28 Mart 24 Perşembe 15:13
Perşembe, Mart 28, 2024
spot_img

EN YENİ

Yeşil Alanlarda, Su Yalıtım Sistemi Uygulamaları

2677Son yıllarda ülkemizde, gerek artan arsa fiyatları, gerekse gelişen inşaat teknolojileri ile insanlar yaşadıkları mekânlarında doğanın vazgeçilmezi yeşille daha fazla birlikte olmak ve bu sayede stresli yaşamlarına biraz da olsa ferahlık katmak istemektedirler. Bu nedenle mevcut veya yeni inşa edilen yapılarda bulunan, kullanılmayan terasların, düz çatıların, mimariden dolayı oluşan çıkıntıların veya yer altı otoparklarının üzerinde bulunan alanların sadece boşluk olarak değil de, kullanılabilir yeşil alan olarak düzenlenmesini istemektedirler. Bu nedenle, bu tip alanların da yeşillendirme çalışmaları yapılarak kullanıma açılması giderek artan uygulamalardan biri olmuştur. Özellikle otopark üzerleri ve teraslar, spor alanı, gezi veya çocuk parkı, yeşil alan gibi peyzaj uygulamaları sayesinde kullanılır hale getirilmektedir.

Bu düzenlemeler ve uygulamalar yeni bir sektör oluşturmuştur. Uygulama detayları, uzun fakat sonucu son derece başarılı olan işlemlerdir. Bu uygulamaların fazla olması yaşadığımız dünyaya bazı avantajlar kazandırır.

– Yapılar yapılırken kaybedilen yeşil alanlar kazanılmış olur,

– Yağmur sularının toplanıp buralardan tekrar ekosisteme dönmesinden dolayı drene edilecek su miktarında azalma olacaktır, bu da şehir kanalizasyon sisteminin yükünün azalmasına yardımcı olur,

– Gürültü, toz ve duman seviyelerinde azalma olur,

– Yapılan yalıtımların UV ışınlarından korunacağı için daha uzun ömürlü bir yalıtım sağlanır,

– Ortama oksijen verilerek çevre kirliliği azaltılmış olur,

– Yapının değerinde artış meydana gelir,

Teras bahçe, uygulama sırasında her detay dikkatle yapılmalı ve hiçbir aşamasından vazgeçilmemelidir. Vazgeçilen detayların başında, basit gibi gözüken, su yalıtımı gelir. Bu detay atlanıldığı takdirde uygulamanın ömrü kısalmaktadır. Su yalıtımında sıralama özetle yüzey temizliği, hazırlığı, astar ve bitki köklerine dayanıklı ürünün uygulanması ile son bulur.  Su yalıtımına ve katmanlarına fazla önem vermeden yapmak ya da “nasıl olsa toprak suyu tutar, yalıtıma gerek yok” diye uygulamayı bitirmek,  2–3 hafta gibi kısa bir süre içerisinde çatı ise evin tavanı, otopark ise otopark tavanından sular akmaya başlamasını kabullenmek demektir. Dolayısıyla, yapılanlar sökülür,  ilk başta yapılmayan veya fazla özen gösterilmeyen su yalıtım detayı tekrar yapılır. Başlangıç maliyeti fazla olacağı nedeniyle uygun olmayan malzemeler kullanılarak yapılmış olan geçici çözümlerde aynı sonucu verir ve bu durumda maliyet umduğunuzdan da fazlaya mal olur. Bu nedenle nasıl bir uygulama yapılacağını ve sonuçta nasıl bir düzenleme olacağına ilk başta karar verilmeli ve kullanılacak malzemeler bu doğrultuda seçilmelidir. Bir Yunan atasözünün dediği gibi ” En ucuzu kullanacak kadar zengin değilim” der. Gerçekten de bazen ilk maliyetlerden kaçındığımız bedeller daha sonra bize çok pahalıya mal olmaktadır. Çekilen eziyet, sıkıntı, stres de bunun cabası oluyor.2678

Su yalıtımı yaparken bir detayı göz önünde bulundurmak gerekir. Bitkilerin kökleri gelişerek büyüdüğünde uygulanan yalıtım bitki köklerine karşı dayanıklı değilse, zemininizi ne kadar suya karşı korumuş olursanız olun, köklerin delici etkisine maruz kalan yalıtım tabakaları hasar görecektir. Kökler zayıf görünmelerine karşın yalıtıma ve betona zararları çok kuvvetli ve etkilidir. Bu durum betondan imal edilen saksılarda da geçerlidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli detay, bitki köklerine dayanıklı su yalıtım ürünleri kullanılmasıdır.

