27 Nisan 24 Cumartesi 05:37
Cumartesi, Nisan 27, 2024
spot_img

EN YENİ

Mega projelere Emülzer damgası

ocgEmülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü İnş. Yük. Müh. Cem Ercan

Yalıtım sektörünün ilk firması olmasının yanı sıra %100 yerli üretim ile de Türkiye ekonomisine katkı sunan Emülzer; Boğaz Köprüsü, Gebze-İzmir Otoyolu projesi, 3. Havalimanı projesi, Gebze-Halkalı Hızlı tren projeleri, Vodafone Arena BJK Stadyumu İnşaatı vb. mega projelerde tercih edilerek kalitesi ile bir kez daha adından söz ettirdi. Emülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü İnş. Yük. Müh. Cem Ercan, Nalbur Teknik dergisine Emülzer’in bu başarıları ile ilgili bilgi verirke sektörün gelişimi hakkında da açıklamalarda bulundu.

Ürettiği yüksek teknolojili ürünlerle yaklışık 80 yıldır Türkiye ekonomisine katkı sunan, su yalıtımı alanında ülkemizdeki en geniş ürün yelpazesine sahip Emülzer Asfalt Evi’nin yeni Proje ve Teknik Satış Müdürü İnş. Yük.
Müh. Cem Ercan’dan faaliyetleri hakkında bilgiler aldık.

Firmanız hakkında genel bir bilgi verir misiniz?
‘Türkiye’de yalıtım sektörünün ilk firması olan Emülzer, 1935 yılından beri su yalıtımı için en kaliteli ve güvenilir likit yalıtım ürünleri üretmektedir. %100 Yerli Türk malıdır. 1935 yıllarında at arabalarıyla yapılan sevkiyatlar
yerini lojistik depolarına, yapılan üretimlerde kullanılan ufak metal kazanlar ise yerini otomatik, reaktörlere bırakmıştır. Emülzer, geleneksel kalite ve istikrarlı çalışma anlayışı yanında, yıllar içinde sürekli geliştirdiği
ürünleriyle de Türkiye’de likit yalıtım teknolojisinin öncüsü olmuştur. Üretimini, en yüksek teknolojiyi kullanarak ve
ISO-9001:2008 sertifikasıyla sürdürmekte olan Emülzer, su yalıtımı alanında ülkemizdeki en geniş ürün yelpazesine sahip firmalar arasındadır. Firmamız, yalıtım uygulamaları ve saha çalışmalarındaki deneyimiyle inşaat sektörünün değişen ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünler geliştirmektedir. Emülzer, doğru insan kaynağını kullanarak, birikimini yenilikçi çözümler üretmekte kullanmaktadır.

Ürün gamınız nelerdir? Bu yıl özellikle öne çıkan bir ürününüz var mı?
8 farklı ürün grubunda yaklaşık 200 adet ürünümüz bulunmaktadır. Ayrıca fason (private label) müşterilerimiz
de bulunmaktadır. Güçlü bir Araştırma Geliştirme ve Üretim Geliştirmeye sahibiz. Müşterilerimizin talepleri
üzerine, niş projeler geliştirerek, özel ürünler üretmekteyiz.

Ana başlıklar altında ürün gruplarımız aşağıdadır.
• Bitümlü Likit Su Yalıtım Malzemeleri
• Derz Dolgu ve Sızdırmazlık Ürünleri
• Harç Katkıları
• Çimento Esaslı Yalıtım Malzemeleri
• Su Yalıtım Membranları
• Renkli ve Şeffaf Su Yalıtım Malzemeleri
• Epoksi Zemin Kaplamaları
• Yardımcı Yalıtım Ürünleri

e1Emülzer için piyasa algısı ‘’ Arapça karşılığıyla ziftçi, alafranga karşılığıyla da bitümcü’’ olarak yerleşmiştir.
Ancak bu algı poliüretan esaslı Purready, yine poliüretan esaslı iki bileşenli Pu-Coat II, hibrid esaslı Pur-Wet, su ile
şişen bant Swell-Flex üretimleri ile kırılmıştır. Emülzer su yalıtımındaki sürdürülebilir başarısını, pazara farklı ürünler sunarak geliştirmiştir.

