19 Nisan 24 Cuma 15:11
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img

EN YENİ

Üretim Yatırımı İle Büyüyeceğiz  

kaya1Vernik ve boya üretiminde Türkiye’de pazar lideri olan Kayalar Kimya’nın Genel Müdürü Tolga Kayalar ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Türkiye’nin mobilya vernik ve boyaları üretiminde en büyük ve en ileri teknolojiye sahip tesislerinde, Avrupa standartlarında üretim yapan Kayalar Kimya’nın Türkiye pazarında yüzde 23’lük payı bulunduğunu söyleyen Tolga Kayalar, güçlü bayi ağı ve satış kanallarıyla Türkiye’nin her köşesine ulaştıklarını belitti. Mobilya boya ve vernik üretimini alanında kurdukları Ar-Ge tesisi ile bir ilke imza attıklarını bildiren Tolga Kayalar, son teknoloji ekipmanlarla donatılan 1000 metrekarelik Ar-Ge laboratuvarına, uzman ve deneyimli Ar-Ge çalışanlarına sahip olduklarını söyleyerek, “sektördeki yeni teknolojileri takip ederek, maksimum kaliteyi oluşturmak ve yeni Ar-Ge çalışmaları sayesinde ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Yatırımlar konusunda bilgi veri misiniz? 2012’deki yangın sonrasında neler değişti?

Bilindiği gibi 2 senen önce bir yangın geçirdik. Yangın sonrasında bütün tesisimizi yeniledik. Yenilerken eski tesisimizde eksik gördüğümüz alanlara yatırımlar yaptık. Hem otomasyon anlamında hem de kapasite bakımında geliştik. Tesisimizde daha önce olmayan otomatik dolum, paketleme, paletleme, depolama gibi sistemleri devreye girdi. Kapasite anlamında yüzde 20 daha fazla kapasiteye ulaştık. Fabrikamızda hali hazırda genişlemeye uygun. Tek vardiyada  45 bin tonluk bir kapasiteden bahsediyoruz. Türkiye’deki toplam mobilya boyası pazarı 90 bin ton olduğunu düşünürseniz, yüklü bir miktar. Bu kapasiteye sadece Türkiye’deki satış baz alınarak çıkılmadı. Özellikle çevre ülke pazarları hedeflenerek hareket edildi.

İhracat çalışmalarınızdan ve oranlarından bahseder misiniz?

Mevcut durumda 50’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye’deki pazar payımız yüzde 23 civarlarında. Bu seviye bizi pazar lideri yaparken, ayrıca ihracatta da ulaştığımız 8 bin tonluk satış ile Türkiye’nin en fazla mobilya boyası ihracatçısı haline getiriyor. Türkiye’den boya segmentinde yapılan ihracatlar ele alındığında ise ilk ikinin içindeyiz. Biz bu rakamlara sadece mobilya verniği ile yapıyoruz.

Üretim yatırımı ve pazarlama çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Pazarlama ve satış çalışmalarına yönelik olarak İspanya’da bir fabrika satın aldık. Orada aynı Türkiye’de olduğu gibi mobilya merkezleri var. İspanya’da da Genç markası ile hareket ediyoruz. Portekiz ve İspanya pazarı başta olmak üzere Avrupa ülkelerine de bu tesisimizden hizmet veriyoruz. Bundan sonrada güney Amerika ülkelerine satış hedefimiz var.  Yatırım hedeflerimiz içerisinde Türkiye ve İspanya’nın ardından Hindistan’da bir yatırım yapmak. Orada mobilya yan sanayine hizmet veren 650 milyon dolarlık halka açık bir şirketle görüşüyoruz. Bu vasıta ile orada üretime geçmeyi hedefliyoruz. Hali hazırda Hindistan’a distribütörlerimiz aracılığı ile ihracatımız var. Eğer oradaki üretim yatırımını hayata geçirirsek düşündüğümüz potansiyel, Türkiye’den daha da büyük bir duruma gelecek. Çünkü 1 milyar 300 milyon kişi ve satın alma gücü Türkiye’nin onda biri. Çok fazla potansiyel var. Bize göre, Afrika ile beraber potansiyelini gerçekleştirmemiş pazarlardan bir kaya2tanesi Hindistan’dır.

İhracat hedeflerinizden bahseder misiniz?

