09 Mayıs 24 Perşembe 12:03
Perşembe, Mayıs 9, 2024
spot_img

EN YENİ

Türkiye’nin İlk Likit Yalıtım Firması Emülzer

2167Ürettiği yüksek teknolojik ürünlerle 80 yıldır Türkiye ekonomisine katkı sunan, su yalıtımı alanında ülkemizdeki en geniş ürün yelpazesine sahip Emülzer Asfalt Evi’nin yeni Proje ve Teknik Satış Müdürü İnş. Yük. Müh. Cem Ercan’dan faaliyetleri hakkında bilgiler aldık.

Emülzer, bitüm, akrilik, silikon, poliüretan ve çimento bazlı ürünleri ile Türkiye’nin dört bir yanında bulunan nalbur, izolasyon mağazaları ve yapı marketleri ve uygulamacıların ilk tercihleri arasında yerini 80 yılıdır koruyor. Emülzer Asfalt Evi inşaat sektörünün değişen ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünler geliştiren, ‘Kaliteli Türk’ ürünleri algısını oluşturan nadir firmalardan.

Emülzer’in Proje ve Teknik Satış Müdürü İnş. Yük. Müh. Cem Ercan, Nalbur Teknik Dergisine sektörün gelişimi ve yapılması gerekenleri anlattı.

Öncelikle, Emülzer’in kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında bilgi verir misiniz?

‘Türkiye’de yalıtım sektörünün ilk firması olan Emülzer, 1935 yılından beri su yalıtımı için en kaliteli ve güvenilir likit yalıtım ürünleri üretmektedir. Yerli Türk malıdır. 1935 yıllarında at arabalarıyla yapılan sevkiyatlar yerini lojistik depolarına, yapılan üretimlerde kullanılan ufak metal kazanlar ise yerini otomatik, reaktörlere bırakmıştır. Emülzer, geleneksel kalite ve istikrarlı çalışma anlayışı yanında, yıllar içinde sürekli geliştirdiği ürünleriyle de Türkiye’de likit yalıtım teknolojisinin öncüsü olmuştur. Üretimini, en yüksek teknolojiyi kullanarak ve ISO-9001:2008 sertifikasıyla sürdürmekte olan Emülzer, su yalıtımı alanında ülkemizdeki en geniş ürün yelpazesine sahip firmalar arasındadır. Firmamız, yalıtım uygulamaları ve saha çalışmalarındaki deneyimiyle inşaat sektörünün değişen ihtiyaçları doğrultusunda yeni ürünler geliştirmektedir. Emülzer, doğru insan kaynağını kullanarak, birikimini yenilikçi çözümler üretmekte kullanmaktadır. Türkiye’de firmaların ortalama ömrü 15-20 yıldır. Emülzer kendi sektöründe 80 yıllık bir firma oluşuyla bir misyon da üstlenmiştir.   Ülkeye, müşterilerine, tedarikçilerine, ortaklarına ve çalışanlarına fayda sunmaya devam etmektedir.

Ürün gamı ve yeni ürünleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç ürün grubu var? Satışa sunulan toplam ürün sayısı nedir?2168

9 farklı ürün grubunda yaklaşık 100 adet ürünümüz bulunmaktadır. Ayrıca fason (private label) müşterilerimiz de bulunmaktadır. Güçlü bir Araştırma Geliştirme ve Üretim Geliştirmeye sahibiz. Müşterilerimizin talepleri üzerine, niş projeler geliştirerek, özel ürünler üretmekteyiz. Ürün gruplarımız, Bitümlü Likit Su Yalıtım Malzemeleri, Derz Dolgu ve Sızdırmazlık Ürünleri, Harç Katkıları, Çimento Esaslı Yalıtım Malzemeleri, Su Yalıtım Membranları, Renkli ve Şeffaf Su Yalıtım Malzemeleri

Epoksi Zemin Kaplamaları, Oto ve Mobilya Grubu Yardımcı Yalıtım Ürünleridir.

Emülzer için piyasa algısı ” Arapça karşılığıyla ziftçi, alafranga karşılığıyla da bitümcü” olarak yerleşmiştir. Ancak bu algı poliüretan esaslı Purready, yine poliüretan esaslı iki bileşenli Pucoat II, hibrid esaslı Pur-Wet, Su ile şişen Bant Swell-Flex üretimleri ile kırılmıştır. Emülzer su yalıtımındaki sürdürülebilir başarısını, pazara farklı ürünler sunarak geliştirmiştir. Ürün yelpazesi gelişmiş, marka bilinirliğimiz daha da artmıştır. Yürüme bandı gibi, bandın üzerine çıktığınız zaman sürekli yürümek zorundasınız. Yürümez, durur iseniz bant sizi üzerinden atar.  Emülzer’ de bu yürüyüş sürekli, emin adımlarla, özgüven içerisinde, marka bilincini arttırarak devam etmektedir.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyorsunuz. Gelişmelerin sektöre adapte olması kolay oluyor mu?