Satış sonrası hizmetleriniz ile ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Öncelikle, satış öncesi verdiğimiz hizmetlere daha da önem vermekteyiz. Çünkü; detayları baştan görüşerek doğrusunu müşterimize önerirsek, satış sonrası olabilecek olumsuzlukları bertaraf etmemiz, daha kolay olmaktadır. İlk defa ürün veya firma ile tanışan müşterilerimizde ürünün doğru kullanılması çok önemlidir. İlk uygulamada servis ve ürün hizmeti müşterinin ihtiyaçlarını karşılarsa, tüketici başka bir ürün veya firma tercih etmemektedir. Müşterilerimiz ayrıca yakın çevresine de firmamız hakkında olumlu referanslarda bulunuyorlar. Şayet bu hassasiyete karşın bir sorun olmuş ise, öncelikle sorunu analiz ederek problemi bulmaya çalışmaktayız. Kalite Kontrol bölümünde, giden ürünlere ait numuneler saklanmaktadır. Sahadan da örnek alınarak karşılaştırmalar yapılmaktadır. Ancak, genelde satış sonrası yaşanan sorunlar uygulama hatalarını kapsamaktadır. Satış sonrası oluşabilecek her türlü olumsuzlukta biz ürünümüzün arkasındayız. Bununla birlikte Emülzer markalı tüm ürünler, uluslararası bir sigorta firması tarafından uzunca bir süreden beri sigortalanmaktadır. Yapılan bu sigortaya, bir tek başvuru dahi olmamıştır. Her sene hasarsızlık indirimi almaktayız. Yapı Kimyasalları sektöründe pek rastlanmayan bu ürün sigortası müşterilerimize bir güvence vermektedir.

Markalarınız genel olarak hangi projelerde tercih ediliyor?
Proje bedeli yaklaşık olarak 500.000.000 USD üzerinde olan, ulusal ve uluslararası birçok projelerde ürünlerimiz
kullanılmaktadır. Örneğin; 3. Boğaz Köprüsü, Gebze-İzmir Otoyolu projesi, 3. Havalimanı projesi, Gebze-Halkalı Hızlı tren projeleri, Vodafone Arena BJK Stadyumu İnşaatı vb. başlıca sayacağımız projelerdir. Bu ve bunun gibi birçok mühendislik yapılarında tercih edilmekteyiz. Ayrıca marka konutlar, AVM’ler, havuz, arıtma tesisi ve su depoları gibi projelerde de kullanılmaktadır. Bazı nihai tüketiciler de web sayfamızdan ulaşarak veya danışarak kendi ürününü kendisi seçip kullanabiliyor.

Ürün geliştirirken öncelikleriniz neler oluyor?
Su Yalıtım pazarını, şantiyeleri ve bayilerimizi çok sık ve koordineli olarak takip etmekteyiz. Pazardan aldığımız verileri, ARGE’ye numune ve fiyatları ile birlikte ulaştırmaktayız. Yönetim ve ARGE tarafından, fizibilitesi yapıldıktan sonra ürün geliştirilmekte veya geliştirilmemektedir. Şayet ürün geliştirilecek ise mutlaka saha denemeleri yapılmaktadır. Saha denemeleri tamamlandıktan sonra ürün pazara sunulmaktadır. Tübitak, Kosgeb gibi
kuruluşlardan destek alarak, yeni ürünler geliştirmekteyiz. ARGE’ ye yatırım yaparak yeni test cihazları almaktayız.
Bu deney aletleri ayrıca, tedarikçilerimizi daha iyi denetlememizi sağlamaktadır. Kullanılması tasarlanan, bazı farklı hammaddelerin testleri de yapılmaktadır. Böylece farklı hammaddeleri deneyerek kullanma imkanı bulmaktayız. Bu yatırımlar, ürünlerin performansını ve verimliliğini de arttırmaktadır.

