03 Mayıs 24 Cuma 07:02
Cuma, Mayıs 3, 2024
spot_img

EN YENİ

Marka Olmak

Marka Olmak Neden Önemlidir

Marka olmak, markalaşmak, iş hayatında ayakta  kalmak uzun ömürlü olmak için çok önemli faktörler. Marka olduğunuzda birçok avantaja sahip oluyor, şirketinize değer katıyorsunuz.İş hayatında başarılı olmuş iş adamlarına baktığınızda markalaşmayı önemsediklerini,bu alana yatırım yaptıklarını görürsünüz. Yaptıkları bu yatırım onlara ileride fazlasıyla geri dönecektir.

– Güven Verir

Marka olmanın en önemli avantajlarından biri, tüketicinin zihnindeki soru işaretlerini azaltmasıdır. Tüketici marka olmuş bir ürün veya hizmeti alırken daha az düşünür. Tüm bu faktörler satın alma kararını hızlandırır. Tüketiciyi ikna eder. Ve satın alma konusundaki en
ciddi aşama olan güven problemi aşılmış olur.

– Farklılaşmak

Markalaşmak, kendine özgü bir kimlik kazanmaktır. Ve o ürün üzerine kültür inşa etmektir. Markalaşma süreci doğru şekilde yürütülürse, doğru insanlarla  çalışılırsa bu süreç sonunda ürün farklılaşacaktır. Çünkü temelde  yapılan, yapılmak istenen tercih nedeni oluşturabilmektir. Bunu yaptığınız zaman, farklı bir yapıya bürünürsünüz. Diğerlerinden ayrışırsınız.

– Rakiplerinizden sıyrılırsınız

Marka olmak için belirli bir stratejiye ve yol haritasına ihtiyaç vardır. Bu süreç sonunda markalaşma süreci tamamlanır. Marka olduktan sonra ise bu süreci yaşamayan şirketler ile markalaşan şirket arasında bariz  farklılıklar oluşur. Ve markalaşan şirket, rakiplerinin   arasından fark edilir hale gelir. Ürün ve hizmet kalitesi ile onlardan daha  farklı bir yapıya sahip olduğunu gösterir.

– Daha fazla kazanmak

Markalaşmak aslında şirketiniz için yaptığınız bir yatırımdır. Başlangıç aşaması maliyetlidir.  Reklam, pazarlama faaliyetleri,  ürün   geliştirmek için yaptığınız çalışmalar ilk aşamada gider hanesine yazılır. Fakat belirli bir süre sonra bu yaptığınız çalışmaların karşılığını
görmeye başlarsınız. Yaptığınız harcamaları telafi eder, daha fazlasını kazanırsınız. Ve bu kazanç istikrarlı bir hale gelir. Marka olanların
daha fazla kazanmasının bir diğer nedeni ise, verimliliktir. Markalaştığınızda, kaynaklarınızı daha etkin kullanırsınız. Çalışan  kadronuz daha iyi olur. Yaptığınız  işleri daha kısa sürede yapar hale gelir, uzmanlaşırsınız. Tüm bu faktörler sayesinde şirketinizin  kasasına daha fazla gelir olarak girer. Kaynaklarınızı daha etkin kullanmış, atıl kapasitenizden kurtulmuş olursunuz.

– Kalıcılık

Markalaşma süreci, emek  verilmesi gereken, çaba isteyen bir süreçtir. Bu süreç boyuncabazı zorluklar yaşanır. Fakat bu zorlukları aşıp, markalaştığınızda daha güçlü bir hale gelirsiniz. Belirli bir konuda çaba sarf  ettiğiniz için, uzmanlaştığınız için  şirketiniz eskisinden daha güçlü olur.

Marka olmak için yapılması gerekenler

– Yönetim, markanın vizyonudur

Markayı marka yapan, yönetimidir. Yönetimin vizyonu, markalaşmanın en önemli adımıdır. Yöneticinin vizyonu yeterli değilse, kendini ve şirketini geliştirmek için çalışmalar yapmıyorsa, o şirketin markalaşması zordur. Markalaşmak, birçok şeyden fedakarlık yapmayı gerektirir.

– İnsan kaynağı

Markalaşma yolunda en önemli adımlardan biri insan kaynağıdır. İnsan kaynağının kalitesi, ürüne de yansır, hizmet kalitesine de. Bu yüzden markalaşmak isteyen bir firmanın, en fazla üzerinde durması gereken konuların başında, insan kaynakları geliyor. İnsan kaynakları, aynı zamanda şirketin yapısı hakkında fikir sahibi olmanızı kolaylaştırır. Çalışanı mutlu olmayan bir şirketin, markalaşması zordur.