Ürettiğimiz ürünlerin yüksek kaliteli, teknolojik olması ve gelişen dünya pazarına uygun olması gerekiyor. Kimya sektörünün, inşaat sektörüne girmesi dünyada da 100 yıllık bir süreçtir. 100 yıl insanoğlu geçmişinde çok uzun bir süre değildir, demek ki daha yapılacak, bulunacak yeni ürünler  ve uygulama metotları var. Ayrıca değişerek gelişen ve artan taleplerde üreticilere Ar-Ge konusunda, baskı uygulamaktadır.  Bu talepler arttıkça iş heyecanı, yeni laboratuar deney aletleri, ürünler gelişmektedir. Gelişen teknolojileri pazar araştırması yaparak, bench marking yaparak, tedarikçilerimizle görüşerek, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılarak takip ediyoruz. Geliştirdiğiniz ürün canlı, yaşayan piyasanın içerisinde, kullanıcıya ve taleplere uygun olmalıdır. Çok daha ileri kalitede, teknolojik ürün ve hizmet piyasaya kolay adapte olmuyor. Pazarlama materyallerinin oluşturulması, ürün tanıtımı, eğitimi oldukça masraflı ve zaman alan işler olmaktadır.  Einstein’ın da dediği gibi “atomu parçalamak, tabuları yıkmaktan daha zor” olabiliyor.

2169AR-GE çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz? Ar-Ge faaliyetlerinin maliyetlerini belirlerken hangi kriterlere bakıyorsunuz?   

Emülzer’in Ar-Ge departmanında uygulayıcı bayilerden ve müşterilerimizden gelen istek ve öneriler doğrultusunda yeni ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra, var olan ürünlerimizin kalitesinin arttırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca numune olarak gelen hammaddelerin denemeleri de yine Ar-Ge birimimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. İhtiyaç duyulan hammadde ve ekipmanlar belirlendikten sonra maliyetleri hesaplanır. Ortaya çıkan maliyet ile yeni/kalitesi arttırılmış üründen elde edilecek kazanç kıyaslanarak yapılacak harcamaların gerekliliğine karar verilir.

Son kullanıcıların dikkat ettikleri hususlar nelerdir? Satın almadaki belirleyici faktörlerden bahseder misiniz? Emülzer hangi alanlarda öne çıkıyor?

Yapılarda su yalıtımı oldukça hassas bir konudur. Su ufacık bir iğne deliğinden bile geçerek yapı konforunu olumsuz olarak değiştirebilir. Doğru malzemenin, doğru yerde ve doğru şekilde kullanılması gereklidir.  Yalıtım malzemelerinin ambalajı elle tutulup, gözle görülen bir ürün olmasına karşın, ürünün geçer ispatı yerine uygulandığı haldeki performansıdır.  Son kullanıcıların, tecrübesi daha önceden ispatlanmış, performansı test edilmiş ürünlere yönelmesi daha doğru olur. Geri dönüşleri zor ve masraflıdır.  Pazarlama argümanları satın almayı etkilemektedir. Rekabet ile birlikte pazarlama bütçeleri de artmaktadır. Teknik broşür, el numunelerinin yanı sıra, eğitim, promosyon, seyahat masraflarının da çeşitliliği artmıştır. Hangi pazarlama faaliyeti yapılırsa yapılsın, gerçek bitmiş ürünün performansıdır. Belirleyici diğer faktör ise, ürünün ucuz olmasıdır. Ürünün fiyat/kalite performansının öne çıkması gereklidir. Ancak maalesef ürünün ucuz olmasının gerek ve yeter şart olması üreticiyi zorlamaktadır. Oysa bir yapıda temelden, çatıya tüm su ve ısı yalıtımının bedeli (temel yalıtımı, ıslak hacimler, ısı mantolaması dahil) tüm inşaat bedelinin yüzde 1-2 ‘si oranındadır. Su yalıtım ürünleri altyapı ürünleri olduğu ve gözle görülmediği için fiyatının ucuz olması istenmektedir. Örneğin; bir yer süzgecine 5 bin €  vererek altın kaplamasını isteyen bir müşteri, iş seramik altında kullanılacak yapı kimyasallarına gelince en ucuzunu kullanabilmektedir. Emülzer’in bitüm esaslı, sürme, likit membranlarda geniş bir pazar ağı bulunmaktadır. Bu iş tecrübesini ve müşteri portföyünü su yalıtımında başka ürünlere aktararak,  geliştirmektedir.

