26 Nisan 24 Cuma 05:34
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img

EN YENİ

Yangın güvenliği göz ardı edilmemeli yalıtım ile önlem alınmalı

Yangin guvenligi (2)Yalıtımın sağladığı çözümlerden biri de “Yangın Güvenliği”… Son yıllarda hızla gelişen yapılaşma, yeni projeler, Kentsel Dönüşüm gibi fırsatlar Yangın Güvenliği için çok iyi değerlendirilebilir. Özellikle çarpık kentleşmenin neden olduğu yangında can ve mal kaybı oranları çok düşürülebilir. Bunun için “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”e uyulmalı, doğru yalıtım işinin ehli kişilerce uygulanmalı ve yalıtımda uzman bir firma ile çalışılmalı…

Yangın nedeniyle yaşanabilecek üzücü olayların önüne geçebilmek, can ve mal kaybı yaşanmasını önlemek için öncelikle binanın yangın güvenliğine sahip olması gerekiyor. Yangın güvenliği ise yalıtım ile sağlanabiliyor. Binalar inşa edilirken zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar uygulanan etkili yalıtım sistemleri ile hem güvenlik sağlanıyor hem de enerji tasarrufuna katkı oluyor.

Yangın güvenliği için uygulanacak yalıtımda ise; yalıtımda uzman bir firmadan destek alınmasına, doğru malzemenin doğru yerde kullanılmasına, kalın yalıtımın çok daha etkili olduğunun unutulmamasına, sistem bütünlüğüne, ürünlerin işine hakim ve donanımlı kişiler tarafından uygulanmasına dikkat edilmesi gerekiyor. “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”te belirtilen yalıtım aşamalarına uyulması da şart…

Izocam Genel Md. Nuri Bulutİzocam Genel Müdürü Nuri Bulut, “Ev sahibi olmak isteyen veya mevcut evinin, binasının yalıtımını yaptıracak olanlara da burada büyük görev düşüyor ve toplumumuzun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yeni ev alacakların binanın yalıtım detaylarını, yangın güvenliğine haiz olup olmadığını sorgulaması çok önemli… Mevcut bina veya konutuna yalıtım yaptırmak isteyenlerin ise yalıtımın yangın güvenliği üzerindeki olumlu etkilerini çok iyi araştırarak “kalın” ve “doğru malzeme” ile yanmaz yalıtımı tercih etmeleri ve bu hizmeti de alanında uzman ve köklü deneyime sahip şirketlerden alması ileride yaşanabilecek aksaklıkların önlenmesinde etkili rol oynuyor” diyor.

 

Yüksek binalarda A1 sınıfı “taşyünü” uygulama zorunluluğunda değişiklik yapıldı…

Isı yalıtımı nasıl bölgelere göre farklılık gösteriyor ise yangın yalıtımı da binaların yüksekliğine ve konumlarına göre değişkenlik gösteriyor. Yüksek bir binada uygulanması gereken yalıtım ile alçak binalara uygulanması gereken yalıtım şeklinin uzmanlarca değerlendirilmesi gerekiyor. Örneğin, yakın zamanda yönetmelikte yapılan değişiklikle 7 katlı ve daha yüksek binalarda yangın güvenliği için “taşyünü” uygulama zorunluluğu, 28.5 metre ve daha yüksek binalar için şart koşuluyor.

A1 sınıfı taşyünü ile bina cephelerine ve kat aralarına yapılacak yalıtım olası bir yangın sırasında zaman kazandırıyor. Yalıtımsız bir binada yangın esnasında alevler bir anda artabiliyorken, taşyünü ile yalıtılmış bina tutuşmuyor ve duman yaymıyor. Yangında en önemli hususlardan biri olan dumandan etkileşim engelleniyor. Ayrıca yangından kaçış anı ve itfaiyenin yetişmesi süreçleri için daha uzun bir zaman tanınmış oluyor.

İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut; “Dış cephelerde, özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe ve mantolamada taşyünü vazgeçilmez tercih olmalıdır. Plastik ürünlerin kullanılması durumunda ise yangın bariyerlerinin uygulanması şarttır. Yine A sınıfı olan Camyünü de giydirme cephelerde emniyetli olarak kullanılabilir. Burada önemle vurgulamak istediğim husus yangın önlemlerinin işlerlik kazanması için sadece yönetmeliklerin yeterli olamayacağı, doğru tasarımın doğru malzeme ve uygulama ile hayata geçirilmesinin de gerekli olduğudur” diyor.

