27 Nisan 24 Cumartesi 19:20
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img

EN YENİ

Hilti İş Kazalarına Dur Diyor

1

Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Banu Çetinkol: “İş kazalarının yaklaşık yüzde 34’ünün inşaat sektöründe yaşandığı Türkiye’de, hem kırıcı hem de delici özelliğe sahip Hilti TE 70-ATC, Aktif Tork Kontrol (ATC) teknolojisiyle iş kazalarına “dur” diyor.” dedi. Dünya genelinde inşaat el aletleri pazarının lider şirketleri arasında yer alan Hilti, iş kazalarını önleyecek inovatif ürünleri profesyonellere en doğru şekilde anlatıp, olası iş kazalarını en aza indirgemeyi hedefleyerek, iş güvenliği konusunu öncelikli hale getiriyor. Nalbur Teknik iş güvenliği dosya konusu kapsamında Hilti ile yaptığımız röportajda sorularımızı yanıtlayan Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Banu Çetinkol; tüm ürünleri için ekstra güvenlikli ve ergonomik kullanım amaçladıklarını ve bu şekilde üretim yaptıklarını belirterek Hilti’nin özellikle iş güvenliği alanındaki faaliyetlerinden bahsetti.

Kaynağında önlem prensibi ile iş güvenliği alanında önemli teknoloji, inovasyon ve yatırım çalışmalarınız var. Bu noktada iş güvenliği konusunda sizler şirketinizi nasıl tanımlarsınız?

Kalite, iş güvenliği ve inovasyona verilen önem, Hilti’yi Hilti yapan özelliklerin başında geliyor. Dolayısıyla Hilti olarak, inşaat el aletleri kullanımındaki kazaları minimuma indirmeyi hedeflediğimiz ve iş güvenliği bakımından yüksek önem taşıyan Ar-Ge faaliyetlerimizle farklılaşıyoruz. Bu kapsamda 120 milyon İsviçre Frangı (CHF) (yaklaşık 351,34 milyon TL) yatırımla Hilti’nin tarihindeki en büyük yatırım projesi olan Hilti İnovasyon Merkezi’miz, şirketimizin inovasyon kabiliyetini, ilerleme hızını ve gelişmiş teknolojilere olan uzun vadeli taahhüdünü güçlendiriyor. Ayrıca 2015 yılında Ar-Ge harcamalarımız  yüzde 8,1 artışla 240 milyon CHF’ye (yaklaşık 702,67 milyon TL) ulaştı. Her yıl bu yatırımlara devam ederek, kullanıcı edeceğiz.

Türkiye ölümlü iş kazalarında El Salvador ve Cezayir’in ardından dünya üçüncüsü, Avrupa’da ise başı çekiyor. Bu noktada Türkiye’de özellikle el aletleri kullanırken yaşanan iş kazaları nelerdir?

 Türkiye’de el aletlerini kullanırken yaşanan iş kazalarının temel nedenlerini; iş güvenliği eğitimlerinin eksikliği, kaynağında tedbirsizlik, toplu koruma önlemi eksikliği, dikkatsizlik, kontrolsüz çalışma, malzeme ve ekipman güvensizliği, kişisel koruyucu donanım eksikliği, kontrol ve denetim eksikliği olarak sıralayabiliriz. Örneğin, el aletlerini niteliklerine uygun olmayan şekilde, kullanım kılavuzuna aykırı biçimlerde kullanmak, el aletleri ile birlikte kullanılması gereken gözlük, özel iş ayakkabısı gibi ekipmanların göz ardı edilmesi gibi sorunlarla sıklıkla karşılaşılıyor. Yüksek oranda görünen kaza nedenlerinden biri de iskele üzerinde çalışırken kırım ve delim işlemleri sırasında el aletinin beton donatı içindeki demire denk gelmesi ve savrulma nedeniyle iskeleden düşme olarak karşımıza çıkıyor. El aletlerinden kaynaklı yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarını; genel olarak uzuv kayıpları, el ve parmak yaralanmaları, malzeme sıçramaları, göze veya cilde cisim batması, gürültü, titreşim ve toz maruziyeti şeklinde yaşanıyor. Bu çerçevede Hilti olarak iş kazalarını önleyecek inovatif ürünlerimizi profesyonellere en doğru şekilde anlatıp, olası iş kazalarını azaltmayı hedefliyoruz.

hiltialet

Hilti olarak el aletleri kullanımındaki kazaları nasıl belirliyorsunuz? Bu konuda ARGE ve inovasyonlarınız nelerdir?

