17 Mayıs 24 Cuma 11:07
Cuma, Mayıs 17, 2024
spot_img

EN YENİ

Medya Olmasa İş Kazalarını Kimse Duymayacak

İş n3güvenliği ve iş sağlığına yönelik kişisel koruyucu malzemeler üreten, ithal eden, pazarlayan, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren kişileri bir araya getiren Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği (TİGİAD)’ın Başkanı Gülay Yasan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sorularımızı cevaplayan Gülay Yasan’dan KKD’ler ve uygulamaları hakkında bilgiler aldık.

Öncelikle TİGİAD’ın kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

1999 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz İSGİAD (İş Güvenliği İş Adamları Derneği) kuruluşunun 9. yılında 2008 yılında TİGİAD (Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği) olarak ismini değiştirdik.

TİGİAD İş güvenliği ve iş sağlığına yönelik kişisel koruyucu malzemeler üreten, ithal eden, pazarlayan, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren kişileri bir araya getiren; Merkezi İstanbul’da, üyeleri Türkiye genelinde olan bir dernektir. Avrupa Birliği Güvenlik Federasyonu’na (ESF) 2013 yılında temsilci üye olarak katılmıştır. TİGİAD’ın çalışmalarını kısaca özetlersek; İnsan sağlığı ve çalışma verimini doğrudan etkileyen kişisel koruyucu donanımların üretimini, ithalatını ve ihracatını yapan üyelerimizin karşılaştığı sorunları çözmek ve mesleki yardımda bulunmaktır. Endüstriyel sağlık, iş güvenliği ve çevre sağlığı alanlarında ilgili standartların eğitim, tanıtım ve uygulaması ile ilgili programların geliştirilmesine öncülük etmektir. Avrupa kişisel koruyucu donanımlar yönetmeliği çerçevesinde ilgili standartların anlaşılması ve uygulanması konusunda destek hizmeti sağlamaktır. Kişisel koruyucu donanımların standartlarını belirlemek, geliştirmek ve sürekli kılmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsünün yaptığı çalışmalara katkı koymak ve öneride bulunmaktır. Her üç ayda bir yayınladığımız “İş Güvenliği” dergisi, Türkiye genelinde İş Güvenliği sektörünün öncü dergisi olup kamu ve özel sektör haberleriyle desteklenen en zengin içerikli mecradır. Kamu ve akademisyenlerin dışında ilk 2000 sanayi kuruluşuna isme özel ve ücretsiz dağıtılmaktadır. Tamamı renkli 90 sayfanın üzerinde, 3000’den fazla tirajı ve 10000 kişinin üzerinde okunma oranı ile sektörümüze hizmete devam etmektedir. “İş Güvenliği Dergisi” Türkiye’de “Güvenlik Kültürünün” oluşmasına katkı koymaktadır.

Dernek çalışma sahasında kendisine taban bulabiliyor mu?

İş güvenliği alanında faaliyet gösteren işadamları bilinçli mi? Derneğimiz çalışma sahasında katılımcı ve destekleyen işyerleri bulmakta geçtiğimiz yıllarda daha çok zorlanıyordu. Bu zorluk, “İş sağlığı ve güvenliği “ Kanununun çıkması, iş sağlığı ve güvenliği kavramının iş kazaları nedeniyle daha çok medyatik olması vb. nedenlerden dolayı kısmen aşıldı. Ama sorun tamamen çözüldü diyemeyiz.

Ülkemizde Kişisel Koruyucu Donanımlar doğru kullanılıyor mu?Bilgilendirme faaliyetleriniz var mı?Konunun anlaşılması için ne gibi faaliyetlere ihtiyaç var?

Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD)satışı ve kullanımında hala birçok sorunla karşılaşıyoruz. Derneğimiz iki yılı aşkın bir süredir KKD satış personeline KKD konusunda eğitimler düzenliyor ve katılımcıları belgelendiriyoruz. Dernek olarak ileriye yönelik amaçlarımız arasında KKD satış personelinin mesleki belgelendirme ve sertifikasyon sürecini tamamlamak. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yerli iş güvenliği ürünleri sizce yeterli mi? Arttırılması için neler yapılmalı?n4

Türkiye’de üretilen KKD ürünleri sınırlı. Türkiye’de üretilen KKD’ler arasında en çok mekanik iş eldivenleri, kullanılıp atılabilen solunum maskeleri, emniyet kemerleri ve iş ayakkabıları bulunuyor. KKD üretiminde ürün çeşitliliği aslında çok büyük. Bizde üretilen solunum maskeleri ve ayakkabılar bu bölümde yer alan KKD’lerin ancak küçük bir kısmını oluşturuyor. Diğer tüm bölümler ithalatla karşılanıyor. Burada sorumlu olan devlettir. Devlet üreticiyi desteklemeli, bu donanımların Türkiye’de üretilmesi için teşvik, araştırma, arge vb. birçok faaliyette üreticinin yanında bulunmalıdır.

