26 Nisan 24 Cuma 19:16
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img

EN YENİ

Yatırımlarımız mevcut ürünleri, daha seri üretmeye yönelik ürünler

emulzer1Emülzer Asfaltevi Tecrit Maddeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Proje ve Teknik Satış Müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Cem Ercan ile Emülzer’in yatırımları, hedefleri ve ürün grupları hakkında bir söyleşi yaptık.

Ercan; “Gelişen teknolojik cihazların üretime aktarılması önemli, yeni cihazlar alınıp devreye sokulacaktır. Üretimde makineleşme, otomasyonu arttırarak verimliliği arttırmak, şirket karlılığını olumlu yönde etkileyecektir. Yatırımlarımız mevcut ürünleri daha seri üretmeye yönelik ürünlerdir.” dedi. 

Firmanız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Yüzde 100 yerli sermayeli bir Türk şirketi olan Emülzer, 1935 yılında kurulmuştur. Türkiye’de, su yalıtımı ürünleri üreten  ilk firmadır. 1935 yıllarında at arabalarıyla yapılan sevkiyat yerini lojistik depolarına, yapılan üretimlerde kullanılan ufak metal kazanlar ise yerini, otomatik reaktörlere bırakmıştır. Emülzer, geleneksel kalite ve istikrarlı çalışma anlayışı yanında, yıllar içinde sürekli geliştirdiği ürünleriyle de Türkiye’de likit yalıtım teknolojisinin öncüsü olmuştur. Üretimini, en yüksek teknolojiyi kullanarak ve ISO-9001:2008 sistem kalitesiyle sürdürmekte olan Emülzer, su yalıtımı alanında geniş ürün yelpazesine sahip firmalar arasındadır. Firmamız, yalıtım uygulamaları ve saha çalışmalarındaki deneyimiyle inşaat sektörünün değişen ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünler geliştirmektedir. Emülzer, doğru insan kaynağını kullanarak, birikimini yenilikçi çözümler üretmekte kullanmaktadır.

Firmanızın çalışmaları ve odaklandığı projeler nelerdir?

Ülkemizde, yerli ve yabancı konsorsiyumların yönettiği, milyar dolarlık projeler inşa edilmektedir. Ayrıca proje ve fizibilite çalışmaları devam eden yakında ihaleye çıkacak olan  projeler bulunmaktadır. Bu projelerin birçoğuna Emülzer ürünleri verilmektedir. Bitüm esaslı sürme ürünlerin yanı sıra, su ile şişen bantlar, poliüretan esaslı ürünler, epoksi vb. ürünlerimiz de projelerde yer bulmaktadır.  Altyapı projeleri, HES’ ler, yol ve köprü projeleri hedef proje alanlarımız. Bunun yanı sıra ihracatımız da her sene yükselerek artmaktadır.

Birçok yapı kimyasalları üreten firma gibi biz de ” direkt satış yapmıyoruz ”. Şantiye, proje, kamu kurumları, mimari ofislerle görüşerek talep arttırıyoruz. Satışları bayilerimize yönlendiriyoruz. Bayinin yeni ürünlere adapte olması, bilmesi gerekli ki, satışını yapabilsin. Bu konuda bayilerimize yönelik seminerler vermeye başladık.

Yapı sektörüne yönelik sunduğunuz ürün gamınızdan bahseder misiniz?

9 farklı ürün grubunda yaklaşık 200 adet ürünümüz  bulunmaktadır. Ayrıca fason (private label) müşterilerimiz de bulunmaktadır. Güçlü bir Araştırma
Geliştirme ve Üretim Geliştirmeye sahibiz. Müşterilerimizin talepleri üzerine, niş projeler geliştirerek, özel ürünler üretmekteyiz.

 

Ana başlıklar altında ürün gruplarımız aşağıdadır.

  • Bitümlü Likit Su Yalıtım Malzemeleri
  • Derz Dolgu ve Sızdırmazlık Ürünleri
  • Harç Katkıları
  • Çimento Esaslı Yalıtım Malzemeleri
  • Su Yalıtım Membranları
  • Renkli ve Şeffaf Su Yalıtım Malzemeleri
  • Epoksi Zemin Kaplamaları
  • Oto ve Mobilya Grubu
  • Yardımcı Yalıtım Ürünleri

Su ile şişen bantlar, poliüretan esaslı su yalıtım ürünlerimiz ile piyasada  iyi bir alıcı kitlesine ulaşmış durumundayız.