e2Yapı Kimyasalları sektörü 2016 yılı ilk 3 ayını nasıl değerlendiriyorsunuz? 2016 yılı için beklentileriniz nelerdir?
Bu yılı, diğer yılların çok üzerinde bir ciro ile kapatmayı hedeflemekteyiz. İlk 3 ay içindeki veriler de bunu kanıtlayacak niteliktedir. Yatırımların çoğu baraj, tünel, metro, ulaşım gibi altyapı projeleridir. Bu alanlar çok daha başarılı olduğumuz iş alanlarıdır. Bu mega projelerin başlaması satışlarımızı olumlu yönde etkilemektedir. Projelerin çoğu devlet tarafından yapılmakta veya yap-işletdevret tarzıdır. Yatırımlar tamamlandığında, diğer ticaret grupları da gelişecektir. Özellikle karayolları projeleri çok önemlidir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde arsa
maliyetleri oldukça yükseldi.. Büyükşehirlerin diğer illerle olan entegrasyonu, maliyetleri düşürecektir. Yatırımlar diğer illere doğru kayacaktır. Oteller, hastaneler, okullar, alış veriş merkezleri vb. inşa edilecektir. Bunun sonucunda kullanılacak yapı kimyasalları daha da artacaktır.

Her sektörde olduğu gibi Yapı Kimyasalları sektöründe de maalesef merdiven altı üretimler yapılıyor. Merdiven altı üretimlerin engellenmesi  ve kalite standartlarına uygun üretim yapılabilmesi için devlet denetimi var mı? Sektörün kalite standartları konusunda ki değerlendirmeleriniz, görüş ve önerileriniz nelerdir?
Ülkemizde, toz ürünlerden ısı yalıtımı yapıştırıcısı, sıvası, dekoratif sıvası, fayans yapıştırıcısı ve derz dolgusu
üreten, 800 den fazla yapı kimyasalları üreticisi var. Bu kadar üretici hiçbir Avrupa ülkesinde bulunmamaktadır.
Çimento esaslı ürünleri üretmek çok fazla bir bilgi birikimi (knowhow ) ve sermaye istemiyor. Oysa teknik ürünleri üretmek, ciddi bir bilgi birikimi, tecrübe ve finans gerektirmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Yapı Malzemeleri ile ilgili denetimi artmış ve yerindedir. Ambalajlar, ürünler pazardan toplanıyor, iş güvenliği tedbirleri kontrol ediliyor, gerekirse üretim durduruluyor. Bu denetimler, yeni yapı kimyasallarına girmeye çalışan üreticileri, caydırmaktadır. Türkiye’de en az 20 yıllık daha bir su yalıtım pazarının olduğu aşikardır. Ancak bu süre zarfında kendini geliştirebilen, pazarlamaya ve markaya önem veren, Arge yapan firmalar başarılı olacaktır. Bir ürünün üreticisi arttığı takdir de o ürünün fiyatı da düşüyor. Çok uluslu firmalar karlılığı düşük olan, bazı yalıtım pazarı
segmentinden çekiliyor veya kapasitesini düşürüyor. Kar marjı yüksek, daha teknolojik ürünleri pazara sürerek, yıllık hedeflerine ulaşmaktadırlar.  Şüphesiz marka bilinirliği de bir avantaj oluşturmaktadır. Yerli firmalar da kendi ürünlerinin performansını arttırarak, hatta istenen kalite standartlarının çok üzerinde üretimler yapmak zorundadırlar.