– Müşteri hizmetleri, markaların güç merkezleridir

Müşteri, markanın canıdır. Can damarıdır. Gelişim ve ortaya çıkış nedenidir. Müşterisi güçlü olmayan markanın, ömrü uzun olmaz. Müşterisine sahip çıkan,- onu mutlu eden markanın müşterisi de ona sahip çıkar. Bu yüzden müşteri hizmetlerini, müşteri memnuniyetini çok üst düzeyde tutmak gerekiyor.

– Ürün, markanın bel kemiğidir

Markayı tercih etme nedenini oluşturan, üründür. Ürünün tercih edilebilmesi için, farklılaşması gerekir. Diğerlerinden ayrılması, daha
iyi şeyler sunması gerekir. Bir mağazaya gittiğinizde yüzlerce farklı marka ve ürün görüyorsunuz. Bir markanın ürününün, diğer ürünler arasından sıyrılıp kendini göstermesi, markayı büyüten, güçlendiren bir durum. Bu yüzden ürünün kalitesi, ürünün ne vaad ettiği, müşteriye faydası, müşterinin beklentisinin önüne geçebilmesi, marka için çok önemli noktalar.

– Pazarlama

Pazarlama ile satış aynı şey  değildir. Bazı yerlerde aynı  şey gibi kullanımları olsa da,  birbirinden farklıdır. Basit bir  şekilde şöyle tarif edebiliriz: Pazarlama, müşteriyi şirkete  getirme, satış da eli dolu  göndermektir. Yani pazarlama orta, satış goldür. Markalaşma
yolunda en önemli adımlardan biri pazarlamadır. Çünkü marka olmak isteyen bir firmanın, müşteriye ihtiyacı vardır. Bunu sağlayan da pazarlamadır. Bu konuda, dünyaca ünlü  pazarlama uzmanı Philip Kotler  “Pazarlama, müşteri oluşturma  sanatıdır” diyor. Yani pazarlama birçok etkeni bir araya getirerek  müşteriyi firmayla tanıştıran,  firmaya ulaştıran, firmaya çeken  faaliyettir.

– Satış

Satış ekibi iyi olmayan, ürünlerini iyi bir şekilde sunamayan bir şirket, marka olamaz. Bu yüzden satış kısmı, şirketlerin en önemli kısımlarından biridir. Bu noktada bir detay daha var: Verimli satış. Sadece satış yapmanız yetmez. Yaptığınız satışları ve bunların etkilerini ölçümlemeniz gerekir. Müşterinizi, tekrar tekrar şirketinize getirmeniz gerekir. Ancak bu şekilde başarılı olursunuz.

– Reklam

Rreklam, markanın cilasıdır. Diğer tüm aşamaları iyi yaparsanız, yapacağınız reklamla şirketinizi parlatırsınız. Ama ürünleriniz sorunlu, müşteri hizmetleriniz   zayıf ise, yoğun bir reklam  kampanyası size faydadan çok  zarar verecektir. Reklamı, diğer  tüm aşamalarınız   tamamlansın  ondan sonra yapın, demiyorum. Çünkü reklam sayesinde diğer aşamalar daha hızlı gelişebiliyor.  Ama çok temel 2 konu; ürün ve müşteri hizmetleriniz iyi değilse, reklamı tadında yapmanız çok daha faydalı olacaktır.

Aile şirketlerinde markalaşma sıkıntıları

Ülkemizdeki şirketlerin % 9o’ ını aile şirketleri oluşturuyor. Bu aile şirketlerinden markalaşabilen şirket sayısına baktığınızda bu rakamın çok
düşük olduğunu görüyorsunuz. Böyle önemli bir potansiyelin kullanılamamasının nedenleri nelerdir? Aile şirketleri neden markalaşamıyor?

– Vizyon eksikliği

Dünya o kadar hızlı değişiyor ki bu değişime ayak uyduramayanlar geride kalıyor. Değişime ayak uydurabilmek için vizyonunuzun geniş
olması gerekiyor. Marka olmayan aile şirketlerinin en büyük sorunu vizyon. Yani ne yapacaklarını, nereye gideceklerini bilmiyorlar. Ellerinde yeterli strateji ve yol haritası yok. Böyle olunca da belirli aşamaya geliyor, ondan sonra tıkanıyorlar.

– Yetki devredememe

Aile şirketlerinde, ailenin büyükleri ya da şirketi kuranlar kontrolü elden bırakmayı istemiyorlar.  Sorumluluğu paylaşabiliyorlar ama yetkiyi paylaşmaya yanaşmıyorlar. Böyle olunca  da şirketi yönetenlerin elinde  bol sorumluluk az yetki  oluyor. Kendi başlarına karar alamıyorlar.Her kararda danışmak zorunda kalıyorlar.

