19 Nisan 24 Cuma 11:01
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img

EN YENİ

TÜRKİYE’NİN LİDER KAYNAK UZMANI: ECZACIBAŞI LİNCOLN ELECTRİC ASKAYNAK

Kaynak sektörünün lider firması Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, otomotiv, ulaştırma, inşaat, altyapı, enerji, üretim, gemi inşa, boru imalatı ve boru alanlarına kadar uzanan birçok sektöre en iyi hizmeti vermeye devam ediyor. Sektörün ihtiyaçlarını göz önünde tutarak AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleriyle ürün portföyünü devamlı yenileyen Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, geliştirdiği yeni ürünlerle ve var olan ürün yelpazesiyle birçok sektöre hizmet sunuyor. Askaynak Operasyonlar Direktörü Emre Cengiz Mete, Askaynak’ın eğitimden dijital dönüşüme, AR-GE ve inovasyon çalışmalarından fabrika üretim süreçlerine kadar gerçekleştirdiği birçok faaliyet hakkında bilgilerini bizlerle paylaştı.

 

Askaynak‘ın gerçekleştirdiği projelerden bahsedebilir misiniz?

 

Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak olarak, geniş bir coğrafyada metal imalat sektörünün kaynak teknolojileri başta olmak üzere tüm birleştirme ve kesme ihtiyaçlarına cevap verecek bir hizmet veriyoruz. Türkiye’nin lider kaynak uzmanı olarak, hali hazırda otomotiv/ulaştırma, inşaat/altyapı, enerji, üretim ve gemi inşa, boru imalat/boru alanlarına kadar uzanan birçok sektörle çalışıyoruz. Kaynak sarf malzemeleri ve kaynak makineleri bizim lokomotif ürünlerimiz olmak üzere, oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Duman emme sistemleri, koruyucu ekipmanlar gibi tamamlayıcı ürünler ve ana faaliyet alanımıza komşu pazarlarda yer alan gaz ekipmanları ile aşındırıcılar ürün gamımızı derinleştiren diğer ana kalemler. Askaynak, Kobatek ve Lincoln Electric markalı kaynak sarf malzemeleri, ekipman ve aksesuarları, Askaynak Automation robotik ve mekanik otomasyon sistemleri, Harris ve Askaynak by Harris marka gaz ekipmanlarını kapsayan geniş ürün gamımız ile Türkiye ve dünya pazarının farklı segmentlerine hitap ediyoruz.

1999 yılında KOBİ dalında aldığımız toplam kalite ödülündeki felsefemiz olan “sürekli iyileşme” hayatınızda projenin eksik olmaması anlamına geliyor. Son on yılda gerçekleştirdiğimiz en büyük proje firmayı yeni lokasyonuna taşıyıp, kapasitesini ilk kuruluş kapasitesinin çok üzerine çıkarmak oldu diyebilirim. İlk kurulduğunda 5 bin ton elektrot üreten firma şu anda yıllık 40 bin ton örtülü elektrot, 30 bin ton yıllık gaz altı kaynak teli ve 5 bin ton toz altı kaynak teli üretiyor. Kendi bünyesinde ki makine üretiminde son geldiği sayı yaklaşık kırk binlerdedir. Ayrıca Endüstri 4.0 kapsamında, bünyesinde bulunduğumuz Eczacıbaşı Topluluğu ve Lincoln Electric firmasının yönlendirmeleriyle, projelerimiz hızla devam ederken, herkes gibi dijitalleşmeye devam ediyoruz.

Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm için ne gibi projeler gerçekleştirdiniz?

 

Askaynak’ta bu çalışmalara, Endüstri 4.0 çıkmadan önce 1996 yılında başladık. 1996’dan beri evrilerek devam eden dijitalleşme çalışmalarının en başında kurduğumuz veri toplama sistemi geliyor. Fabrikamıza giren her hammadde, barkodlu sistemlerle takip ediliyor. Üretimdeki her süreç bilgisayar ortamında kaydediliyor ve müşteriye giden tek bir çubuk elektrodun bile izlenilebilirliği sağlanıyor.