İnşaat sektöründe çağdaş yapılaşmanın hareketlilik kazanması üretici ve tüketicinin bilgilenmesi bilinçlenmesi yapı kimyasalları sektörü için oldukça önemli. Bu noktada Yapı kimyasalları kullanımdaki bilinçlenmeyi yeterli buluyor musunuz. Bu konuda neler yapılmalı-yapılıyor?

Yapı Kimyasalları ehil bir işçilikten sonra nihai/bitmiş bir ürün haline gelmektedir. Ürün seçimi ve uygulama noktasında bilinçlenme artmaktadır. Tüketici, temelden çatıya kadar yaptıracağı yalıtım ürününü ve firmayı seçebilmektedir. Bu duruma mutlaka iletişim araçlarının ve internetin yaygın kullanılmasının çok faydası olmuştur.
Doğru ürünün seçilerek, doğru kişiler tarafından kullanılmasında nihai tüketicilerin, üreticilere ulaşmaları gerekmektedir. Üreticilerin çoğunun web sayfalarında ürünler, satıcı veya uygulayıcı bayilerin listeleri yer almaktadır.

Su yalıtımı uygulamaları ikiye ayrılmaktadır;
a) Ürünlerin bir kısmını tüketici kendisi uygulayabilir. (Do it your self). Poliüretan mastik, tek bileşenli çimento esaslı ürünler vb.. Bu ürünleri seçerken ve kullanmadan önce, üreticinin beyan ettiği ürünün teknik bilgi föyü ve güvenlik bilgi föyü mutlaka okunmalıdır. Her ürünün farklı uygulama seçenekleri olabilir.

b) Bazı su yalıtım ürünlerinde ise profesyonel uygulamacılar gerekmektedir. Tüketici, su ve ısı yalıtımını gerektiren bir sistem detayı isteyebilir. Bu tarz durumlarda nihai tüketiciler, üreticileri arayarak uygulamacı talep etmelidirler. Uygulamacı bayiler ve personeli üreticilerden Su Yalıtımı Eğitimi almışlardır. Ayrıca ticari olarak uygulayıcı bayilerin, üreticilere teminat mektubu, ipotek, doğrudan borçlandırma sistemi (DBS) gibi bazı sorumlulukları vardır. 5544 sayılı kanun kapsamında Çalışma ve Güvenlik Bakanlığınca yayımlanacak tebliğlerde yer
alan ‘’Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki meslekler’’ de, Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) alınması zorunlu hale
getirilmiştir. Serbest olarak çalışan veya bir firmada çalışan bir su yalıtım ustası, 2016 yılı mayıs ayına kadar belgeyi almak zorundadır. Bu konu ile ilgili 6645 sayılı kanun 25/05/2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bakanlık, tebliğ ile belgenin alınması için 12 ay bir süre tanımlanmıştır. Çıkarılan bu kanuni zorunluluk ile asgari su yalıtımında yapılması gerekli işlemler ‘’ Su Yalıtımcısı İşçiliği’’ nin standardı belirlenmiştir. Uzun periyotlu bir
uygulama olmasına karşın geri dönüşümü çok faydalı olacaktır.

