29 Nisan 24 Pazartesi 08:53
Pazartesi, Nisan 29, 2024
spot_img

EN YENİ

Verimliliğin Artması İçin Fabrika Otomasyonuna İhtiyaç Var

n14Dünya otomatik kontrol sektörünü teknolojinin baş döndürücü gelişmelerinin belirlediğine dikkat çeken Elimko Yönetim Kurulu Üyesi Malik Aviral,  tüm bu olumlu gelişmelere karşın Türkiye’de otomasyon sektöründe verimliliğin artması için daha fazla sayıda fabrika otomasyonuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

Otomasyon sektöründe 2014 yılının “parlak bir yıl” olmadığını ifade eden Aviral,  petrol ve metal fiyatlarının düşmesinin doğru bir analize ihtiyaç duyduğunu belirterek, tüm bu göstergelerin piyasanın dinamikleri ile doğrudan ilintili olduğunu dile getirdi. Türkiye’de inşaat sektörünün hareketli bir yapıda olduğuna dikkat çeken Aviral, sürekli bina arzı olduğunu ancak tüketimin aynı hızda olmadığı tespitini yaparak sözlerine şöyle devam etti : ” İnşaat sektörü lokomotif gibidir. Bu sektördeki canlılık diğer sektörler üzerinden otomasyon sektörüne yansır. 2014 yılında inşaat sektörünün çekebildiği kadar canlılığı otomasyon sektöründe de izledik. Diğer faktörler dolaylı olarak zayıf kaldı. Bu nedenle 2014 otomasyon sektörü açısından pek canlı geçmedi diyebiliriz.”

Otomasyon sektöründe 2015 yılını değerlendiren Aviral,  bu yılda verimlilik açısından hızlı bir artış beklemediklerini, 2015’in geçen yılın dinamiklerini takip ettiğini vurguladı.  2015’te hükümetin verimlilik ile ilgili teşvik politikalarına yönelik olumlu gelişmelerin izlendiğini ve gelişmelerin sektörün verimliliğini etkileyeceğini ifade eden Aviral, “Verimliliğin artması için fabrika otomasyonuna ihtiyaç var. Eski fabrikaların, otomasyon sistemlerini elden geçirip, daha fazla ve etkin otomasyona yer vermesi, otomasyon  yatırımı yapması gerekir. Yeni fabrikalarında otomasyon sistemleri güçlü olmalıdır. Bu verimlilik bayrağı iyi açılabilir, güzel bir rüzgar yakalanırsa, 2015 te otomasyon sektöründe bir canlılık görülebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Otomatik kontrol sektöründe endüstri 4.0’a geçildiğini, bu alanda teknolojinin akıl almaz bir boyutta geliştiğini aktaran Aviral, “Bunun tüm örneklerini hem yurt dışında, hem de yurt içinde görüyoruz. 1970’ler de pnomatik, hidrolik, cıva genleşmeli, daha çok mekanik aksamlı, ölçü, kontrol, kayıt cihazları kullanılırken, artık bugün  bilgisayar tekniğinin, yazılım ve donanım olarak her türlü versiyonunu görüyoruz.”  dedi. Elektronik dünyasının çok hızlı bir gelişim ve değişim içinde olduğunu,  buna ayak uydurmanın kolay olmadığı bir alanda rekabet etmek durumunda kaldıklarını belirten Aviral, kullanılan bir komponentin, ya da tasarım tekniğinin yerini çok kısa süre içinde bir yenisi aldığını kaydetti.  Aviral, ” Tek tesellimiz, bu hızlı değişimden tüm dünya rakiplerimiz de aynı şekilde etkileniyorlar. Hatta biz daha iyi durumdayız diyebiliriz, çünkü herhangi bir know-how, lisans antlaşmamız olmadığı için, yapacağımız değişiklikleri, geliştirmeleri kimseye sormak, kimseden izin almak zorunda değiliz.” şeklinde konuştu.

 “İthal ürünlere sınırları kapatarak bir yerlere gelemeyiz”

Dünya piyasalarında küreselleşmenin olumlu olumsuz tüm etkilerini hissettiklerini ifade eden Aviral,  herkesin herkesten etkilendiği, herkesin herkesin üretimini kullanabildiği bir ortamda sınırların ekonomik anlamda yok denecek kadar kalktığını belirtti. Türkiye’ye yurt dışı ürünler girerken, Türkiye’nin de başka ülkeler için yurt dışı olabildiğinin altını çizen Aviral şöyle devam etti: “Şu anda Elimko, Katar, Rusya, Bulgaristan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkelere hem ürün satıyor, hem de komple anahtar teslimi tesis kuruyor. Şüphesiz bizden üstün olanlardan etkilenmek, kendi üretim yeteneklerimizi geliştirmemize, kapasitemizi artırmamıza, kendimizle rekabet etmemize neden olduğu için bunda ciddi bir sakınca görmüyorum. Önemli olan devlet politikalarının iyi kurgulanması, teşviklerin yerli sanayiyi geliştirici nitelikte olması, ülkemizin yerli üretimine akılcı politikalarla yol göstermesi, teşvik eder nitelikte olması gerekir. Yoksa artık ithal ürünlere sınırları kapatarak bir yerlere gelemeyiz.”

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.