 

Son dönemde özellikle robotik otomasyon ve Endüstri 4.0 alanlarına daha da fazla odaklanıyoruz. Askaynak Automation markamızla robotik otomasyon alanında özgün projeler ve uygulamalar geliştiriyor, kaynaklı robotik otomasyonun yanı sıra farklı robotik uygulama alanlarında da yetkinliklerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Endüstri 4.0 kapsamında; kaynak, kesme, robotik-otomasyon ve sensör entegrasyonu konusunda sanayimize hizmet ediyoruz. Robotik otomasyon faaliyetlerimizi 2017 yılında Askaynak merkez fabrika çatısı altına taşıdık. Bu hareket ekiplerimiz ve yetkinliklerimiz arasındaki sinerjiyi daha da arttırdı.

 

Otomasyon stratejimizi geleceğin ihtiyaçlarına uyacak şekilde yeniden oluşturduk. Bu yeni vizyon doğrultusunda insan kaynağımızı, yetkinliklerimizi güçlendiriyoruz. Bugüne kadar birçok farklı sektörde, Türkiye’de ilk olacak otomasyon çözümlerini uygulamaya aldık. Robotik alandaki inovasyonlarımızı kendi üretim hattımızın iyileştirilmesinde de kullanıyoruz. Daha verimli, hızlı ve kaliteli üretime ek olarak, “akıllı fabrika” çözümlerini devreye alıyoruz.

 

Firmaların AR-GE çalışmalarına küçük bütçeler ayırdığı bu dönemde projelerinizi kendi AR-GE merkezinizle mi gerçekleştiriyorsunuz? Ya da AR-GE merkezinize ayırdığınız bütçe nedir?

 

AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleri müşteri odaklı kalabilmek ve sürdürülebilir büyümek için büyük önem taşıyor. Bu yüzden her sene şirket hedeflerimizden biri ürün portföyümüzün ve net satışlarımızın belli bir oranda yeni ürünlerden oluşması. AR-GE çalışmalarımızda müşterilerimiz ve üniversiteler işbirliklerine önem göstererek bir açık inovasyon yaklaşımını benimseye gayret gösteriyoruz.

 

Askaynak Automation, sadece Askaynak’ın ürününü verdiğiniz firmalara mı çözüm üretiyor yoksa kendi ürünlerinizi satmadığınız firmalara da otomasyonla ilgili sektörel çözüm üretiyor musunuz?

 

Askaynak Automation sadece kendi ürünlerini kullananlara değil, tüm sektörlere, firmalara, boyamadan parlatmaya, kaynaktan paletlemeye çok farklı uygulamalarda çözüm hizmeti veriyor.

 

Sizce kaynak teknolojilerinin imalat sanayisindeki rolü nedir?

 

Kaynak yüz seneyi aşkın bir süre önce icat edilmiş bir teknoloji ve sanayinin temelidir. Bizim içinse gerçekten bir tutkudur. Kaynak olmasaydı bugün bildiğimiz medeniyet seviyesinde olamazdık ve birçok şeyden mahrum olabilirdik. Oturduğunuz sandalyeden, yattığınız yatağa, geçtiğiniz köprüden, bindiğiniz vapura, evinize gelen doğalgaz hattından, elektrik üreten bir enerji santraline, ülkenizi savunan tanklardan, bindiğiniz bisiklete kadar aklınıza gelebilecek her yerde kaynak bulunuyor. Aslında bir görünmez kahraman gibi düşünebiliriz kaynağı.

 

Diğer kaynak üretimi yapan firmaların geliştirdiği teknolojiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Karşılaştırmak gerekirse sizin ve onların bulunduğu yer arasında ne gibi farklar var?

 

Türkiye’de 3 büyük kaynak sarf malzemeleri üreticisi mevcut. Lokalde de küçük çaplı firmalar bulunuyor fakat temelde 3 firma var. Kaynak makinelerinde ise gerek yerli gerek yabancı rakiplerden oluşan daha kalabalık bir pazar var.