Satış ve pazarlama faaliyetlerinde nelere dikkat ediyorsunuz? Bayileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç bayiniz var?2170

Her şey insan ile başlıyor. Doğru insan kaynağını doğru şekilde yönlendiriyoruz. Satış ve pazarlama kadrosundaki çalışma arkadaşlarımız için öncelikli kriter, karakteri düzgün, güvenilir ve dürüst olmasıdır. Firmaya yeni başlayan satış ve pazarlama personeline en az 1 hafta oryantasyon eğitimi verilmektedir.  Firma prensibi, satış koşulları, ürün eğitimini tamamlayan satış ve pazarlama personeli sahaya müşterileri ziyaretlerine başlamaktadır. Daha çok kişiye ulaşmak ve ticari riski dağıtmak için satışlarımız bayilerimiz vasıtasıyla yapılmaktadır. Bayilerimiz, iş ortaklarımızdır. Bayiler de kendi içlerinde satıcı, uygulayıcı, toptancı olmak üzere çeşitlilik göstermektedir. Emülzer markasını hakkıyla taşıyan, firmaya değer katan, ödemesi düzgün olan bayilerimize,  verimi arttırmak için eski müşterilerimizi bile devredebiliyoruz. Ülke genelinde 400 adet bayimiz bulunmaktadır. Proje ve haber sitelerini takip ederek, piyasadaki bayilerimizle diyaloglar ile işverenlere, mimarlara, mühendislere ve satın almaya ulaşmaktayız.

İhracat yaparken karşılaşılan sorunları nasıl gideriyorsunuz? Satışları etkilediği oluyor mu? Yurtiçi Pazar baz alınırsa ihracatın satış oranı nedir?

Ülkede eğer özel bir ithalat prosedürü var ise bu zaman ve araştırma gerektiriyor. Fakat gerek ihracat departmanının bilgisi gerek ise ülkelerde bulunan Ticari Müşavirliklerimiz sayesinde sorunlar kolaylıkla çözülmektedir.  İhracat satış oranımız ise yüzde 20’dir. 2014 yılından bu oran daha da artacaktır. Dış Ticaret Müsteşarlığımızın ihracat konusundaki destekleri tamdır.

2014 yılından beklentileriniz nelerdir?

Her tehditte bir fırsat, her fırsatta da bir tehdit vardır. Seçim dönemine girilmesiyle birlikte, ülkemizde özel ve kamu yatırımları devam etmektedir. Statik ve mimari ofislerini, müşavirlik firmalarını, projeleri takip ederek, talebi arttırmak hedefindeyiz. Satış bu talepler oluştuktan sonra kendiliğinden gelecektir.

2171Yapı kimyasalları sektörünü değerlendirir misiniz?  Sektörün geleceği ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

Ülkemizde, toz ürünlerden ısı yalıtımı yapıştırıcısı, sıvası, dekoratif sıvası, fayans yapıştırıcısı ve derz dolgusu üreten,  800’den fazla yapı kimyasalları üreticisi vardır. Bu kadar üretici hiçbir Avrupa ülkesinde bulunmamaktadır. Çimento esaslı ürünleri üretmek çok fazla bir bilgi birikimi (know-how ) ve sermaye istemiyor. Oysa bu tarz teknik ürünler ciddi bir bilgi birikimi, tecrübe ve finans gerektirmektedir. Pazarın büyüklüğü aynı zamanda yabancı firmaları ülkemizde yatırım yapmaya mecbur hale getirmektedir. Bu da rekabeti arttırmaktadır. Ancak yabancı ortaklıklı firmalar kazançlarını ülkelerine gönderebilmektedir. Döviz çıkışı olmaktadır. Oysa yerli üretici istihdam oluşturmakta ve kazancını işine yansıtmaktadır. Türkiye’de en az 10 yıllık daha bir yalıtım pazarının olduğu aşikardır. Ancak bu süre zarfında kendini geliştirebilen, pazarlamaya ve markaya önem veren, Ar-Ge yapan firmalar başarılı olacak, diğerleri elenecektir.

Toparlamak gerekirse son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Avrupa’da su yalıtımı zorunludur ve projedeki mahallere göre kullanılacak ürün belirtilmiştir. Bunun dışına çıkılmaz. Ülkemizde de benzer şekilde su yalıtımı projesi yapıya  ruhsat veren kurumlar tarafından istenmeli ve zorunlu tutulmalıdır. Yapı Denetim firmaları da bu onay verilen yalıtım sistemini yerinde denetlemelidir. Yapı denetim firmalarının ücretinin belediyelerce ödenmesi konusunda bir revizyon yapılması gereklidir. İnşaat yapım kalitesi, eskiye göre çok daha sağlıklı olmasına karşın, her yeni sistem beraberinde ufak revizyonlar getirebilir. Yapı Denetiminin meslek odalarıyla, üniversitelerle birlikte yapılan çalıştaylarla tekrar ele alınması faydalı olacaktır.

Su yalıtımı işçiliğinde tecrübeli, üretici firmalardan eğitim almış, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip uygulayıcı sayısı artmalıdır. Uygulayıcılar aynı iş için farklı fiyatlar vermektedir. Su yalıtımı yapım koşulları ve ürün türünün belli olması rekabeti azaltacaktır. Uygulayıcı ustalarda işçilik bedeli, yaklaşık olarak benzer fiyatlara gelmediği taktirde, rekabet koşulları ve iş alamama riskinden dolayı malzeme sarfiyatları ile oynanılmaktadır. Bu da üreticiye olumsuz şekilde yansımaktadır.  Pazara girmek zor, ancak çıkmak çok kolaydır.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.