2014’ün ikinci yarısında ekonomik olarak neler bekliyorsunuz?

Öngörüleriniz nelerdir? 2014 yılının son çeyreğine girmekteyiz. 2014 başından beri ekonomik açıdan zor bir yıldı. 2014 yılının her çeyreğinde bunu daha net anladık. Son seçim sürecinden sonra tüm ekonominin durması, parasal hareketin olmaması, piyasalardaki durgunluk bizi daha çok endişelendirdi. Dileğimiz, bu olumsuz sürecin en kısa sürede sona ermesi ve piyasaların canlanması, yoksa 2015 yılını düşünmek bile istemiyoruz.

Hangi fuarlara katılıyorsunuz? Fuarlar hakkındaki düşünceleriniz alabilir miyiz?

TİGİAD olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda ülkemizde düzenlenen fuarları destekliyoruz. Fuarların üretici, dağıtıcı ve tüketici birlikteliğini arttıracağına ve iş sağlığı güvenliği kültürünün gelişmesine katkı koyacağına inanıyoruz. Sektörel bazda düzenlenmeyen fuarların bu katkıyı yapacağına inanmıyoruz. Bu yıl Mayıs ayında İstanbul’da düzenlenen TOSH Expo Türk İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarına destek verdik. Fuar çok başarılı geçti, fuara katılan üyelerimiz halen fuar sonrası çalışmalarını sürdürüyorlar. Katılmayan üyelerimiz, bir sonraki 2016 fuarında yer almak için çalışmalarını sürdürüyor. Bizce başarı bu.

Son dönemde meydana gelen iş kazaları ile gündemden düşmeyen iş güvenliği konusunda neler söylersiniz?

İş kazaları son zamanda meydana gelmiyor. Bu kazalar Türkiye’nin gerçek yüzü, Türkiye uzun yıllardan beri “İş Kazaları Sonucu Ölümlerde, Dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada yer alıyor”. Bu yıllardır böyle, hiç değişmedi. İş kazaları son dönemde neden medyatik oldu? Sorusunu sorsanız, yanıtım sayılar çok yüksekti, Büyük şehirlerin göbeğinde oldu derim. Kimse ay boyu birer ikişer ölen işçilerin hesabını yapmıyor. Ama karşımıza 301, 10 vb ölen işçi rakamları çıktığı zaman, haber bültenlerinde açık oturumlarda bu konu konuşulduğu zaman, ne oldu? diyoruz. Bir şey olmadı, her şey alıştığı düzende devam ediyor zaten. Şu medya olmasa bu kazaları kimsenin ruhu bile duymayacak. Çözüm derseniz, çözüm 2012 Haziran ayında çıkartılan “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” derim. Bu kanunu da iki yıl içinde kuşa çevirdiler, işverenler sendikası kızdı taraf olan çevreler kızdı her bir torba yasada bu kanunla ilgili yeni bir maddeyi devreye alarak, kanun maddelerini yok ederek işlevini yitirdi.

n5Sektörünüzü değerlendirir misiniz?Sektörün geleceği ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

KKD ve iş sağlığı güvenliği sektörü büyüyecek sektörler arasında her zaman yer almıştır. Günümüzde de bu yerini korumaktadır. Sektör büyüyecek, rekabet artacak, globalleşme hızlanacak, küçük bakkal dükkanı misali satıcılar elenecek, tekeller gelişecek. Tabi bu süreçte üreten üyelerimiz hep kazanacaklar. Çözüm üretimde ve üretmekte yer alıyor.

2012 yılında açıklanan iş güvenliği kanunu ile birlikte sektörde hareketlenme oluştu mu? Pazarın büyümesi söz konusu mu?

İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili görüşlerimizi “iş kazaları” kısmında açıklamıştık. Önemli olan kanun çıkarmak değil, kanunun uygulanmasını, denetim ve işleyişini sağlamak olmalıdır.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.