07 Mayıs 24 Salı 08:44
Salı, Mayıs 7, 2024
spot_img

EN YENİ

Yenilikçi Yalıtımcı, KYK Yapı Kimyasalları

kykKYK Yapı Kimyasallarının Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli: “Müşteri Memnuniyeti, Vazgeçilmezimiz”

Türkiye’nin Lider Yapı Kimyasalları şirketlerinden KYK Yapı Kimyasalları, 4 üretim tesisi ile sektöre hizmet veriyor. Portföyündeki yapıştırıcılar, derz dolguları, su yalıtım malzemeleri, ısı yalıtım malzemeleri, tamir harçları, zemin malzemeleri, sıvalar, astarlar, katkılar ve yardımcı malzemeler gibi ürünleri ile alanında en büyük olmayı hedefleyen KYK, müşteri memnuniyetine verdiği önemle, her yıl memnun müşteri oranını standartların üzerine çıkarıyor. Yüzde100 yerli sermaye ile faaliyetlerine devam eden KYK Yapı Kimyasallarının Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Sorularımızı yanıtlayan Sürmeli, ürünleri ile yapılara değer katıp, uzun ömürlü olmasına katkı sağlayarak katma değer üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

Öncelikle, KYK Yapı Kimyasallarının kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında bilgi verir misiniz?

Şirketimizin kuruluşu 2001 yılında Eskişehir’ de gerçekleşti. Aradan geçen 13 yılda hızlı ve istikrarlı bir büyüme sergiledik. Seramik yapıştırıcıları üretimi ile başlayan yolculuğumuz, yıllar içerisinde bir yapının ihtiyaç duyacağı hemen hemen tüm yapı kimyasallarını üretecek seviyeye ulaştı. Yurt içinde 8 bölge müdürlüğüyle ile hizmet veren şirketimiz, 230 ana, 1.000 tali bayisiyle ülke genelinde penetrasyonu sağlıyor. Üretimimiz şu an Eskişehir’in yanı sıra, Samsun, Adana ve Diyarbakır fabrikalarımızda devam ediyor. Üretim tesislerimizin kapasitesi yıllık 600 bin ton düzeyinde bulunuyor ve Türkiye’deki satışlara ek olarak 20 ülkeye de ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin önemli lokasyonlarında konumlandırılmış fabrikalarımızla ülkemizin dört bir yanına hızlı ve nakliye avantajlı ürün sunabilme özelliğine sahip olduğumuzu söyleyebilirim.

Firmanızın ürün gamı ve yeni ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bir yapıda kullanılan tüm yapı kimyasallarını karşılayacak derecede, çözüme yönelik ve teknik ürünler ile geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunuyoruz. Her yüzey özelliğine ve karo tipine uygun seramik yapıştırma harçları, derz dolguları, çimento, akrilik ve bitüm esaslı su izolasyon malzemeleri, ısı yalıtım sistemleri, iç ve dış cephe sıva çeşitleri, yüzey koruyucular, performans artırıcı katkılar, tamir ve tesviye harçları, astarlar gibi birbirinden farklı 65 farklı ürün ve 300 ürün çeşidimiz var. Son yollarda stratejik hedeflerimizi yalıtım sektörü ve bu sektöre hizmet edecek ürünler üzerine konumlandırdık. Mantotherm Dış Cephe Isı yalıtım Sistemimizdeki levha çeşitliliği, detaylara yönelik alternatifler sunan aksesuar çeşitliliği ve dekoratif kaplamalarla her projeye uygun çözümler sunabiliyoruz. Ayrıca bu markamız ETAG 004 standardından başarıyla geçmiş, uluslararası kalite belgesi ETA’ ya sahip olmaya hak kazanmıştır. Bununla birlikte su yalıtım ürün grubumuzu geliştirmek için ar-ge ve ür-ge çalışmalarımızda hızla devam ediyor. Bitüm likit ve bitüm serme membranlar, poliüretan esaslı, çimento esaslı ve akrilik esaslı su yalıtım ürünlerimiz ile projelerin ihtiyaçlarına çözümler sunuyoruz.

