26 Nisan 24 Cuma 14:46
Cuma, Nisan 26, 2024
spot_img

EN YENİ

Yeni tasarımlar ZOW ile görücüye çıkıyor

Türkiye’de ZOW ve mobilya sektörünün seneler geçtikçe daha da gelişeceğini belirten ZOW Fuarcılık Türkiye Müdürü Aykut Engin: “ Biz de bu gelişmeler ışığında öncelikle ZOW’u daha da ilerilere getirerek daha uzun yıllar ülkemize hizmet edecek kalıcı bir fuar haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

20 sene önce Almanya’da serüvenine başlayan Mobilya Endüstrisi, İç Tasarım Aksesuar ve Ekipmanları Fuarı ZOW, bugüne kadar Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Çin ve Türkiye’de yapılmış durumda. Hali hazırda fuarın 2013’te 5’incisi 17-20 Ocak 2013 tarihleri arasında düzenleneceğini söyleyen Zow Fuarcılık Türkiye Müdürü Aykut Engin: “Hareketli mobilya dediğimiz yapı gruplarının, dünyada inovatif ürünleri ile sıkça yer almalarına rağmen Türkiye’de çok yer almadıklarını görüyoruz. Halbuki inovatif ürünleri görebilecekleri yegane fuar ZOW. Bizim fuarımızın VIP bir duruşu var. Özellikle mimarlar ve iç mimarlar için oluşturduğumuz Premium Lounge’larımız var. Dolayısıyla bu sene mimar ve proje firmalarının da ziyaretleriyle ZOW, bir kez daha farkındalık oluşturacak” dedi. ZOW’da her sene yeni ürünler sergilendiğini de aktaran ZOW Fuarcılık Türkiye Müdürü Aykut Engin’den fuar hakkında bilgi aldık.

Mobilya Endüstrisi, İç Tasarım Aksesuar ve Ekipmanları Fuarı ZOW’un gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?
“20 sene önce Almanya’da serüvenine başlayan Mobilya Endüstrisi, İç Tasarım Aksesuar ve Ekipmanları Fuarı ZOW, bugüne kadar Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Çin ve Türkiye’de yapılmış. Halen Almanya, Rusya ve Türkiye’de devam etmektedir. Türkiye’de ilk fuar 2008 yılında gerçekleştirilmiş olup bu sene 5.si 17-20 Ocak 2013 tarihleri arasında düzenlenecektir.”

ZOW İstanbul Mobilya Yan Sanayi fuarı hakkında bilgi verir misiniz? 2013’te farklı neler olacak?
“ZOW Fuarı Alman disiplini, İngiliz ekonomi anlayışı ve Türk kültürünü barındıran eşsiz bir fuar. Halısında aydınlatmasına, kurulumundan içerde ücretsiz verilen yeme-içme hizmetlerine kadar her ülkede yapılan fuarların standardı aynı. Ayrıca çok hızlı kurulum-söküm imkanlarıyla katılımcılar zamandan ve paradan tasarruf ediyorlar. ZOW’un bugüne kadar misyonu hep mobilya tarafında görüldü. Çıkış noktamız mobilya ve yan sanayi ürünleriydi. Çeşitli dernek, firma ve kişilerle yaptığımız anketlerde şöyle bir kanaate vardık: Hareketli mobilya dediğimiz yapı gruplarının, dünyada inovatif  ürünleri ile sıkça yer almalarına rağmen Türkiye’de çok yer almadıklarını görüyoruz. Halbuki inovatif ürünleri görebilecekleri yegane fuar ZOW. Bizim fuarımızın VIP bir duruşu var. Özellikle mimarlar ve iç mimarlar için oluşturduğumuz Premium Lounge’larımız var. Dolayısıyla bu sene mimar ve proje firmalarının da ziyaretleriyle ZOW, bir kez daha farkındalık oluşturacak.”