– Ego savaşları

Aile şirketlerinde başarı arttıkça sorunlar ortaya çıkıyor. Şirket belirli aşamayı geçtikten, ismi duyulmaya başlandıktan sonra karşımıza
bir sorun çıkıyor? Bu başarının mimarı kim? Eğer bu konuda kendi içlerinde bir anlaşma yoksa herkes başarıdan pay almaya çalışıyor. Egolar, karşı karşıya geliyor. Ego savaşları yaşanmaya başlıyor.

– İç çekişmeler

Büyüyen şirketin diğer bir sorunu da aile içi çekişmeler. Bu iç çekişmeler ilk başlarda, şirket çok para kazanmazken olmuyor. Para kazanılmaya başlandıkça aile fertleri birbirinin yaşamlarını izlemeye, kıskanmaya, eleştirmeye başlıyor. Aile şirketleri ülkemizin
geleceği için çok önemli. Markalaşma yoluna girmeleri ve bu yolda ciddi adımlar atmaları oldukça gerekli. Ama bu yola girme aşamasında bu
tür sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunların yaşanmadığı oldukça başarılı aile şirketleri de var. Onlar ise marka olma
yolunda ciddi mesafeler kaydetmiş oluyorlar.

Markalaşmanın önündeki engeller

Markalaşmak, bir şirkete itibar,güç ve kalıcılık sağlıyor. Şirketi diğer rakiplerinden ayırıp özel bir yere oturtuyor. Bu yüzden şirketler de markalaşmayı önemsiyor, istiyorlar. Markalaşma konusunda çalışmalar yapıyorlar. Fakat bu yapılan çalışmaların çoğu
sonuçsuz kalıyor. Şirketlerin birçoğu markalaşamıyor. Peki neden? Şirketler neden markalaşamıyor?

– Amaçsız hareket etmek

Bir şirket amaçlarını doğru belirlemez ve stratejisini oluşturmadan hareket ederse, büyük bedeller ödeyebiliyor. Bu noktada şirket sahiplerine büyük iş düşüyor. Çünkü doğru bir strateji belirlemezlerse, şirketlerinin  geleceği karanlık olabiliyor.  Markalaşamıyorlar. Şirket nereye gideceğini bilmediği   için hem kaynak israfı oluyor  hem de sonuç alamıyor. O yüzden şirketlerin markalaşma  süreçlerinde uzman insanlarla çalışmalarında fayda var.

 – Odaklanamamak 

Daha fazla ürün üretmek  daha çok müşteriye ulaşmak başarılı olduğunuz anlamına gelmez. Eğer daha çok müşteriye  ulaşmak için   kalitenizden  iş yapma tarzınızdan ödün  veriyorsanız, başarısız olmanız muhtemeldir.  Girdiğiniz her yeni alan  yeni bir rakip demektir. Bu yeni rakiplerle baş  edebilecekseniz sorun yoktur.  Ama onlara karşı başarılı  olamazsanız, kaybedersiniz.  Bu nedenle şirketlerin güçlü   oldukları alanlarda  odaklanmaları ve sürekli  kendilerini geliştirmeleri  markalaşmalarını kolaylaştırır.  İnsan kaynağını ihmal etmek  Bir   şirket büyürken, insan  kaynaklarının kalitesi artmıyorsa, o şirket çökmeye mahkumdur. Her geçen gün  çalışanların önemi daha fazla artıyor.   aha önce,  sanayi döneminde çalışanlar  makinaların bir parçası gibi  görülüyordu. Artık durum  çok farklı. İyi çalışanlar şirketleri yükseltirken, kötü çalışanlar şirketlerin iflas etmelerine neden oluyor.İnsan kaynağını ihmal eden şirketler  markalaşamıyor. Çünkü onlara yön gösterecek, bakış açılarını  genişletecek, kaynaklarını  etkin kullanacak insanlardan mahrum olmuş oluyorlar.

– Markalaşmayı reklamdan ibaret zannetmek

Reklam markalaşmanın  cilasıdır. Diğer faktörlere önem verir ve yerine getirirseniz,  reklam yaptığınızda şirketiniz parlar. Markalaşma yolunda  önemli bir yol alır.Ama ürün kaliteniz, hizmetiniz yetersiz ise reklam yapmak faydadan  çok zarar verir. İnsanlar önce ürünleri duyar ve alırlar. Daha sonra ise memnun kalmaz, çevrelerindeki insanlara sizi kötülerler. Ve kötü haber çabuk yayılır. Olumsuz sonuçlar almaya başlarsınız.

– İstikrarlı olmamak

Şirketler için markalaşma süreçleri hayati önem ifade ediyor. Markalaşma süreçlerine nasıl girdikleri, ne tür çalışmalar yaptıkları başarılarını önemli oranda belirliyor. Markalaşma sürecinin gerektirdiklerini yerine getiremeyen şirketler başarılı olamıyorlar,  markalaşamıyor. Markalaşmanın getirdiği nimetlerden mahrum kalmış oluyorlar.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.