17 Mayıs 24 Cuma 05:42
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img

EN YENİ

Plastik işleme makineleri ihracatı rekora koşuyor

PLASFED Plastik İşleme Makineleri Sektörü İzleme Raporu’na göre, Türkiye’nin makine ihracatının önemli bir parçasını oluşturan plastik işleme makineleri sektöründe, 2012’nin rekor yılı olduğunu veriler ortaya koyuyor. 

Sektör ihracatının 2012 sonunda yüzde 11 artarak 114 milyon Dolara ulaşacağının tahmin edildiği raporda,  sektörün dış ticaret açığının da yüzde 19 azalarak 478 milyon Dolar olarak gerçekleşeceği yer alıyor.

PLASFED tarafından hazırlanan Plastik İşleme Makineleri Sektörü İzleme Raporu’na göre, plastik işleme makineleri ihracatı 2012’yi rekorla kapatacak. Sektörün 2012 Ocak-Ekim dönemi gerçekleşmeleri ile yıl sonu gerçekleşme tahminine ilişkin bilgilerin yer aldığı raporda, 2012 sonu itibariyle makine ihracatının yüzde 11,3 oranında artarak 114 milyon Dolarla en üst düzeye ulaşacağı tahmin edildi.

2012 SONU İTİBARİYLE ÜRETİM YÜZDE 2 GERİLEYECEK

Raporda; 2012 Ocak-Eylül döneminde plastik işleme makinelerinde üretim 241 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın sonuna kadar ise üretimin bir önceki yıla göre yüzde 2 oranında gerileyerek 290 milyon Dolar düzeyinde oluşacağı kaydedildi. Bir önceki yıla göre enjeksiyon, ekstrüzyon, püskürtme makineleri ile preslerin üretimdeki payı artarken,  bu makinelerin parça ve aksamlarının payı azalacak.

İHRACAT REKORA KOŞUYOR

2012 Ocak-Ekim dönemini kapsayan on ayda, 95 milyon Dolar plastik işleme makineleri, aksam ve parçaları ihracatı yapıldığının belirtildiği raporda, buna bağlı olarak yapılan yıl sonu tahminine göre, 2012 sonunda ihracat yüzde 11 artarak 114 milyon dolara ulaşacak ve rekor kıracak.

Raporda, ihracat birim fiyatlarındaki artış da bir diğer olumlu bir gelişme olarak yer aldı. Buna göre, plastik işleme makineleri ile bunların aksam ve parçalarının ortalama birim ihraç fiyatı 2011 yılında kilogram başına 11,2 Dolar seviyesindeyken, 2012 yılının 10 ayında yüzde 8,7 artarak 12,17 Dolara yükseldi. 2012 yılında enjeksiyon, presler, kesme, yarma ve biçim verme makineleri dışındaki tüm kalemlerde birim ihraç fiyatları artış gösterdi.

Plastik işleme makinelerinde en fazla ihracat yapılan üç ülke sırasıyla Rusya, İran ve Azerbaycan oldu. Ocak-Ekim döneminde en fazla ihracat yapılan 10 ülkenin, toplam ihracat içindeki payı tutar bazında yüzde 59, miktar bazında ise yüzde 39 olarak gerçekleşti.

İTHALAT AZALDI

Plastik işleme makinelerinde 2011 yılında ulaşılan en yüksek değer olan 692 milyon dolarlık tutarın, bu yılın sonunda yüzde 14 azalarak 592 milyon dolar düzeyinde kalacağı tahmin edildi. PLASFED raporuna göre, 2012 Ocak-Ekim döneminde ithalat 494 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’ye en fazla ithalat sırasıyla Çin, Almanya ve İtalya’dan yapıldı. Ocak-Ekim döneminde en fazla ithalat yapılan 10 ülke, değer bazında yüzde 92, adet bazında ise yüzde 65 pay aldı. Tek başına Çin’den yapılan ithalat, toplam ithalatın tutar bazında yüzde 26, adet bazında ise yüzde 65’i oranında gerçekleşti. Ortalama ithalat fiyatı kilogram başına 12,3 Dolar olarak gerçekleşirken, Çin’den yapılan ithalatın kilogram başına değeri 6,5 dolar oldu.

DIŞ TİCARET AÇIĞI DÜŞTÜ

PLASFED Plastik İşleme Makineleri Sektörü İzleme Raporunda, sektörün sürekli dış ticaret açığı verdiğine işaret edildi. Buna karşılık, 2012 yıl sonu tahmininde açığının yüzde 19 düşerek 478 milyon dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.

Rapora göre, 2012 yılının 10 ayında dış ticaret açığı, 398 milyon Dolar oldu. Yıl sonu gerçekleşmesi ise ihracattaki artış, ithalattaki azalışa paralel olarak 478 milyon Dolar tahmin edildi. Plastik işleme makineleri dış ticaret açığı, 2011 yılında 589 milyon Dolarla en yüksek seviyesine gelmişti.

“MAKİNE TEÇHİZAT YATIRIMLARI AZALDI, SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ HERKESİN YARARINA”

Plastik İşleme Makineleri Sektörü İzleme Raporunu değerlendiren PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy, dış ticaret açığının azalması ve sektörün ihracatının gözle görülür biçimde yükselmesinin olumlu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu yılın sonunda, plastik işleme makineleri üretimimizin yüzde 39’u ihraç edilecek. Ancak plastik sanayinin makine-teçhizat yatırımlarının yüzde yüzde 77’si ithalatla karşılanacak. İthalatla ilgili en güncel sorunumuz, finansal kiralama yöntemiyle yapılan makine ithalatında yüzde 18 KDV uygulanmasıdır. Sektörün yatırımlarını devam ettirmesi, rekabet avantajı sağlaması gerekiyor. Elbette, yerli makinelerimizin kullanımı çok önemli bir konudur ve üreticilerimizin dünya standartlarında makinelere hayat verdiklerini biliyoruz. Bu alanda, sanayicimizin yerli ürünleri tercih etmesini öneriyoruz. Makine sektörümüzün daha da gelişmesi için AR-GE, inavasyon ve verimlilik yatırımları önemli. Bu alanlara yönelik olarak makine imalatçılarının yeni araçlarla teşvik edilmesini talep ediyoruz “ dedi.

Aksoy, Türkiye plastik sektörünün işleme kapasitesindeki artışa paralel olarak her yıl artan ölçüde makine ve teçhizat yatırımı yaptığını ve sektörün 2003 yılında 288 milyon Dolar olan makine teçhizat yatırımının 2011 yılında 885 milyon dolarla zirveye çıktığını aktardı. Selçuk Aksoy, “Ancak, 2012 Ocak-Ekim döneminde bu rakam 640 milyon dolar olarak gerçekleşti ve bu yılın sonunda yüzde 13 azalarak 768 milyon dolara ineceğini tahmin ediyoruz. Plastik işleme makineleri ile aksam ve parçaları sektöründe 2012 yılında 290 milyon dolar üretim, 592 milyon dolar ithalat, 1114 milyon dolar ihracat ve 768 milyon dolar da iç pazar satışı yani makine ve teçhizat yatırım bekliyoruz. Sektörümüzde yüzde 30 ile kesme, yarma ve biçim verme, yüzde 23 payla enjeksiyon, yüzde 17 payla ektrüzyon ve yüzde 11 ile bunların aksam ve parçaları yatırımları yapılıyor” dedi.

 

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.