Taşyünü Cephe PaneliTaşyünü; yerli olarak temin edilen, inorganik hammaddelerin 1350°C – 1400°C’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşmaktadır. Taşyünü kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve teknik özelliklerde, değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilebilmektedir. Ürün tipine bağlı olarak kullanım sıcaklığı -50/+650°C aralığındadır. Erime sıcaklığı >1000°C’dir. Kaplamasız Taşyünü ürünler TS EN 13501-1’e göre ‘yanmaz malzemeler’ olan A1 sınıfındadır.

 

Kentsel Dönüşüm yangın güvenliği tam binalar inşa etmek için büyük fırsat…

Kentsel Dönüşümün devreye girmesiyle mevcut bina stoğunun büyük oranda yenilenmesi, yıkılıp yeniden yapılması da gündeme geldi. Planlı şehirleşmenin birçok gerekliliği gibi yalıtım için de bu önemli bir fırsat… Ayrıca Kentsel Dönüşüm, mevcut şehirleşmenin yenilenmesi olduğu için daha fazla üzerinde durulması gereken bir süreç… Çünkü binalar yenilenebiliyor ancak sokak yapısı veya binaların çevresindeki mevcut yapılaşma değiştirilemiyor. Bu nedenle Kentsel Dönüşüm sürecinde yeniden inşa edilen bölgelerdeki binaların yangın güvenliği daha ciddiye alınmalı.

Yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla yapının ana konstrüksiyonu ile katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarında yangın bariyerleri mutlaka oluşturulması gerekiyor. Özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe uygulamalarında mineral yünler olarak adlandırılan camyünü ve taşyünü kullanılması büyük önem taşıyor. Tüm bunları hayata geçirebilmek için Kentsel Dönüşüm çok büyük fırsat… Önemli olan bunu görebilmek, tüm denetim ve kontrol mekanizmalarını devreye alarak yönetmeliğin gerektirdiklerine harfiyen uyulmasını sağlamak.

Yeni geliştirilen InWall yangından yüksek korunum sağlıyor…

İzocam ve Rigips işbirliğiyle geliştirilen InWall, yangın konusunda yüksek korunum sağlıyor. Alışılmış ara bölme duvar sistemlerinin sahip olduğu estetik, kolay uygulanabilme, akustik konfor, hafiflik, ısı ve ses yalıtımı gibi avantajların yanı sıra InWall Bölme Duvar Sistemleri, yangın güvenliği konusunda da azami fayda sağlıyor. InWall Bölme Duvar Sistemleri özellikle; ofisler, okullar, oteller, alışveriş merkezleri ve hastaneler gibi insanların yoğun olarak birlikte bulundukları mekânlara uygulanmaya elverişli özellikler içeriyor, 90 dakikaya kadar korunum sağlıyorlar.

InWall’un yangın güvenliğinde çok etkili olduğuna değinen Nuri Bulut; “Yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla yapının ana konstrüksiyonu ile hacimler arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarında yangın bariyerleri mutlaka oluşturulmalı. Yeni geliştirdiğimiz bölme duvar sistemi InWall tam olarak bahsettiğimiz hacim aralarına uygulanan ve yüksek yangın güvenliği sağlayan bir sistem. Özellikle insan sayısının yoğun olduğu binalarda InWall Bölme Duvar Sistemleri kullanımı olası yangın durumlarında zaman kazandırıyor. Can ve mal kaybı risklerini en aza indiriyor” diyor.

İzocam çatılarda meydana gelebilecek yangın riskini azaltıyor…

Taşyünlü panel uygulamalarındaki tecrübeleriyle de sektöre yön veren İzocam, “REI 120 Yangın Dayanımı Sertifikası”na sahip Tekiz Taşyünü Çatı Paneliyle, yangın esnasında zaman kazandırıyor, oTaşyünü-Çatı-Paneli_Paletlası büyük zararlardan kurtulma imkânı sağlıyor.  Yangın riskinin yüksek olduğu fabrika, işyeri, alışveriş merkezi, restoran gibi alanlarda Tekiz Taşyünü Çatı Paneli kullanımı yüksek yangın güvenliği sağlıyor.

Sertifikalı İzocam Tekiz panelleri yangın güvenliği için etkili çözüm sunuyor…

Yangın güvenliği konusunda çalışmalar yürüten ve olası yangınlara karşı ürünlerini geliştiren İzocam, ‘EI60 ve E120 Yangın Dayanımı’ sertifikasına sahip olan Tekiz taşyünü panelleri ile yangına karşı koruyor. Çevreye zarar veren madde içermeyen panellerde yer alan mineral yün dolgu, yüksek yangın dayanımı, ses ve ısı yalıtımı için etkili çözümler sunuyor. Mineral yün yalıtımlı çatı ve cephe panelleri her iki yüzü sac kaplı olarak üretiliyor.

 

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.