 Hilti olarak iş güvenliği konusu en öncelikli konularımızdan biri. Kullanıcı sağlık ve güvenliğini korumak için durmaksızın yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Bugüne kadar ekstra güvenlik ve kullanıcının daha uzun süre konforlu bir şekilde çalışmasını sağlayan birçok patentli sistem geliştirdik ve her yıl aldığımız ulusal ve uluslararası ödüllerle de adımızdan söz ettiriyoruz. Bu sistemlerin içinde, delici ucun sıkışması halinde anında gücü kesen Aktif Tork Kontrol (ATC), kullanıcının daha sağlıklı ve uzun süreli çalışmasına olanak sağlayan Aktif Titreşim Azaltma (AVR), direkt ve etkili bir şekilde tozu yok eden güçlü Toz Toplama Sistemi (DRS) de yer alıyor.

Hilti iş kazalarını minimize etmek için hangi ürün grupları üzerinde yoğunlaşıyor?

 El aletleri nezdinde iş kazalarının daha çok büyük işler dediğimiz kırıcı- delici aletlerin kullanıldığı durumlarda daha fazla olduğunu görüyoruz. Yukarıda bahsettiğimiz Aktif Tork Kontrol (ATC), Aktif Titreşim Azaltma (AVR) ve Toz Toplama Sistemi (DRS) sistemleri daha çok kırıcı-delici aletlerimizde bulunuyor. Ancak biz Hilti olarak tüm ürünlerimiz için ekstra güvenlikli ve ergonomik kullanım amaçlıyor ve bu şekilde üretim yapıyoruz.

İş güvenliği alanında geliştirdiğiniz ürünler ve detayları ile ilgili bilgi alabilir miyiz?pazarlama

 İş kazalarının yaklaşık yüzde 34’ünün inşaat sektöründe yaşandığı Türkiye’de hem kırıcı hem de delici özelliğe sahip Hilti TE 70-ATC, Aktif Tork Kontrol (ATC) teknolojisiyle iş kazalarına “dur” diyor. ATC teknolojisi ile beton donatı üzerinde işlem yaparken demire denk gelinmesi vb. nedenlerle ucun sıkışması durumunda motoru duran Hilti TE 70- ATC, böylece gövdesinin kendi ekseni etrafında dönme riskini ortadan kaldırıyor. Saniyeler içerisinde gerçekleşen bu güç kesme teknolojisi sayesinde çalışmaya en güvenli şekilde devam edilebiliyor. Ödüllü Hilti TE 70 / TE 70-D / TE 70- ATC Kırıcı-Delici Ailesi, AVR (Active Vibration Reduction / Aktif Titreşim Azaltma) özelliği ile titreşimi yüzde 70’e varan oranlarda azaltarak çalışanları yoğun titreşime maruz kalma sonucu ortaya çıkabilecek mesleki hastalıklardan koruyor. Çalışma sırasında daha az yoran bu makinalar sayesinde günlük çalışma performansı da artıyor. Şantiyelerde herhangi bir kırıcı ya da delici alet ile çalışılırken ortaya çıkan toz sadece makina ve aksesuarların ömrünü kısaltmakla kalmıyor, kullanıcının da günlük performansını düşürüyor. Hilti TE 70 Kırıcı-Delicilerde bulunan toz toplama sistemleri tozun yüzde 99’a varan oranda emilmesini sağlıyor. Titreşim azaltıcı teknolojiyle donatılan Hilti TE 3000 AVR Kırıcı, kırım sırasında düşük titreşim aktarımıyla kullanıcıya hem konfor ve sağlıklı bir kullanım hem de daha uzun süre çalışma imkanı sunuyor. Çıkarılabilen elektrik kablosu ile kullanıcı güvenliğini artıran özelliğe sahip Hilti TE 3000 AVR Kırıcı, kablo kopması, kabloya basma ya da takılma gibi kaza olasılıklarını da minimuma indiriyor. Çelik, metal ve taş malzemelerin yüzeyini taşlamak, düzeltmek ve kesmek için kullanılan Hilti kesme ve taşlama makinaları ise zenginleştirilmiş teknolojisiyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda artı değer oluştururken kullanışlı tasarımıyla günlük çalışma performansını artırıyor.