 

Rakiplerimiz diğer iki firma yerli sermaye, biz yüzde 50 yabancı ortaklı bir firmayız. Her firmanın farklı avantajları var. Bizim avantajımız ise yabancı ortağımızdan dolayı yeni teknoloji ürünlere ulaşmamızın daha hızlı olmasıdır. Rakiplerimiz de gerek ar-ge’leri gerek kendi yaptıkları ürünlerle gayet güzel işler çıkarıyor. Biz Eczacıbaşı’nın getirdiği kültürle rakiplerimizi düşman değil ortak olarak görüyoruz. İhracatta hepimiz aynı uğurda savaşıyoruz. Türkiye’de ihracat çok önemli bir yer tutuyor. Rakiplerimiz ve biz kaynak sektörü anlamında yoğun ihracat yapıyoruz. Türkiye’nin kaynak sektöründe yaklaşık yüzde 50 oranında ihracatı bulunuyor. Rakiplerimiz de gelişmeleri ve ürün portfolyoları ile çok değerli, ciddi rakiplerdir.

 

Yurt dışında nerelerde fabrikalarınız ya da tesisleriniz var?

 

Lincoln Electic’in kırka yakın ülkede içinde Amerika, Çin, İngiltere, Fransa gibi gelişmiş ülkeleri de içeren yerlerde üretim tesisleri var. Aynı zamanda her ay performans göstergelerinden takip ettiğimiz kadarıyla, Türkiye’deki operasyonumuz, yani Askaynak, en iyilerden biri.

 

Askaynak ve Lincoln Electric olarak yenilenebilir enerji konusunda fabrikalarınıza entegre ettiğiniz çalışmalar var mı?

 

Sürdürülebilirlik anlamında bu bölgeye taşınırken amacımız hem insanlar için hem de çevre için daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir fabrika kurmaktı. İnşaat aşamasındayken doğal aydınlatma, doğal havalandırma, güneş enerjili ısıtma sistemleri kuruldu. Bu sayede hem maddi hem de çevresel olarak ciddi kazanımlar elde edildi. Metal sanayi fabrika ortamında ki sıcaklık, çalışanlarımızın konforu bakımından önemli olduğu için sıcak ortamlar kapalı hacimlere alınıp, çeşitli filtre sistemleri kuruldu. Şu anda tüm elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden yararlanılarak sağlanması yönündeki araştırma çalışmaları devam ediyor. Eczacıbaşı Topluluğu’nun her sene kendi kişisel performans kriterleri içinde de su, elektrik ve doğalgaz tüketimini azaltma hedefleri mevcut.

 

Yüzde 50 yabancı ortaklığınız bulunuyor. Bu sizin için dünya kaynak sektöründe bir avantaj olabilir. Bu sektörde global anlamda rekabet etmek ya da bir adım öne çıkmak için ne yapmak gerekir? Siz bunun için neler yapıyorsunuz?

 

Tüm sektörler için geçerli inovasyon çalışmalarımız var. Eczacıbaşı Holding “İnovasyon Koordinatörlüğü” adı altında bir birim oluşturup, her şirkette bu amaçla kurulan birimlere de “İnocino Ekipleri” adını verdi. Bu sistemin amacı ise farklı fikirler üretip, sürekli yenilik yaparak rekabette öne geçmek. Askaynak’ın yenilik ve rekabetçilik anlamında en önem verdiği şeylerden biri yeni ürünler piyasaya sürebilmek ve inovasyondur.

 

Son dönemde duyurmayı planladığınız ya da üzerine çalıştığınız, piyasaya süreceğiniz yeni bir ürün var mı?

 

Birçok yeni kaynak makinesini piyasaya sürüyoruz. Yasal zorunluluk olan enerji tasarruflu kaynak makinelerinin Türkiye’de ilk üretimini yapanlardan biri Askaynak. Şu anda da Çin’den kaynak makinesi ithal etmek yerine, Çin’deki maliyetlerde ama daha yüksek kalitede kaynak makineleri üretiyoruz. Bunun yanında otomasyon projeleri de çok fazla. Son iki sene içinde, yoğun iş gücü gerektiren ve çalışma konforunun zorlu olduğu bölümlerde otomasyon projeleri gerçekleştirildi. Burada insan emeğiyle yapılan işler artık robotlar aracılığıyla yapılıyor.