Sektör ile ilgili gelecek öngörüleriniz nelerdir?
Kamu projelerinde halen su yalıtımı ürünü olarak ‘’ bitüm esaslı membranlar’’ kullanılmaktadır. Bitüm esaslı
ürünlerin kullanılmasında hem ürün hem de uygulama standardının olması ön plana çıkmaktadır. Yeni ürünlere
yapılan ürün ve uygulama standartları ile, sürme esaslı likit membranlar, poliüretan esaslı vb .diğer ürünlerin önü açılmaktadır. Ülkemizde, yalıtım pazarı büyük ve daha yapılacak birçok iş vardır. Maalesef su yalıtımı olarak
halen, sıva, şap, büyük ölçüde seramik kullanılmaktadır. Bu uygulama bölgesel olarak da değişmektedir. Bazı e3bölgelerde şap, su yalıtım malzemesi olarak görülüyor ve şap üstüne şap atılarak yalıtım yapıldığı sağlanıyor. Yaygın bir şekilde fayans, seramik malzemesi de su yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor. Su sorununu çözmek için tüketici fayans üzerine fayans yapıyor. Şantiyelerde iki-üç kat seramik üstü seramik yapılmış yerler görüyoruz. Oysa seramik, fayans bir zemin kaplama malzemesidir. Seramik bir su yalıtım malzemesi değildir. Seramiğin derzi istenildiği kadar geçirimsiz olsun/ flex olsun, seramik kendi içinde de çatlıyor. Çatladığı zaman aşağıya suyu veriyor. Eskiden seramik uygulaması yapılmadan önce seramikler ıslanırdı. Belli bir su muhteviyatına ulaşan seramik, zemine veya duvara döşenirdi. Günümüzde daha büyük ebatlı, seramik, granit veya granit seramikler kullanılmaktadır. Bu ürünler daha gevrek (esnek değil) olduğu için çok çabuk kendi içinde kırılıyor. Mutlaka bu zemin kaplamalarının altına uygun bir su yalıtımı ürünü uygulanmalıdır.

Sektörün en büyük sıkıntısı, çözüm önerileri ve eklemek istedikleriniz nelerdir?
Bir yapının musluğunu değiştirebilirsiniz, kapısını, penceresini değiştirebilirsiniz. Rengini beğenmediğiniz bir
parkeyi kaldırıp yerine, farklı bir parke döşetip, kullanabilirsiniz. Ancak konstrüktif yapıyı değiştiremezsiniz. İnşaatı
tamamlanan betonarme bir yapının, betonunu eski haline getiremez, demiri çıkarıp yerine başka donatı ikame edemezsiniz. Yapılarda yalıtımı; su, ısı, ses ve yangın diye 4 sınıfa ayırmaktayız. Isı yalıtımı yapılması zorunluluğu,
yayımlanan TS 825, uygulamaya alınan BEP TR ile eski ve yeni yapılarda uygulanmaktadır. Yapının türüne, kullanılan yapı malzemelerine göre ‘’Isı Yalıtımı Projesi’’ çıkarılarak, Yapı Denetim firmalarının kontrollüğünde
Belediyeler vasıtasıyla uygulatılmaktadır. Bir yapıda ‘’Isı Yalıtımı Projesi’’ yok ise ruhsat verilmemektedir. Devlet tarafından ‘’su yalıtımı yapılması zorunluluğuna’’ yönelik çalışmaların tamamlanması faydalı olacaktır. Çünkü devlet
tarafından istenmediği taktirde, bir bağlayıcılığı yok diye su yalıtımı yapılmıyor veya gerekli önem verilmiyor. Milli bir ‘’su yalıtımı yönetmeliği’’ çıkarılması  gerekmektedir. Yapı türüne, yapının fonksiyonlarına ait ‘’ Su Yalıtımı Projesi’’ belediyelerce istenmelidir. Proje yoksa veya uygun değil ise, ısı yalıtımında olduğu gibi yapı ruhsatı verilmemelidir. Su Yalıtım Yönetmeliğinin çıkarılması için üreticiler, sivil toplum kuruluşları tarafından,
bazı girişimler yapılmaktadır. 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Malzemeleri Dairesi Başkanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Yapı Malzemeleri Daire Başkanlığınca, Su Yalıtımı Yönetmeliğinin hazırlanması yönünde büyük uğraşlar verildi. Her firmanın kendisine uygun sistemi ve formülü olmasına karşın, ortak bir paydada görüş birliğine varıldı ve genel hatları ile sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla Bakanlığa sunuldu. Umarız ki 2016 yılında su yalıtım yönetmeliği yayımlanır ve uygulamaya geçer.

#emülzer #megaproje #proje #yalıtımsektörü #yalıtım

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.