KYK bünyesinde kaç ürün grubu var? Satışa sunulan toplam ürün sayısı nedir?

8 ürün grubu, 100 farklı ürün ve 340 ürün çeşidi ile sektöre hizmet vermekteyiz.

AR-GE çalışmalarınız hakkında geniş bilgi veri misiniz? Daha çok hangi alanda çalışma yürütülüyor?

Ar-Ge departmanımız toplam istihdamının yüzde 10’unu oluştururken departman şirket faaliyetlerimizin merkezinde yer alıyor. Departman bünyesinde gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları sayesinde sektördeki gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından izlerken, bu ihtiyaçlara hızlı bir şekilde yanıt verebiliyoruz. Ar-Ge kapsamında gerçekleştirdiğimiz ürün iyileştirme ve geliştirme çalışmalarıyla son yıllarda Orta ve Kuzey Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkelerine olan ihracatımız arttı. Mevcut ürünlerimizin iyileştirilmesi, ürünlerimizin kalitesinin korunmasıyla maliyet avantajı sağlanması, yeni ürünler geliştirilmesi, yeni test metotları ve üretim teknolojileri bulma çalışmaları Ar-Ge birimimizin başlıca sorumlulukları arasında yer alıyor. Amacımız, çalışmalarımızda çağın getirdiği gelişmelere ayak uydurmak ve yenilikler ortaya çıkarmak, çevre ve insan sağlığını gözeterek müşteri memnuniyetini sağlamak ve pazar payımızı artırmak. Yeni ürün geliştirmek, pazara inovatif ve katma değer üreten ürünleri sunabilmek her zaman öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldı. Bu hedeflerimize ulaşmak için Ar-Ge departmanımızın yapısını güçlü tutmamız gerektiğinin farkındayız. Bu bilinçle, her yıl ciromuzun yüzde 2’sini Ar-Ge bütçesi olarak tahsis ediyoruz. Diğer yandan mevcut ürünlerimizin geliştirilmesi, ürünlerimizin kalitesinin korunarak, maliyet avantajı sağlanması, yeni test metotları ve üretim teknolojileri gibi alanlarda çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Stratejik hedefimiz olan yalıtım sektörü ar-ge departmanımızın da çalışmalarının odağında. Yaptıkları çalışmalarla Mantotherm Dış Cephe Isı Yalıtım markamıza uluslararası ETA belgesini kazandırırken, su yalıtım ürün gamımızın geliştirilmesi içinde çalışmalarına devam etmektedirler. Su yalıtım ürün grubumuz çimento, akrilik ve bitüm esaslı sürme yalıtım malzemelerinin ardından, bitüm serme membran ve poliüretan su yalıtım malzemeleriyle daha da güçlenmiş oldu.

