30 Nisan 24 Salı 12:56
Salı, Nisan 30, 2024
spot_img

EN YENİ

İNŞAAT SEKTÖRÜ SIKINTILARI BARTER’LA AŞIYOR

Son dönemde nakit sıkışıklığı ve genel piyasa koşulları takas ve Barter’ı öne çıkarmaya başladı. Türk Barter, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de lokomotif sektör sayılan inşaat sektörünün finansman sıkıntısına alternatifler üretiyor.

Birbirinden farklı birçok ürünün bulunduğu Barter Ortak Pazarı’nda büyük bir paya sahip olan sektörlerin başında gayrimenkul sektörü geliyor. Yıllardır inşaat firmaları, vade ile malzeme alıp günü geldiğinde yapı malzeme firmasına konut teklif ederek takas yönetimini sıklıkla kullanmaktadır. Asansör karşılığı daire vermek, mutfak dolapları karşılığı daire vermek en yaygın yöntemlerdir. Sektördeki darboğaz, pazarlama yetersizliği, finansman ve nakit ihtiyacından dolayı inşaat sektörünün yoğun olarak kullandığı bu takas yöntemi firmaların çok tercih ettiği bir yöntem olsa da uygulamada yetersiz kalmakta ve karşılıklı 2 firmanın da memnuniyeti ile sonuçlanmayabilmektedir.

Sırf alacağını tahsil edebilmek için gayrimenkulle yapı malzeme takasını kabul eden tedarikçi firma, aldığı gayrimenkulü ticarete çevirme olanağına sahip olmayıp elindeki gayrimenkulü değerlendiremeyebiliyor. Oysa borçlu olan inşaat firması, Türk Barter üyesi olduğunda; borcu olduğu kişiye konut dışında Barter Ortak Pazarı içerisinde yer alan birbirinden farklı birçok ürün ve hizmeti teklif edebilmektedir. Dolayısıyla tedarikçi firma da bu Ortak Pazar’dan dilediği ürünü alma şansına sahip olmaktadır. Örneğin Türk Barter üyesi bir firma, turizm firmasından aldığı konaklama hizmeti karşılığında ödemeyi konut olarak yapabiliyor. Ayrıca inşaat sektöründeki firma malzeme temin etmek için borçlanmak zorunda da kalmıyor, Barter Ortak Pazarında yer alan yapı malzeme şirketlerinden malzeme ihtiyacını nakit para ödemeden karşılayabiliyor.

Bu da daralan gayrimenkul piyasasında yer alan firmaların rahat bir nefes almasını sağlıyor. Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek yaptığı açıklamada, “Satış yapmakta zorlanan ve dolayısıyla inşaatlarını tamamlayabilmek için yapı malzemesi ihtiyacını karşılayamayan inşaat şirketleri, Barter Ortak Pazarı’na katıldıkları andan itibaren ihtiyaçlarını nakit para ödemeden Barter Sistemi ile karşılama imkanına sahip olacaklardır. İnşaat şirketleri böylelikle üretmiş oldukları gayrimenkullerini Barter Ortak Pazarı’nda gerçek değeri üzerinden diğer üye kuruluşlara pazarlayabilmektedirler. Türk Barter’a üye inşaat şirketleri inşaatlarını Barter Sistemi ile tamamladıklarında nakit olarak da pazarlayabilme imkânına kavuşmaktadır. Bu durumda hem inşaat sektörü hem de yapı malzeme sektörü içinde bulundukları durgunluktan kurtulma ve sektörlerinde yeni girişimlere yatırım yapabilmektedir” dedi.

#barter, #sektör, #inşaat

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.