08 Mayıs 24 Çarşamba 10:44
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
spot_img

EN YENİ

Yanmaz Boya Zehirlenmeleri Önleyecek

boya1Yangınlarda zehirlenmeler sonucunda meydana gelen ölüm ve yaralanmaları önlemek fikri ile hareket eden Türk bilim adamları, zehirli gaz çıkışını önemli ölçüde düşüren yanmaz boya üretti.

Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı Elektronik Malzemeler Üretim ve Uygulama Merkezi’nde nanoteknoloji laboratuarların da yanmaz boya geliştirildi.

Yanmaz özelliğinin yanında zehirli gaz salınımı yapmayan boyanın patentinin alındığını ve Türk boya firmaları ile görüşmeler yapıldığını kaydeden Metalurji ve Malzeme Yük. Mühendisi Araştırma Görevlisi Serdar Yıldırım, Dünyada halen kullanılan yanmaz malzemelere göre alev geciktirme, ateşe dayanıklılık özelliği olan daha üstün bir boya ürettiklerini söyledi. İhtiyaçlara tam olarak yanıt veremeyen yanmaz malzemeleri incelediklerini ifade eden Serdar Yıldırım, “Özellikle ABD ve AB ülkelerinde geliştirilen yanmayı geciktirici malzemelerin uygulandığı maddenin içeriğini değiştirdiğini gördük. Uygulama da zorlukları vardı.

Söz konusu malzemelerin yanmayı geciktirmesine rağmen yanma sırasında hidroklorik, hidrobromür gibi zehirli gazlar salınıyor. Hatta bu gazların yasaklanması için görüşmeler yürütülüyor. Mevcut yanmaz malzemeler yanma sırasında ölüm ve zehirlenmelere neden olan karbonmonoksit gazı oluşumunu da engelleyemiyor. Bu nedenlerle yanma geciktirici teknolojilerde inorganik malzemelerin kullanılması gündemde” şeklinde konuştu.

boya2Tamamı Yerli Kaynaklardan

Proje, KOSGEB desteğiyle 2012 yılında başlarken, araştırma merkezinde yapılan test ve deneylerde tamamı Türkiye’de çıkarılan hantit hidromanyezit, çinko borat ve borik asit gibi mineralleri kullanılıyor. İnorganik temelli yeni bir ürün ürettiklerini bildiren Yıldırım, nanoteknolojik boyutta boyaya uygulanan malzemenin tüm testleri başarıyla geçtiğini ve zehirli gaz salınımını da en aza indirdiklerini belirtti. Yıldırım, “Normalde 180 saniyede yanarak parçalanan ve karbonmonoksit gazı salan malzemenin yanmaz boyayla aynı deneye tabi tutulduğunda 180 saniyelik sürede deforme olmadan kendisini koruduğu, ateş kaynağı çekildiğinde söndüğü ve karbonmonoksit salınımının çok düşük seviyede kaldığını tespit ettik. Kızılay çadırı ve normal plastik malzemenin üzerine sürülen boyaların etkisi incelendi. Yanan malzemeler katkısız boyalar olup. Yanmayan malzeme ise alev geciktirici boya ile kaplanmıştır. Saf çadır malzemesine UL94 standarda göre 15 saniye alev uygulanmış ve 8. saniyede yanma meydana geldi. Alev geciktirici boya3boya ile kaplanmış malzemede 15 saniye sonunda herhangi bir şekilde yanma meydana gelmemiştir. Polimer malzemelere uygulanan boyaya Candle flame test (mum alevi testi) standarda göre  180 saniye alev uygulanmış ve saf malzemede 20. Saniyede yanma meydana gelirken, alev geciktirici boya ile kaplanmış malzemede 180 saniye sonunda herhangi bir şekilde yanma meydana gelmemiştir. Tekne ve otomobil boyalarında kullanılabilir. Yanmaya karşı hassas olan tüm yüzeylere spreyle uygulanabiliniyor” dedi.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.