Bunun dışında tüm firmaların hedefinde olduğu gibi bizimde hedefimizde Afrika var. Kuzey Afrika’da buradan ihracatla iyi bir noktadayız ama Orta ve Güney Afrika pazarlarını hala girilmemiş pazarlar olarak görüyoruz. Tabi ki dünya küçüldü. İnsanlar çok kısa sürelerde, dünyada neler olup bittiğini öğrenebiliyor. Afrika ülkeleri de geri kalmamak için yatırımcı çekmeye çalışıyorlar. Bu sebeple 2-3 Afrika ülkesi ile görüşme halindeyiz. Bunlardan bir tanesi Etiyopya ve ülkemiz ile olan ilişkileri ve teşvikleri çok iyi. Üretim yatırımı konusunda Hindistan ve Etiyopya üzerinde yoğunlaştık. Hali hazırda 50 ülkeye ihracat yapıyoruz, fakat asıl olan o ülkelerde ilk 3’e girmek. Birçok pazarda mesela Azerbaycan gibi ülkelerde pazar lideriyiz.

Dünya’da mobilya boyası ve vernik pazarındaki oranlardan bahseder misiniz?

İtalyan ve Alman üreticiler teknoloji olarak bizden önde olsa da bizde hızla gelişiyoruz. Bizde 7 milyar dolar olan pazar, İtalya’da 20, Almanya’da ise 22 milyar dolar civarındadır. Sadece boyada değil, mobilya yan sanayi ürünleri de geliştiği için pazara girmek zor oluyor. Daha önce İtalyan ürünleri satan Polonya’da 2 tane müşterimiz var. Zamanla teknolojimizi anlatacağımıza inanıyoruz.

Ar-Ge çalışmalarınız ve ayırdığınız bütçe ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Genç olarak teknoloji alanında çok iyi bir yerdeyiz. Bakanlık onaylı bir Ar-Ge merkezine sahibiz. Mobilya boyacıları arasında böyle bir tesisi il biz kurduk. Ar-Ge tesisini ekibi daha ileriye götürmek için, teknolojiyi ileriye götürmek için yaptık. Biz teknolojiyi ileriye götürmezsek, pazar liderliğimizi koruyamaz ve ihracattaki hedeflerimize ulaşamayız. Önümüzdeki 5 yıl içindeki hedefimiz Avrupa’da ilk 3 içine girmek var. Bu durum kolay değil, dünya devleri ile karşılaşıyorsunuz. Bu yüzden Ar-Ge olmazsa olmazlarımızdadır. Ar-Ge’ye ayırdığımız bütçe satış üzerinden yüzde 2’dir. Bu rakamı arttırmayı düşünüyoruz. Çünkü Ar-Ge’ye nitelikli personel alıp, nitelikli projeler yapmaya başladığınız zaman bunun farkını almaya başlıyorsunuz. Bu hem bizim hem de ülke ekonomisi bakımından sevindirici bir durum. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu hedeflere ulaşırken, mevcut ürünleri daha fazla ülkeye satmaya çalışmak yerine katma değerli yeni ürünlere yönelmelidir.

Teknolojik gelişmelerin sektöre etkisinden bahsedebilir misiniz? Sizin ulaştığınız son nokta nedir?

kaya3Mobilya boyası ve verniklerinde en yeni teknoloji nedir dersek, UV ışını ile kuruyan boya verniklerdir. Su ve solvent bazlı çeşitleri mevcut. Bu yenilik çevre duyarlığı bakımından da önemli poliüretan sistemlerde salınan emisyon daha fazla. Yeni sistemde ise çevreye çok az bir salımın gerçekleşiyor. Çevreye en duyarlı ürün su bazlı üründür. Sıfır solvent, çevre ve insan sağlığına en uygun üründür. Bazı performans ve maliyet hesapları bunun yayılmasını engelleyebiliyor.

Son olarak eklemek istediğiniz neler var?

Her sene 50 civarında yeni ürünü müşteri memnuniyetine sunuyoruz. Türkiye mobilya sanayinin 90 bin ton boya ve vernik tüketimi var. Boyanın kullanım oranı satın alma gücü arttıkça daha fazla artıyor. Mesela üst kalite ürünler cilalı ve boyalı ürünlerdir. Mobilya sanayi büyüyor. Boya ve verniğin kullanımı da artacaktır. Dış cephelerde çok fazla ahşap kullanılmaya başlandı. Bu alanlarda su bazlı ürünler kullanılıyor. Endüstriyel grupta da ahşap doğramalar arttı. Bilinç ve satın alma gücü arttıkça ahşaba yönelim var. Çünkü ahşap nefes alan bir sistemdir. Dolayısıyla boya tüketimi, ahşap ve mobilya sanayinin büyümesi ile paralel bir şeklide artacaktır.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.