12 Mayıs 24 Pazar 13:42
Pazar, Mayıs 12, 2024
spot_img

EN YENİ

Jobnak.com, 2011 Yılı Yapı İnşaat Sektörü İstihdam Raporunu Açıkladı

2011 Yapı İnşaat Sektörü İstihdam Raporu Açıklandı

İş arayan adaylar ile eleman arayan firmaları internet ortamında birebir buluşturan Jobnak İnsan Kaynakları, inşaat sektörünün 2011 yılı istihdam raporunu açıkladı. Raporda işverenler en çok “İnşaat Mühendisi” aradı, adaylar ise “Satış Mühendisi” pozisyonuna başvurdu. 

Türkiye’de insan kaynağının gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayarak çalışmalarını sürdüren Jobnak.com, 2011 yılı inşaat sektörüne yönelik olarak hazırladığı insan kaynakları raporuna göre; işverenler en çok “ İnşaat Mühendisi” ararken, adaylar ise en çok “Satış Mühendisi” pozisyonlarına başvuru yaptı. “İstanbul” en fazla ilan yayınlanan şehirlerin başında geldi.

Raporu değerlendiren Jobnak İnsan Kaynakları Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Baysal, yerli sanayiye dayanan inşaat sektörünün diğer sektörlerle yakın ilişki içinde olması ve istihdam potansiyelini artırması açısından Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirtti.

İnşaat sektörüne bağlı 200’den fazla alt sektörün olduğunu, bunlardan inşaat malzemeleri sanayisi olarak, Çimento, Hazır beton, Prefabrikasyon, Seramik,Tuğla ve Kiremit, Sünger taşı, Alçı, Kireç, Gazbeton, Cam, Demir- Çelik, Boru, Alüminyum, Ahşap, Plastik, Boya, Yapı Kimyasalları, Doğal Taşlar, Yalıtım, Çatı Kaplama Malzemeleri, Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri, Asansör, Aydınlatma, Mutfak ve Banyo, Mobilya gibi öne çıkan alt sektörler olduğunu belirten Baysal, ‘Kentsel Dönüşüm’ projelerinin yanı sıra yeni projeler ile inşaat sektörünün Türkiye’ye istihdam kaynağı sağladığını vurguladı.

Baysal, inşaat sektörünün birçok mühendislik dallarını barındırmasının yanında hukuk ve iş güvenliği alanlarında insan hayatını korumayı hedefleyen, sorumluluğu ve önemi büyük olan bir sektör olduğunu belirtti.

2011 yılında yaşanan sektörel büyüme istihdam artışına yol açarak geçen yılın 2. çeyreğinde İnşaat sektörünü en çok ilan veren sektörler arasında ilk sırada yer almasını sağladı.

2012 yılında da istihdam artışının süreceği ön gördüğünü belirten Baysal, inşaat sektöründeki işverenlerin adaylara bakış açısını şöyle anlattı:
Firmalar, aradıkları tüm adaylarda mesleki bilgiye, niteliğe ve deneyime önem veriyorlar ayrıca kendilerini başarıyla temsil edebilecek adayları istihdam ederek başarılı işlere imza atacaklarını düşünüyorlar. Yeni mezunlara ise, özellikle staj yaptıkları firmalarda almış oldukları teknik ve uygulamalı eğitimleri pratiğe geçirecek şekilde çalışmalara katılmalarını, mesleki uzmanlaşmanın gerektirdiği alanlarda uygulamalı bilgi ve eğitim almalarını önerdi.

İnşaat sektöründe iş arayan adayların, öncelikle yabancı dil bilgilerini (İngilizce, Rusça, Arapça) geliştirmelerini gerektiğini vurgulayan Baysal, Türkiye İnşaat sektörünün yurtdışı yatırımlarında ve yabancı sermayeli firmalarda çalışmak isteyen adaylar için bunun önemli bir kriter olduğunun altını çiziyor. Mesleki uzmanlıkları için kendilerini geliştirmelerini, sektördeki tüm mesleki eğitimlere katılmalarını öneriyor.

İstatistikler 

Jobnak.com’un istatistiklerine göre inşaat sektöründe 2011’de en çok aranan pozisyonların başında “İnşaat Mühendisi” ve “Mimar” geliyor. Adaylar, “Satış Mühendisi”nden sonra en çok “İnşaat Mühendisi” pozisyonuna başvurdu. En çok ilan yayınlanan şehirlerin başında İstanbul gelirken, Ankara ikinci, İzmir ise üçüncü sırada yer aldı.

En çok aranan pozisyonlar 

İnşaat Mühendisi 14,26%
Mimar 11,38%
Makine Mühendisi 9,85%
Satış Mühendisi 8,04%
Elektrik Mühendisi 7,36%
Şantiye Şefi 5,31%
İnşaat Teknikeri 5,12%
Proje Müdürü 4,57%
Muhasebe Müdürü 2,75%
Yönetici Asistanı 1,36%

En çok başvurulan pozisyonlar 

Satış Mühendisi 15,72%
İnşaat Mühendisi 12,46%
Muhasebe Müdürü 9,32%
İnşaat Tekniker 8,57%
Mimar 8,34%
Makine Mühendisi 6,35%
Proje Danışmanları 4,73%
Yönetici Asistanı 4,14%
Elektrik Mühendisi 3,74%
Şantiye Şefi 2,41%

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.