26 Nisan 24 Cuma 23:00
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img

EN YENİ

Türkiye’ye ye İş Güvenliğini Anlatan Kurum TİGİAD

2627Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği (TİGİAD) Başkanı Gülay Yasan ile yaptığımız röportajda sektörün gelişmesi için yapılması gerekenleri konuştuk. Ülkemizdeki iş güvenliği malzemelerinin kullanımını, üretimini ve anlayışını tespit etmeye çalıştık.

İş güvenliği ürünlerinin kullanımını ve doğru ürün kullanılmanı arttırmak için birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini kaydeden TİGİAD Başkanı Gülay Yasan, toplumda genel bir iş güvenliği kültürünün oluşmasını sağlamak amacı ile Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı ile ve diğer bakanlıklarla işbirliği içinde çalıştıklarını bildirdi.

Öncelikle TİGİAD’ın kuruluşu ve sektörde hedeflediği amaçlardan bahseder misiniz?

1999 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz İSGİAD (İş Güvenliği İş Adamları Derneği) kuruluşunun 9. yılında 2008 yılında TİGİAD (Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği) olarak isim değiştirdik. TİGİAD İş güvenliği ve iş sağlığına yönelik kişisel koruyucu malzemeler üreten, ithal eden, pazarlayan, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren kişileri bir araya getiren; Merkezi İstanbul’da, üyeleri Türkiye genelinde olan bir dernektir.

TİGİAD’ın faaliyet alanları ve çalışma amaçlarını kısaca özetlersek; İnsan sağlığı ve çalışma verimini doğrudan etkileyen kişisel koruyucu donanımların üretimini, ithalatını ve ihracatını yapan üyelerimizin karşılaştığı sorunları çözmek ve mesleki yardımda bulunmaktır. Endüstriyel sağlık, iş güvenliği ve çevre sağlığı alanlarında ilgili standartların eğitim, tanıtım ve uygulaması ile ilgili programların geliştirilmesine öncülük etmektir. Avrupa kişisel koruyucu donanımlar yönetmeliği çerçevesinde ilgili standartların anlaşılması ve uygulanması konusunda destek hizmeti sağlamaktır. Kişisel koruyucu donanımların standartlarını belirlemek, geliştirmek ve sürekli kılmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsünün yaptığı çalışmalara katkı koymak ve öneride bulunmaktır.

İş güvenliği sektörünü yönlendirme ve eğitime misyonu kapsamındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz? 

Her üç ayda bir yayınladığımız “İş Güvenliği” dergisi, Türkiye genelinde İş Güvenliği sektörünün öncü dergisi olup kamu ve özel sektör haberleriyle desteklenen en zengin içerikli mecradır. Kamu ve akademisyenlerin dışında ilk 2 bin sanayi kuruluşuna isme özel ve ücretsiz dağıtılmaktadır. Tamamı renkli 90 sayfanın üzerinde, 3 binden fazla tirajı ve 10 bin kişinin üzerinde okunma oranı ile sektörümüze hizmete devam etmektedir.  “İş Güvenliği Dergisi” Türkiye’de  “Güvenlik Kültürünün” oluşmasına katkı koymaktadır.

İş güvenliği ürünlerinde yerli üretim var mı? Sektörün geleceği ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Türkiye’de KKD (Kişisel Koruyucu Donanımlar) üretimi yapılmaktadır. Özellikle solunum koruyucuları, el – ayak koruyucuları, gövde koruyucuları ve kulak koruyucuların üretiminden söz edebiliriz. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenli Kanunundan sonra biz sektörün geleceğini çok parlak görüyoruz.

Meslek hastalıklarını tetikleyen durumlar nelerdir? Önleyici faaliyetler kapsamında neler yapılabilir?2628

Meslek hastalıklarının oluşmasında fiziksel ve kimyasal risk etmenleri en büyük rolü üstlenir. Meslek hastalıklarından korunmak için bu risk etmenlerinde alınacak önlemler genel olarak sırasıyla:

Kaynağında önlem almak:

Kullanılan kimyasal maddeyi daha az zararlı bir kimyasal madde ile değiştirmek, ….vb.

Gürültü çıkaran bir ekipmanı değiştirmek, izole etmek, çalışandan ayırmak, ……vb.

Çalışma ortamında önlem almak: Etkin bir genel havalandırma sağlamak, gürültüyü emen yalıtım araçlarını kullanmak,….vb.

Çalışan kişide önlem almak: Kişisel Koruyucu Donanımları kullanmak.

Avrupa’da uygulanan iş güvenliği standartları, ülkemizde de uygulanıyor mu?

Biliyorsunuz 2004 yılından beri AB uyum süreci içinde özellikle iş güvenliği standartlarında tam bir uyum sağlanmıştır. Ama standartların sağlanmasının yanında burada önemli olan uygulanması, denetim ve kontrollerin sağlanmasıdır. Yoksa yasal uyumun tek başına iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azalmasını sağlayamaz. Öyle olsaydı Soma’da yaşanan facia gerçekleşmezdi.

Uygulamanın doğru yapılması için eğitimlerin arttırılması gerekiyor. Devletle her hangi bir işbirliği söz konusu mu?

Başarıya ulaşabilmenin temel yolu toplumda genel bir iş güvenliği kültürünün oluşmasını sağlamaktır. TİGİAD bu konuda kurulduğu günden beri ÇSGB ve diğer bakanlıklarla işbirliği içinde çalışmaktadır.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.