ZOW Fuarının Türk ihracatına ve ekonomisine katkıları hakkında bilgi verir misiniz?
“ZOW, bugüne kadar hep uluslararası ziyaretçi kimliği ile anıldı ve dolayısıyla ihracatı destekleyen ve ülke ekonomisine ilave bir katma değer getiren bir duruşu vardı. Biz bu duruşu arttırarak devam ettirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Arap baharı ve Suriye krizinin etkilerini ortadan kaldırmak adına bazı önlemler aldık. Ancak Arap Baharı’nın mutlaka etkisi olacak ve bu yıl Batı Avrupa yerine, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika yerine de Orta Afrika’dan gelecek ziyaretçiler de olacak.”

ZOW İstanbul Fuarının sektöre faydaları hakkında bilgi verir misiniz?
“ZOW Fuarlarının sektöre en büyük katkısı yerel öncelikli bir fuar yerine dünyaya açılan bir iş platformu statüsünde olması. Yani yerel firmaların dünyaya açılımında katkıları çok büyük. ZOW VIP bir fuar olduğu için ZOW’a katılan firmalar kendi segmentlerinde en üst firmalardır. Kendi ürünlerini en yüksek kalitede üreten firmalar oldukları için tasarım ağırlıklı çalışırlar. Yani daha çok tasarım yapan firmalar bu fuarda yer alırlar. Yeni tasarımları görmek isteyen gruplar, örneğin öğrenciler, fuarın bu yönünden oldukça faydalanırlar. ZOW inovatif bir  fuardır, ZOW’da her sene yeni ürünler sergilenir. Ziyaretçiler de bu heyecanla fuarı ziyaret ederler. Kalabalık görünüm anlayışından tamamen uzak, daha etkili ziyaretçi profili oluşturan fuar, bu sayede sektörün Avrasya’daki profesyonellerinin birinci sınıf buluşma yeri ve platformu haline geliyor. Firmaların stant tasarımlarına harcayacakları zamanı ve masrafı minimize ediyoruz, tek tip stant kurarak ürünleriyle öne çıkan firmalar oluşturuyoruz. Yoğun koridor trafiği yerine stant içi görüşme imkanı katılımcı firmaların tercih etme sebepleri arasında yer almaktadır.”

ZOW Fuarının bu yılki ana teması olan hareketli mobilyalar hakkında bilgi verir misiniz?
“Öncelikle “Hareketli Mobilya” ile ne anlattığımıza bakmak lazım. Buradaki ifade bize evlerimizde kullandığımız yerdeki parke-laminattan tutun da ahşap iç kapılara, banyo ve mutfaklarda kullanılan dolap kapaklarından onları hareket ettiren ray, menteşe ve kulplara kadar her malzemeyi anlatır. Dolayısıyla yapılara mimaride estetik katan unsurlar ZOW’da sergileniyor olacak. Buradaki yenilikçi ürünler ise fark oluşturacak.”

Firmaların fuardan beklentileri ve kendilerine faydaları muhakkak ki vardır. Sektör ZOW’dan ne istiyor? Bu bağlamda neler söylemek istersiniz?
“Geçen seneki müşterilerimizden bazılarıyla bir araya geldik, “ZOW ülkenin ihtiyaçlarını karşılıyor mu, devam etmeli miyiz, devam edersek nasıl bir yol izlemeliyiz’i konuştuk. Bu firmaların tamamına yakını ZOW’un ihtiyaca karşılık geldiğini ve Türkiye’de düzenlenmesi gerektiğini ancak, bir takım benzer içerikteki fuarlarla tarihlerinin çok yakın olmasından dolayı tarih ve içerik farklılaşmasına gitmemiz gerektiğini söyledi. Onların   istekleri doğrultusunda fuar geçen seneye oranla (geçen sene eylül ayında yapıldı) ileri bir tarihe 2013 Ocak ayına alındı. Ancak bu tarih değişikliği sektörün ilk fuarı olma avantajını sağladı bize. Bu sayede Ar- Ge çalışmaları tamamlanmış ürünler ilk kez bizim fuarımızda sergileniyor. Fuarın sektörde ciddi bir bilinirliğe ve prestije sahip olması belli bir düzeyde takipçisi ve katılımcısı olmasını her halükarda sağlıyor. Ciddi bir portföye kendiliğinden sahip yani. Fuara katılan firmalar farklı iş bağlantıları kurma konusunda ciddi oranda bir imkana sahip oluyor.”