 

Ne gibi projeler yapmaya başladınız?

 

Kaynak telleri paketleme hatlarında otomatik paketleme makinesi projesi gerçekleştirildi. Vardiyada herkes eliyle 3-5 ton malzemeyi paketlerken, şu an bu işlem otomatik robot kolları ile yapılıyor. İnsan emeğiyle yapılan ve ergonomik çalışma koşulları anlamında zorlayıcı koşulları olan örtülü elektrot bölümü, paletleme projesi ile tam otomatik hale geldi. Paletleme robotları, işini artık operatörler yardımı ile otomatik olarak yapıyor. Gündemdeki projelerimiz ise çalışanlarımızı robot operatörü haline getirerek, yeni istihdam ortamı sağlamak.

 

 

Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında, üniversitelerle yaptığınız çalışmalar var mı?

 

Eczacıbaşı Topluluğu’nun “Kariyer Test Sürüşü” adını verdiği bir staj programı mevcut. Üniversitelerin son senelerinde olan öğrencileri, zorlu bir eleme sürecinden sonra şirketlerimiz belli sayıda kendi bünyesinde çalıştırıyor. Daha sonra başarılı olan stajyerlerin büyük bir kısmı istihdam ediliyor. Bunun haricinde birçok üniversitenin laboratuvarına ekipman sağlanıyor. Ayrıca Tübitak Teydep projeleri kapsamında üniversitelerle ilişkiler yoğun bir şekilde yürütülüyor.

 

Kaynak sektörünün büyük problemlerinden bir tanesi de personel yetiştirme ve yetiştirilecek personel bulamamak. Askaynak’ın mesleki personel yetiştirme konusunda oldukça emek harcadığı ve öncülük ettiği söylenebilir. Bununla ilgili projelerinizden bahseder misiniz?

 

Artık tüm ölçeklerdeki işletmeler küresel bir aşamada rekabet ettikleri için, üretim şirketleri üretkenliği artırmaya, kaliteyi iyileştirmeye ve maliyetleri düşürmeye zorlanıyor. Bu zorluklar, kritik kalifiye işgücü sıkıntısı ile birleştiğinde, birçok üreticiyi otomatik kaynak üretimi uygulamaya yönlendiriyor. İşverenler, her yerde potansiyel çalışanların robotlu imalat teknolojilerinde eğitilmesini talep ediyor. Eğitimcilerin bu talebe yanıt vermek için hızla harekete geçmesi gerekiyor. Türkiye’de bir ilk olan ve çok yakında pazara sunacağımız Askaynak Kaynak Eğitim Robotu, eğitim kurumlarına robotlu kaynak eğitimi için eksiksiz bir gelişmiş üretim çözümü sunuyor. Sistemimiz, ileri üretim eğitimi ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış eksiksiz bir robotlu eğitim çözümü. Eğitmenler sınıfta robot konseptlerini öğretebilecekler ve mobil olan sistemi kaynak uygulaması için hızlıca laboratuara taşıyabilecekler. Veya çevrimdışı programlama yapabilecekler ve daha sonra becerilerini üretime hazır bir robot modülünde test edebilecekler.

 

Simülasyon teknolojisi ile geliştirdiğimiz VRTEX™ 360 ile yeni nesil kaynakçıların, sınıf ortamında, herhangi bir kaynak donanımına ihtiyaç duymadan kaynak araştırmaları yapmalarına olanak sağlıyoruz. Hem başlangıç eğitimlerinde hem de tecrübeli kaynak ustalarının bilgi ve yeteneklerini geliştirmeleri amacıyla kullanılabilen bilgisayar tabanlı VRTEX™ 360, kaynak banyosuyla ark kaynağının kontrol edilmesine imkân vererek nitelikli bir kaynak tecrübesi yaşatıyor.

Ayrıca kaynak işlemlerinin doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli uzman bilgileri “Askaynak’tan Yeşil Bilgiler” video projesiyle sosyal medya üzerinden kaynak ustalarıyla buluşturuyoruz.