Eğitimlere önem veriyorsunuz. Eğitim çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Gerçekleştirdiğimiz en önemli kurumsal sosyal sorumluluk projesi, uygulamacı ve geleceğin sektör profesyonelleri olacak olan mimar, inşaat mühendisleri adaylarının yapı kimyasalları ve yalıtım konusundaki mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi için gerçekleştirdiğimiz eğitim seferberliğidir. “Usta buluşmaları” adını verdiğimiz günlük eğitim seminerleri ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaklaşa yürütülen 40 saatlik uygulamacılara yönelik eğitim programı en önemli faaliyetlerimizdendir. Usta Buluşmaları kapsamında KYK Eğitim Tırı ve Eğitim Otobüsü ile yurdumuzu adım adım dolaşarak gerçekleştirdiğimiz eğitim seminerleri ile yıllardır olduğu gibi sektörel bilinçlenmeyi artırmayı hedefledik. 2013’te bu faaliyetimizi 60.000 km yol kat ederek, 200 ayrı noktada 17 bin kişiye ulaşarak bir seviye daha yukarı çıkardık. Milli Eğitim Bakanlığı ve KYK Yapı Kimyasalları işbirliği ile Eskişehir (Merkez) fabrikamızda kurduğumuz eğitim merkezinde başlattığımız bu yeni program kapsamında, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden misafir ettiğimiz uygulamacılara, 5 gün boyunca Seramik Uygulamaları ve Dış Cephe Isı Yalıtımı konularında teorik ve pratik eğitim vermeye başladık. Bu programda başarılı olan katılımcılar, M.E.B. onaylı Kurs Bitirme ve Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanıyor. Doğru ürünün, doğru uygulama ile bütünleşmesi ve doğruların yaygınlaşması bakımından Bu programın, son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu eğitim yatırımı yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerimiz içerisinde yer alan ve sektörel bilinçlenmeyi hedefleyen bir projedir. Paydaşlarımızla profesyonel olduğu kadar, sosyal açıdan da yakınlaşma fırsatı yakalıyoruz.

Son kullanıcıların dikkat ettikleri kriterler nelerdir? Satın almadaki belirleyici faktörlerden bahseder misiniz?

Son kullanıcılar artık satış sonrası hizmet kalitesine de büyük önem veriyorlar. Muhatap bulabilecekleri markaları tercih ediyorlar. Bir diğer önemli kriterde finansman avantajı sağlıyor olması. Bu iki kriteri sağlayan markalar rekabette bir adım öne geçiyorlar.

KYK Yapı Kimyasalları olarak satış ve pazarlama faaliyetlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Satış ve pazarlama faaliyetlerimizin başında doğru uygulama ve doğru çözümün nasıl olması gerektiğine dair bilinçlendirme çalışmalarımız geliyor. Proje Satış ekibimizin şantiye ayağındaki ziyaretleriyle proje ihtiyaçlarına dair en uygun çözümü sunarken, uygulamacı ayağında ise Türkiye çapında yaptığımız usta seminerleri ve MEB Sertifikalı eğitimlerle doğru uygulama yönelik eğitimler veriyoruz. Yaptığımız iletişim çalışmaları ile özellikle su ve ısı yalıtımının sağladığı faydalar ve ekonomiye katkıları konusunda nihai tüketicileri bilinçlendirme kampanyaları yürütüyoruz.

2013 yılında hedeflerinize ulaştınız mı? 2014 yılından beklentileriniz nelerdir?