Mimarların ve mühendislerin projede gerçekleştirdiği çözümlerin pratiğe yansıması gereklidir. Emülzer, yeşil çatılar için, tek bileşenli, kök geçirimsiz, modifiye bitüm ve solvent esaslı su yalıtım ürünü Anti Root’u geliştirmiştir.  Anti root kullanım alanlarından bazısı aşağıdadır. Her bitüm veya bitüm çimento esaslı ürün, bitki köklerine dayanım sağlamaz.  Su yalıtım malzemesi içinde kullanılan biosit gibi özel katkıların üretim esnasında, ürüne ilave edilmesi gereklidir. Bu kimyasallar bitki kök uçlarının ilerlemesini önler, durdurur. Kimyasal katkılar bitkiye zarar vermez.

Bu tip alanların yalıtımında uygulanması gereken sistem kısaca şu şekildedir:

Beton üzerinde, yüzey temizliği ve hazırlığı yapılır. Betonda kırık ve çöküntüler ile bulunan çatlaklar açıldıktan sonra, rötre yapmayan tamir harçları ya da epoksi esaslı ankraj macunuyla doldurulur. Emilkote bitüm emülsiyonu astar malzemesi 0,400kg/m² sarfiyatla yüzeye sürülür. Tüm yatay ve düşey köşe dönüşleri Emülzer elastik bitümlü pah bandı ile dönülerek açılandırılır. Astar kat kuruduktan sonra, tek bileşenli, soğuk uygulamalı, modifiye bitüm esaslı, süper elastik ve elastomerik yapıya sahip olan, kök geçirimsiz likit membran EMÜLZER PLUS ANTI-ROOT uygulaması yapılmalıdır. En az üç katta 3,00 kg/m² sarfiyatla bitüm fırçası ya da airless pompa ile uygulanmalı ve katlar arasında bir gün beklenmelidir. İlk kat yaş iken üstüne 80 gr/m² geotekstil keçe serilir. Yalıtım tabakaları arasında taşıyıcı olarak çalışan keçe, zeminde oluşabilecek çatlakların yalıtım tabakasına geçmesini engelleyecektir. Yalıtım tabakaları tamamlandıktan sonra, toprak dolgu öncesi 110 gr/m² geotekstil keçeli drenaj levhası kabarcıklar ve keçe yukarıya gelecek şekilde döşenir. Yalıtım tabakası ve drenaj levhası, parapet kenarlarında, yeşillendirme üst kotuna kadar dönülür ve baskı profilleri ile parapete sabitlenir. Böylece taşan suyun kenarlardan yalıtımın altına girmesi önlenir.

2679Bahçe çatı yalıtımında önce en son aşamanın ne olacağına karar verilmelidir. Kullanılacak mekanın ne amaç ile tasarlandığı önceden belirlenmelidir. Buna göre de uygun sistem geliştirilmelidir. Bahçe çatı uygulamasına geçilmeden önce Emülzer yetkilileri ile görüşebilir, en ince detaylar hakkında bilgi alır, teknik olarak işi proje üzerinde çözebilirsiniz. Düşünmek bedava ancak uygulama ise para iledir.

Yeşil bahçe yapılacak teras, balkon, çatının son kademesinde kullanıcının talebi önceden belli olur ise aşağıdaki detayların oluşturulması çok daha kolay olur. Yeşil bahçe sistem olarak çözülmeli bu nedenle, örneğin aşağıdaki soruların önceden yanıt bulması gereklidir.

• Ağaçlandırma var mı?

• Çim olarak mı bırakılacak?

• Çim üzerinde spor vb.. aktiviteler olacak mı?

• Yeşillendirilecek bitkilerin türleri nelerdir?

• Ağaç, bitki bakımı nasıl yapılacak?

• Toprak türü nasıl olacak, serilecek toprak kalınlığı ne kadar olacak? Ayrıca gübre vb.. atılacak mı?

• Bitkilerin her gün, gün aşırı, sulamanın damlamamı, serpantinlerle veya başka yöntemlerle yapılacağı belli mi?

• Sulama suyunun debisi nedir?

SİSTEM ÜRÜNLERİ:

Emilkote: Bitüm Esaslı Su Yalıtım Ürünleri İçin Astar

Emülzer Plus Anti Root: Kök Geçirimsiz Likit Membran

Geotekstil: Taşıyıcı ve Filtre Tabakası Olarak Kullanılan Dokunmamış (Nonwoven) Keçe

Punto Drain RG: Bahçe Çatılar için Üretilmiş, Derin Oyuklu ve Delikli Drenaj Levhası

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.