30 Nisan 24 Salı 14:52
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img

EN YENİ

“İş Kazalarının Büyük Çoğunluğu Taşlama Makinalarından Kaynaklanıyor “

metaboelaleti

“ Birçok taşlama kullanıcısı taşlamanın muhafazasını kutudan bile çıkarmayıp çöpe  atıyor. Son yıllarda iş güvenliğine dikkat eden bazı üreticilerin bu nedenle sadece muhafaza alımı yaptıklarına tanık oluyoruz.”  Elektrikli el aletlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorularımızı  yanıtlayan Burla Makina Makina Bölüm Yöneticisi Dan  Hananel; Metabo markasının Mekanik Emniyet Debriyajı,  Autobalans özelliği, Pedal Tipi Şalteri, Disk Fren Sistemi,  Yeniden Başlama Emniyeti ile ilgili iş güvenliği alanındaki  çalışmalarından bahsederek, sektörün genel sorun ve  sıkıntılarına da değindi.

İş Kazalarının Büyük Çoğunluğu Taşlama Makinalarından Kaynaklanıyor

Burla Makina Makina Bölüm Yöneticisi Dan Hananel ile Metabo Elektrikli El Aletleri’nin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki faaliyetleri konusunda yaptığımız röportajda Hananel; Türkiye’de ve dünyada elektrikli el aletleri kullanırken yaşanan iş kazalarının önemli bir kısmının taşlama makineleri ile yapılan işlerden kaynaklı olduğunu açıkladı. Ayrıca, Türkiye’de gelişmiş ülkelere göre ürünlerin yanlış kullanımından kaynaklanan bir çok kazanın olduğunu aktaran Hananel sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin, birçok taşlama kullanıcısı taşlamanın muhafazasını kutudan bile çıkarmayıp çöpe atıyor. Son yıllarda iş güvenliğine dikkat eden bazı üreticilerin bu nedenle sadece muhafaza alımı yaptıklarına tanık oluyoruz.”

Metabo’dan İş Güvenliği Alanında Önemli Ürünlermetabo

 İş güvenliği alanında Metabo’nun geliştirdiği ürünler ile ilgili bilgiler veren  Dan Hananel: “Metabo’nun geliştirdiği birçok ürün var. Bunların başında kazaların en çok meydana geldiği taşlamalara alternatif olarak, ilave güvenlik özellikleri taşıyan taşlama makineleri geliyor. Hemen akla gelen birkaç önemli iş güvenliği özelliği var. Piyasadaki taşlamalarda olmayan, ancak tüm nitelikli Metabo taşlamalarda olan bir özellik var, bu da Mekanik Emniyet Debriyajı. Bu sistem sayesinde disk sıkışmalarında olabilecek geri tepmeler önleniyor ve kesme diskinin patlama riski ortadan kaldırılıyor. Her ne kadar benzer koruma rakip markalarda elektronik sistemlerle yapılmaya çalışılsa da, hiçbir zaman Metabo’nun Mekanik Emniyet Debriyajı kadar etkili ve güvenilir değil. Metabo’nun bu özelliği disk patlama riskini her zaman ortadan kaldırırken, elektronik sistemlerde disk patlaması tamamen önlenemiyor. Yine piyasada sadece Metabo ürünlerinde bulunan bir özellik de titreşim azaltıcı Autobalans özelliği. Bu özellik sayesinde kullanıcının maruz kaldığı titreşim azalır ve kullanıcı daha az yorularak, daha sağlıklı bir şekilde daha uzun süre boyunca çalışabilir. %50 daha az el ve kol titreşimi sağlayan bu özellik aynı zamanda taşlama disklerinde %40’a varan disk tasarrufu sağlar. Pedal Tipi Şalter de taşlamalarda güvenlik için aranan bir özellik. Bu özellikli makinelerde kullanıcılar çalışırken şaltere sürekli basıyor olmak zorunda. Kullanıcı elini şalterden çektiği an ürüne enerji gitmiyor. Bu özelliğe bir de Metabo’nun patentli Disk Fren Sistemi eklendiği zaman ürün çok daha güvenli hale geliyor. Metabo Disk Fren Sistemi ile ürün kapatıldıktan sonra 2-3 saniye gibi kısa bir süre içinde diskin dönmesi tamamen duruyor ve olası kazalar önleniyor. Yeniden Başlama Emniyeti artık tüm avuç taşlamalarda yönetmelik gereği olması gereken bir özellik. Bu özellik sayesinde, elektrik kesintisi sonrası veya yanlışlıkla elektrik kablosu çekildiği için duran bir avuç taşlama makinesinde tekrar elektrik bağlantısı sağlandığı anda disk artık hemen dönmeye başlamıyor, kullanıcının cihazı tekrar kapatıp açması gerekiyor. Böylece istem dışı, kontrolsüz çalışma olmuyor. Metabo ayrıca akülü teknolojisine çok önem veriyor, akülü taşlamalarda da benzer güvenlik özellikleri mevcut. Ayrıca akülü ürünlerin önemli bir avantajı da iş sahasından kabloyu kaldırması.