Firmanız 2014’ü nasıl geçirdi 2015 için hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Yıllar İnşaat Sektöründe Büyüme % si Hazır Beton Üretimi                   (milyon m3) Kalkınma Bakanlığı Verilerine Göre Büyüme Hedefleri %
2014 4 107 3,3
2015 5 (tahmini) 110 (tahmini) 4,0 (tahmini)

2014 yılında yüzde 30’luk bir büyüme elde ettik. Otoritelerin 2015 yılı bazı tahminlerini aşağıdaki gibi karşılaştırdığımız zaman, mücbir haller dışında, emulzer2aynı seviyelerde bir artışımız olacağı tahmin edilmektedir. Kentsel Dönüşüm Projelerinin ivme kazanması da satışlarımızı arttıran etkenlerden birisidir.

Önümüzdeki dönemlerde yatırımlarda bulunacak mısınız? Yatırımınızın içeriği hakkında bilgi verir misiniz?

Gelişen teknolojik cihazların üretime aktarılması önemli, yeni cihazlar alınıp devreye sokulacaktır. Üretimde makineleşme, otomasyonu arttırarak verimliliği arttırmak, şirket karlılığını olumlu yönde etkileyecektir. Yatırımlarımız mevcut ürünleri daha seri üretmeye yönelik ürünlerdir. 

Sektöre yönelik varsa Ar-Ge çalışmalarınızı kısaca anlatır mısınız?
Ar-Ge departmanımız da uygulayıcı bayilerden ve müşterilerimizden gelen istek ve öneriler doğrultusunda yeni ürünler geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra, var olan ürünlerimizin kalitesinin daha da arttırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Tedarikçilerden gelen numuneler üzerinde testler yapılmaktadır. Saha denemesinde de, iyi sonuç veren hammadde kullanılmaktadır. Kalite kontrol departmanına gelen bazı hammaddelerin denemeleri de yine Ar-Ge birimimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. İhtiyaç duyulan hammadde ve ekipmanlar belirlendikten sonra maliyetleri hesaplanır. Ortaya çıkan maliyet ile yeni/kalitesi arttırılmış üründen elde edilecek kazanç kıyaslanır. Fizibilitesi tamamlandıktan sonra, yapılacak harcamaların gerekliliğine karar verilir. 

Sektörünüzü kısaca değerlendirir misiniz? 2015’te sektörün gelişimini nasıl öngörüyorsunuz?

Üretimimizin %70’ini oluşturan bitüm esaslı ürünler petrol türevli hammaddelerden oluşmaktadır.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten dolayı müşterilerimiz haklı olarak indirim talep etmekteler. Ancak doların artışı maliyetlerimizi yine arttırmış durumdadır. Hatta bazı kalemlerde fiyat artışları yapmak zorunda kaldık. Dolardaki artış, ihracatımızı olumlu yönde etkilese de iç piyasada sıkıntı yaratmaktadır. Piyasalar tedirginliği sevmez. 

Sektörünüzün pazar büyüklüğü ve firmanızın pazardaki yeri hakkında bilgi verir misiniz?

Su yalıtım sektöründe bitüm esaslı membranların yıllık 100-120 milyon m2 kadar bir pazarı bulunmaktadır. Özellikle TS 11758-1 ürün ve TS 11758-2 uygulama standardının olması kamu projelerinde yaygın bir kullanımı beraberinde getirmektedir. 2014 yılında yıllardır beklenen ”Su Yalıtımı Yönetmeliğinin ” çıkması hususunda bazı çalışmalara başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Yapı Malzemeleri Dairesi Başkanlığı Standart ve Uyumlaştırma Şube Müdürlüğü tarafından su yalıtım malzemeleri teknik şartnameleri hazırlanmaktadır. Bakanlık ile görüşmeleri Sivil Toplum Kuruluşlarından İZODER ve SUDER yapmaktadır. SUDER’i temsilen Emülzer olarak bu toplantılara katılarak desteğimizi sunuyoruz. Yönetmeliğin çıkması ile birlikte su yalıtımının yapılması zorunluluğu, hukuki boyuta taşınarak kesinlik kazanacaktır. Böylece sadece belli ölçekteki firmalar değil, mahalle arasında iş yapan müteahhitler de su yalıtımı yapacaktır. Bu da su yalıtım pazarına olumlu yönde etki edecektir.

Sektörün sorunlarından bahsederek, kalite ve standartlar bakımından sektörü değerlendirir misiniz? Çözüm için önerileriniz?