 

Teknik Eğitim departmanımız da son kullanıcılar ve eğitimciler için şirket içinde ve sahada yıl boyunca teknik eğitimler planlıyor. Sürekli yenilenen ve gelişen kaynak teknolojileri hakkında, konunun uzmanlarını yetiştiren öğretmenlerin güncel bilgilere sahip olması sektördeki iş ve insan kaynağının kalitesi için çok önemli. MEB ile ortak yürüttüğümüz bu proje ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen teknik öğretmenler bilgilerini güncelleme ve en yeni teknolojileri deneyimleme şansına sahip oluyor. Yol, konaklama gibi ana maliyetleri MEB tarafından karşılanan öğretmenlerin, teorik ve uygulamalı eğitimleri ile ilgili diğer tüm ihtiyaçları tarafımızdan karşılanıyor. Yılda iki kez düzenlediğimiz bu eğitimleri kesintisiz olarak her yıl aynı düzende sürdürülmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde otomasyon başlığı altında bir hizmet içi eğitim programı uygulamak da hedeflerimiz arasında.

 

 

Endüstriyel dijitalleşme ile birlikte Askaynak ve Lincoln Electric’in geliştirdiği sistemler nelerdir? Firmanızda büyük ölçekli veri analizini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

 

Türkiye ve dünyada 20.000’den fazla son kullanıcı, bayi, teknik servisin verilerini tuttuğumuz, müşterilerin kullandıkları ürünleri, yeni aldıkları ürünleri, şikayetlerini ve müşteri bilgilerini içeren tüm verinin tutulduğu, websitemizle ve sosyal medya ile entegre bir CRM veri kaynağı sistemimiz mevcut.

 

Endüstrinin tek bulut tabanlı AlwaysOnTM denetim ağına sahip Lincoln Power Wave Software Çözümleri ile endüstri 4.0’ın sağladığı teknolojik avantajları kaynak sektörüyle buluşturuyoruz. Herhangi bir donanım yatırımı veya özelleşmiş bir makineye ihtiyaç duymayan bu sistemle telefon, tablet ve masaüstü bilgisayarı aracılığıyla, dünyanın herhangi bir yerinde farklı lokasyonlarda gerçekleşen kaynak işlemlerini takip ve analiz etmek mümkün.

 

Kaynak sektörü için geliştirdiğimiz Kaynak Uzmanı isimli mobil uygulamamızla, sektörde çalışan teknik personeli, kaynak mühendislerini, müşterileri ve metal işleri öğrencilerini, kaynak sarf ürünleri ve yöntemleri konusunda bilgilendirmeyi ve verilerini toplamayı hedefledik Türkiye kaynak sektöründeki ilk mobil uygulama olan Kaynak Uzmanı, malzeme tipi ve ürün ölçütlerini belirleyip, kullanıcılar için en uygun ürünü ve doğru kaynak adımlarını öneriyor.

 

2019 yılı Mart ayında 3.İstanbul Uluslararası Hırdavat Fuarı düzenlenecek. Hırdavat alanında yapılan bu önemli etkinlik hakkında düşünceleriniz ve beklentileriniz neler?     

Sektörün gelişmesine katkı sağlayan fuarlar rakiplerin işlerini yakından takip etmek, yeni iş bağlantıları kurmak ve hem de sektörel gelişmeleri yakından takip etmek için oldukça önemli. Elbette tüm bunların yanı sıra katılımcı firmaların iş sonuçlarına doğrudan katkı yaptıkları için iş dünyası tarafından yoğun ilgi görüyor olmaları da doğal.

Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya pazarlarının en büyük fuarı olma özelliğini taşıyan İstanbul Hırdavat Fuarı’na bu yıl da dünyanın hemen her ülkesinden önemli iş insanlarının yoğun ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Fuar boyunca, katılım sağlayan yeni ziyaretçilerimiz ile tanışmayı ve sektörümüzle alakalı yenilikleri yüz yüze konuşabilmeyi hedefliyoruz. Ziyaretçilerimizin Askaynak ve Lincoln Electric ürünleri hakkında sordukları tüm soruların yanıt bulmasına yardımcı olmayı planlıyoruz.

 

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.