“DenEtlemelere rağmen eksiklerimiz mevcut” Burla Makina Makina Bölüm Yöneticisi Dan Hananel; kaza risklerine karşı OSGB firmalarının denetlemesine rağmen hala bir eksiklerin olduğunu belirterek, kurumsal firmaların bu tür denetlemeleri layıkıyla yaptığını, ancak küçük işletmelerde denetlemelerin yetersiz kaldığını aktardı. Hananel sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden taşlama makinalarında bırakın muhafazasını, tutamak bile takılmıyordu. Artık bu konuda nispeten bir gelişme kaydedildi ve en azından bu olmazsa olmaz güvenlik ekipmanları kullanılmaya başlandı. Yapılması gerekenlerden biri bilhassa taşlama makinalarında titreşim yönetmeliklerinin de uygulanmasına geçmektir. Makinelerde titreşim değerleri bazı ilave özelliklerle günlük limitler içerisinde tutulabiliyor. Bu tür ürünlerin kullanımı denetimlerle teşviklendirilmeli.”

resim

Metabo’da Yeni Ürünler Yolda

 Metabo olarak piyasada yer alan yeni ürünleri ile ilgili de bilgi veren Dan Hananel; eylül, ekim aylarında piyasaya girecek yeni ürünlerin olduğunu bunlardan ilkinin de WPB 36 LTX BL 230 – dünyanın ilk 36 Volt akülü büyük taşlaması olduğunu aktardı. Hananel, Metabo’nun LiHD akü teknolojisi sayesinde şebeke elektriği ile çalışan 2400 Watt’lık büyük taşlama ile aynı gücü alabileceği bir ürün olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Üründe pedal tipi şalter, elektronik emniyet debriyajı ve disk fren sistemi mevcut. Tüm bu özellikler sayesinde kullanıcı ürünün kontrolünü kaybetmiyor ve acil bir durumda, şalteri bıraktığı anda diskin dönmesi 3 saniye içinde tamamen duruyor ve ürünün kazaya sebebiyet verme ihtimali hızlı bir şekilde yok edilmiş oluyor. Ayrıca disk sıkışması durumunda da ürünün geri tepmesini de önemli ölçüde azaltıyor. Ürünün tutamağında da titreşimi azaltıcı özellik mevcut, bu özellik sayesinde de son kullanıcı iş yaptığı sürede daha az titreşime maruz kalıyor. İkinci önemli yeni ürünümüz de piyasada şimdiye kadar hiç olmayan ürün: GB 18 LTX BL Q I, akülü kılavuz çekme / matkap. Hem kılavuz çekme hem matkap özelliği ilk kez bir üründe biraraya geliyor – hem de sınırsız özgürlük sunan akülü bir üründe. Ürünün patentli özel tasarım mandreni ve elektronik sistemi sayesinde kılavuz çekme işlemi ve delme işlemi aynı mandren ile sorunsuz, temiz ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Bu ürünün satış potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum, çünkü hem torku yüksek kuvvetli bir matkap hem de kılavuz çekme özelliği var. Bu da kullanıcılara oldukça esneklik ve verim kazandıracak bir özellik. Bunların dışında da gelecek yeni ürünler var, fakat onlarla ilgili konuşmak için henüz erken..”

 

#İşKazalarınÇoğunluğu #Taşlama #Makina #İş #Kaza #TaşalamaMakinaları #İşKazaları #Manşet

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.