Türkiye’de yapı kimyasalları üretici bolluğu var. Sayı artık 1000’li rakamların üzerine çıkmıştır. Her il veya ilçede 4-5 adet üretici bulunmaktadır. Bu sayı çok fazladır. Birçok dünya ülkesinde, nüfusa oranla bu kadar Yapı Kimyasalı üreticisinin bir arada olduğu başka bir ülke daha yoktur. Yapı Kimyasalları çok geniş bir yelpazeye sahip. Temelden-çatıya, mühendislik yapılarından, mimari yapılara kadar bu geniş yelpazede tümünü üretmek, araştırma geliştirme yapmak mümkün değil. Uzman olduğunuz iş koluna yönelik ürünler üretmek, sektöre ekonomik ve kaliteli ürünler sunmak pazarda sizi farklı bir yerde konumlandırmaktadır.  Çimento esaslı ürünleri üretmek çok fazla bir bilgi birikimi ve sermaye istemiyor. Bu nedenle üretici firmalar genelde ısı emulzer3mantolama yapıştırıcısı, sıvası, dekoratif sıvası, fayans yapıştırıcısı ve derz dolgusu üretmektedir. Genelde ürettikleri ürün sayısı 5-10 ‘u geçmemektedir. İstihdam edilen kadrolarında maalesef kimya mühendisi, inşaat mühendisi, mimar, makine mühendisi.. gibi teknik elemanlar bulunmuyor. Pazarın büyüklüğü, yabancı firmaları ülkemizde yatırım yapmaya mecbur hale getirmektedir. Bu da rekabeti arttırmaktadır. Ancak yabancı ortaklıklı firmalar kazançlarını ülkelerine gönderebilmektedir. Döviz çıkışı olmaktadır. Oysa yerli üretici istihdam yaratmakta, ve kazancını işine yansıtmaktadır. Çok uluslu şirketler daha teknik, bilgi birikimi gerektiren, yükte hafif paha da ağır ürünleri tercih etmektedirler. Su yalıtımı yapılmasının zorunluluğu devlet tarafınca kabul edilmiştir. Ancak maalesef teknik şartnamelerin oluşturulmaması nedeniyle hem üreticiler hem de yapımcılar zorluklar çekmektedir. Bir an önce Su Yalıtımı Teknik Şartnamelerinin çıkarılması gereklidir. Artık belediyeler mahallere göre Su Yalıtımı Projesi isteyerek uygulamasını da takip ettirmelidir. Şayet bu yapılmaz ise korozyon sadece eski binalar için değil yeni binalar için de tehdit oluşturmaya devam edecektir.

Yapı İstanbul 2015 fuarı hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?

Yapı Fuarları yıllar önce mimarlık, mühendislik okulunun sınıfları arasında sergilenmesinden  bu zamana ulaşmıştır. Gerçekten bir marka ve başarı hikayesidir. Yapı Endüstri Merkezi ülkemiz için de oldukça önemli bir değerdir. Çünkü artık yurtdışından birçok firma burada ürünlerini sergilemek, müşteri bulma arzusu içindedir. Yerli firmalar ise mevcut stant alanının büyülterek, yeni ürünlerini sergilemek istemektedir.  Müşterilerini, misafirlerini, tedarikçilerini, ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlamak istemektedirler.

Fuarın sektöre, firmanıza katkısı ve beklentiler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Günümüzdeki iletişim teknolojisi araçlarıyla birçok kişi firmalara direkt ulaşabilmektedir. Ancak alış-veriş yüz yüze yapılan, aynı zamanda psikolojik bir eylemdir. Yapı Fuarı iş, sağlık vb. sebeplerden dolayı görüşemeyen insanları, firmaları da bir araya getirerek aslında ticari bir eylemin arkasında sosyal sorumluluk projesine de imza atmıştır. Birçok kişi burada buluşarak hasret gidermektedir. Özellikle Yapı İstanbul fuarları, konaklama, ulaşım sektörüne, gıda, turizm, inşaat sektörüne olumlu yönde fayda sağlamaktadır. Yapı Fuarı İstanbul 2015’den beklentimiz her firmaya eşit bir süre tanıyarak görsel, video olarak hem standını çekmesi hem de firmalara kendini tanıtma imkanı sağlamasıdır. Bu görseller bir veri bankasında saklanabilir. Paylaşılmasında sakınca duymayan firmalar dışında toplu olarak satılarak YEM’e de bir gelir olabilir

 

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.