış olması, Bakanlığın İş Teftişlerinin denetimlerinin sürekli yapılamaması ve çıkan yönetmeliklerin çok sık değiştirilmesi çalışma hayatına olumlu yansımamıştır. Ancak son birkaç yıldır Bakanlığın iyi niyetle yasa ve yönetmelikler yayınlaması ve olanakları ölçüsünde piyasa denetim ve gözetimi yapılamasını umutla ve takdirle izliyoruz.”

‘6331 SAYILI İŞ YASASI, KÖKLÜ VE ETKİLİ KURALLAR GETİRMEMİŞTİR AMA ARTISI DA ÇOKTUR’

2012 yılı Haziran ayı sonunda çıkartılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda gördüğünüz eksikler nelerdir? Yasayı artıları ve eksileriyle değerlendirir misiniz?

“6331 Sayılı İş Kanununu yeni olarak bahsetmek isterdim fakat inceleme yapıldığında neredeyse tamamı daha önceki 4857 sayılı İş Kanunundan çıkartılan ‘’ İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’’nün yeni kanun hammaddesi olarak görülmekte yani aynı yönetmelikler ve tüzüklerden oluşmaktadır. 6331 sayılı kanununu özetlemek istersek, iş kazası ve meslek hastalıklarına neden olan olumsuz koşulları ortadan kaldırmaya dönük, köklü ve etkili kurallar getirmemiştir. 6331 sayılı iş yasasının artısı ise, kamu çalışanlarının işçi çalıştıran bağımsız çalışanların ve 50 işçi ve daha az işçi çalışan iş yerlerinin de kapsama alınmış olmasıdır.”

Sizce, iş güvenliği kültürü ölçülebilir mi? Değerlendirilebilir mi? İş yerinin performansını etkiler mi?

“İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için insan faktörünün en az teknik boyut kadar dikkate alınması önemlidir. Meydana gelen iş kazalarının % 80 – 95’i çalışanların güvensiz davranışlarından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden, iş kazalarının önlenmesi konusunda bir davranış düzenleyicisi olarak kabul edilen İş Güvenliği kültürünün önemi inkâr edilemez. Güvenlik kültürü için üç alanda kararlılık gerekmektedir:

1. İşletmelerin mesleki Sağlık ve Güvenlik yönetim sistemlerini yaşama geçirme kararlılığı,

2. İşçilerin bu sistemlere katılma ve destekleme kararlılığı,

3. İLO’nun almış olduğu kararlar ile İş Güvenliği kültürü, İş Sağlığı ve Güvenliğine önem verilen iş ortamında çalışan insanlar işlerine olan dikkatlerini artırarak daha verimli çalışır. Hata oranında düşüş görülür. İş yerinin performansı artar.”

Yurt çapında gerçek anlamda bir iş güvenliği kavramı oluşturmak ve bu kavramı hayata geçirmek için sizce neler yapılmalıdır?

“Öncelikle ilkokuldan başlayarak Risk ve Güvenlik kavramının gerek insan hayatında, gerek çalışma hayatındaki önceliği ve önemi insanlarımıza anlatılmalıdır. Akademisyenler, Sendikalar, İşverenler, Mühendis ve Tabip Odaları ve Çalışma Bakanlığına bağlı uzmanların oluşturacağı çalışma grupları ülkemizin gerçeklerine uygun yasa ve yönetmeliklerle sektörüne yön vermeleri gerekir.”

Hedefleriniz nelerdir? Firmanız iş güvenliği ekipmanları alanında sektörde nerede olmak istiyor?

Biz şirket olarak ‘‘Doğru Tedarikçi, Güvenli Bir Tedarikçi olmayı, sayısal olarak önlerde olmaya yeğleriz.’’

İş güvenliği ekipmanları alanında üretim, satış ve pazarlama konularında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

“Öncelikle Kurumsal ve Ürün temelinde olması gereken tüm kalite ve standart belgelerine sahip olmak öncelikli şiarımız. Çalışmalarımız sahip olduğumuz bu değerleri korumak ve geliştirmektir.”

‘İSG SORUMLULARI ÜRÜNÜN FİYATLARINDAN ÖNCE, DOĞRU ÜRÜN OLMASINA ÖNCELİK VERMELİDİR’

İş güvenliği ekipmanları seçerken ve kullanırken kullanıcıya neler önerirsiniz?

“Kişisel Koruyucu Donanımları pazarlayan firmaların bünyesinde mutlaka mini bir risk analizi yapılacak teknik eleman bulundurmaları gerekir. Önerilecek ürünün çalışma koşullarına mutlaka uygun olması gerekir. Ayrıca iş yerlerindeki İSG sorumlularının ürünün fiyatlarından önce, doğru ürün olmasına öncelik vermelidirler. İşverenlerin, KKD’lerle ilgili olumsuz yaklaşımları, bu konudaki harcamaları gereksiz görmeleri, İSG uzmanlarını baskı altında tutmakta ve yanlış tercihler yapmaktadırlar. Özellikle küçük işletmelerde ortaya çıkan bu durum çalışanların sağlığını olumsuz etkilemektedir.”

2013 yılınız nasıl geçiyor? Bu ana kadar, bu yıl için hedefleriniz hangi oranda gerçekleşti?  2014 yılı için düşünceleriniz nelerdir?

“2013 yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen mevcudu koruyabileceğimiz bir yıl olarak geçecek gibi görünüyor. 2014’le ilgili maalesef ülkemizde gelecek ile ilgili öngörülerde bulunmak gibi bir olguya sahip olmadığımız için, yaşayıp göreceğiz diyebilirim.”

 

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.