Yalıtım sektörü 2013 yılında içerisinde yer aldığı inşaat sektöründen daha iyi bir büyüme performansı gösterdi. Sektörün ekonomik büyüklüğü 6 milyar TL’ye ulaştı. Bu anlamda en dinamik sektörlerden biri olan yalıtım sektörünün daha uzun yıllar yıldızının parlak olacağını düşünüyorum. 2013 yılında Kentsel Dönüşüm’ün etkileri tam olarak hissedilmemekle birlikte, önümüzdeki yıllarda sektörün gelişimine önemli katkıları olacağını söyleyebiliriz. 2013 yılı içerisinde, pazardaki gücümüzü artırmak için, satışlarımız içerisindeki teknik ürün ağırlığını artırmayı ve lojistik avantajımızı kullanmayı hedefledik. Bu iki konuda da başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. 2013 yılı beklentilerimizi karşılayan, verimli bir yıl oldu. Son birkaç yıldır pazarda gözlenen gelişmelere ve talebe paralel olarak seramik uygulama, su yalıtım ve ısı yalıtım ürün gruplarındaki teknik ürün çeşitliliğimizi artırmak için yoğun Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımız oldu. Bu çalışmalar ile birlikte; Eskişehir, Samsun, Adana ve Diyarbakır’da konumlandırdığımız fabrikalarımızla, Türkiye’nin dört bir yanında, ürünlerimizi kısa sürede ve nakliye açısından avantajlı bir şekilde satış ortaklarımızla buluşturduk, mutlak müşterini memnuniyetini artırmaya ve birlikte büyümeye devam ettik. İş süreçlerimizin verimliliğini artırmak için, öncelikle geçen sene başında Samsun fabrikamızı daha büyük bir alana taşıdık. Hem Makine parkımızı revize ederek üretim ve depo süreçlerimizi iyileştirdik, hem de çalışanlarımıza daha güvenilir ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturduk. Bir İkincisi, organizasyonumuzu daha güçlü hale getirmek oldu. Bölge müdürlüklerimizi tekrar yapılandırarak Ülke çapında penetrasyonu daha verimli olacağını düşündüğümüz hale getirdik. Özellikle İstanbul bölgede yeni istihdamlar ile geleneksel satış kanallarının yanı sıra proje temelli satış kanalındaki gücümüzü de artırdık. Bahsettiğim bu reorganizasyon ile Ülke çapında faaliyetlerimiz, 8 bölge müdürlüğü yani Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Samsun bölge müdürlükleri vasıtasıyla yürütülmektedir. Değişen piyasa koşulları ve günden güne artan yoğun rekabet, varlıklarını sürdürmek isteyen kuruluşları, rakiplerine fark atacak temel noktaları öne çıkartmaya yöneltmektedir. Bu amaçla mevcut yönetim sistemlerimizi (ISO 9001 Kalite yönetim sistemi, OHSAS 18001 İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, ISO 14001 Çevre yönetim sistemi) sürekli iyileştiriyor ve ilave yönetim sistemleri almak için çalışıyoruz. Maddi olmayan entelektüel sermayemizi korumak için IS0 27001 Bilgi güvenliği yönetim sistemi standardı; müşteri şikâyetlerini daha sistematik yönetmek ve mutlak memnuniyeti artırmak amacıyla ISO 10002 Müşteri Memnuniyet Yönetim sistemi standardı kapsamında 2014’ün ilk çeyreğinde belgelerini aldık. Yönetim sistemlerinin faydasına çok inanıyor ve işimizin doğal bir parçası haline getirmeyi planlıyoruz.

Yapı kimyasalları sektörünü değerlendirir misiniz? Sektörün geleceği ile alakalı neler düşünüyorsunuz?

Türkiye’de hala konut ihtiyacının bulunması, yükselen hayat standartlarına bağlı olarak kaliteli yapılara duyulan ihtiyaç, mevcut yapı stoklarında güçlendirme ve renovasyon pazarlarının gelişimi sektörün potansiyelinin büyük olduğunu gösteriyor. Su yalıtımında da benzer bir durum gözlemleniyor. Deprem kuşağında bulunan ve yapı stokunun büyük kısmı betonarme olan ülkemizde su yalıtımının hayati önemi var. Su yalıtımının zorunlu hale gelmesiyle, önümüzdeki yıllarda su yalıtım pazarının hızlı bir şekilde büyümesini bekliyoruz. Kendi firmamıza dair projelerimiz arasında ise Kayseri’deki 5’inci fabrikamızın inşaat çalışmalarını sayabilirim. Faaliyete geçtiğinde yıllık 175 bin ton üretim hacmine ve ürün gamımızdaki tüm ürünleri üretebilecek donanıma sahip bir üretim tesisi olacak. 2014 yılında ayrıca dış cephedeki etkinliğimizi artıracak ve firmamızı ısı yalıtım pazarında daha da büyütecek bir yatırıma imza atıyor olacağız. Eskişehir fabrikamızda; dış cephe kaplama ve boyaları, iç ve dış cephe macun grupları ve akrilik esaslı zemin kaplama ve boyaları için üretim kararı aldık. Bu yatırımımızı, 2014 yılı başında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Orta vadeli yatırım hedeflerimiz arasında ise, Marmara ve Ege Bölgelerine hitap edecek olan yapı kimyasalları üretim tesisleri yer alıyor.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.