Hilti’nin iş güvenliği alanında bir adım önde olduğunu gösteren ve sizi farklı kılan uygulamalarınız nelerdir?

Hilti olarak her şeyden önce bir marka taahhüdümüz bulunuyor, “Hilti. Üstün Performans. Üstün Dayanıklılık.” Biz “Tutku ile coşkulu müşteriler ve daha iyi bir gelecek oluşturmak” misyonumuzla ve kurumsal stratejilerimiz ile sürdürülebilir değerler oluşturmayı hedefliyoruz. Bu da takım üyelerimize, müşterilerimize, ortaklarımıza, tedarikçilerimize, topluma ve çevreye karşı geleneksel olarak sergilediğimiz yüksek sorumluluk duygusunu ifade ediyor. Bu sorumluluk kapsamında iş güvenliği alanında da gerçekleştirdiğimiz ciddi yatırımlarımızla sektörde farklılaşıyoruz. Hilti’nin önemli özelliklerinden biri de tüm ürünlerinin kullanıcı dostu olması.

Türkiye’de son kullanıcı tarafından alımında öne çıkan kriterler nelerdir? Bu kriterler arasında iş güvenliği sizce kaçıncı sırada?

 Her sektörde olduğu gibi, el aletleri sektöründe de ürünler tercih edilirken fiyat, kalite, güvenlik gibi birçok farklı kriter önemli oluyor. Türkiye’de inşaat sektörü devamlı büyüme ivmesi çiziyor ve Türkiye’deki inşaat profesyonellerinin bu büyümeyle birlikte sıklıkla karşılaştıkları her farklı deneyim sonrası kaliteli, inovatif ve iş güvenliğinin ön planda tutulduğu ürünlerin tercih edilmesi gerektiği konusunda daha da bilinçlendiğini görüyoruz. Bu da hem inşaat sektörü için hem de kaliteyi ve iş güvenliğini ön planda tutan bizim gibi inovatif markalar için ümit vadediyor.

hilti

El aletlerinin iş güvenliği açısından Türkiye’de denetim sistemi nasıl işliyor?

 Çalışma esnasında kullanılacak olan el aletlerinin kablolarında yaralanma, kesik ve ezilme olmaması, toplu koruma önlemlerinin kullanılabilir olması, yapılacak işe özel kişisel koruyucu donanımların kullanılması ve iş güvenliği eğitimlerinin tam olması gerekiyor. Bu noktada gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte çevre güvenliğinin de sağlanması kaçınılmaz oluyor. Çalışma alanında bulunan, yapılacak olan işin talimatını veren teknik personellerin tüm bu kontrolleri sağlamalarıyla ve diğer çalışanları bilgilendirmeleriyle çalışmaların kontrollü bir şekilde başlanması ve sonlanması iş güvenliği denetim sistemini oluşturuyor.

Sizce Türkiye’deki iş güvenliği ile ilgili yönetmelikler ve yaptırımlar yeterli mi? Bu konuda yaşanan sıkıntıları nasıl aktarırsınız?

Türkiye’de her geçen gün özellikle kentsel dönüşüm kapsamında inşaat faaliyetleri hızla artıyor. Bu artışla birlikte iş güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin ve cezai yaptırımların önemi kendini daha fazla belli ediyor. Biz Hilti olarak, yaşanan iş kazalarını minimuma indirmek için şantiye faaliyetlerinde iş güvenliğini daha fazla ön planda tutmak, alınan ve verilen iş güvenliği eğitimlerini daha fazla ciddiye almak ve aynı ciddiyetle uygulamak gerektiğine inanıyoruz.

#Hilti #İşKazaları #DurDiyor #İş  #Kaza #İşKazalarınaDurDiyor #İşGüvenliği #Güvenlik

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.