ZOW BİR MARKA

Üretim yanında bu ürünü pazarlamak uzun ve zorlu bir yol. Bir fuarcı olarak siz bu konuda neler söylemek istersiniz?
“ZOW markasını Türkiye’de tanıtmak için çok caba sarf ettik ve bugün 5.sini açacağımız fuar öncesi görüyoruz ki ZOW, artık sektörde bir marka haline gelmiş. Zaten dünyada uzun yıllardır süregelen bilinirliğini Türkiye’de perçinlemiştir. Markanın bilinirliğini arttırabilmek adına sektörün bütün dernek, oda ve birlikleri ile ortak çalışmalar yaptık, ayrıca sektörel dergi ve fuarlarda hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük reklam kampanyaları düzenledik. Ve bugün geldiğimiz noktadan gayet mutluyuz.”

MOSDER’de ödül alan çalışmaların ilk kez bu fuarda sergilenecek olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Bir önceki soruda da belirttiğim gibi sektör dernekleri ile her zaman sıcak ilişkiler kurduk ve karşılıklı olarak birbirimizi destekledik. MOSDER’de bu derneklerin başında geliyor ve biz de tasarım yarışmasının sponsorlarından bir tanesiydik. Ve ilk defa bu yarışmanın ürünleri ZOW İstanbul’da sergileniyor olacak. Bu bizim için bir gurur kaynağı ve özellikle bu yarışmada ödül alan öğrenci arkadaşların  ve üniversitelerden gelecek arkadaşlarına da ilham kaynağı oluşturacağına inanıyoruz.”

2012’DE MOBİLYA SEKTÖRÜ ŞAHA KALKTI

Hedefleriniz nelerdir?
“Ülkemiz her anlamda büyük yeniliklere gebe. Her ne kadar 2012 ekonomik açıdan kötü bir sene olarak nitelendirildiyse de mobilya sektörünün şaha kalktığı bir yıl olmuştur. Dolayısıyla da gelinen noktada biz mobilya sektörünün daha iyi yerlere gidebileceğini görüyoruz. Krizlerde birçok sektör kan kaybederken yapı ve mobilya kan kaybetmedi ve yükselişini sürdürdü. Biz de ZOW’u yaparak ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gördük. Türkiye’de ZOW ve mobilya sektörü seneler geçtikçe daha da gelişecek. Biz de bu gelişmeler ışığında öncelikle ZOW’u daha da ilerilere getirerek daha uzun yıllar ülkemize hizmet edecek kalıcı bir fuar haline getirmeyi hedefliyoruz.”

 Toparlamak gerekirse son olarak eklemek ve söylemek istedikleriniz nelerdir?
“Bu yıl ilk defa gerçekleştirdiğimiz Material Connexion işbirliğinin de ZOW’a büyük bir farklılık katacağını düşünüyorum. Kullanılabilir malzemeler konusunda bir bilgi merkezi olarak çalışan Material Connexion ile bir araya gelmek ve yeni numuneleri incelemek için sabırsızlanan çok fazla ziyaretçimiz olduğunu biliyoruz. Biz bu sene özellikle yapı dünyasından proje gruplarını bu fuara ziyaretçi olarak çekebilmek adına çok önemli mimarlarla ya da iç mimarlarla bir takım workshoplar bir takım seminerler düzenlemek istiyoruz. ZOW Essentials adını verdiğimiz bu seminerlerde dünyaca ünlü bir tasarımcıyı da ağırlayacağız. Dolayısıyla ZOW, bu sene de çok farklı konu ve organizasyonlarıyla çok renkli geçecek ve bizler de 17-20 Ocak 2013 tarihleri arasında fuarımıza tüm ilgilileri davet ediyoruz.”

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.