19 Nisan 24 Cuma 23:50
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img

EN YENİ

Smartcem Projesi İle Adımlarınız Elektriğe Dönüşecek

akcansaBu yıl Smartcem projesi ile gözlerini üzerine çeviren Akçansa,  piezoelektrik materyalinin basınçla birleşmesi halinde elektrik enerjisi açığa çıkararak, gün boyu atılan adımları, elektrik enerjisine dönüştürülerek aydınlatmada kullanabilmeyi hedefliyor.

Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Akçansa olarak büyük projelerinin olduğunu aktararak, “Hayata geçirmek için üzerinde çalıştığımız projelerin başında, İstiklal Caddesi’nin tümünü Smartcem betonu ile kaplayarak gece kullanılacak olan elektriğin üretilmesi bulunuyor. Ayrıca metro ve metrobüs hatlarının bulunduğu noktalarda da bu projeyle elektrik üretilebilir.” dedi.

Akçansa hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?
Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşu olarak faaliyet gösteren Akçansa, bugün ülkemizin lider yapı malzemeleri üreticisidir. İstanbul-Büyükçekmece, Çanakkale ve Samsun-Ladik’teki üç fabrikamızda çimento ve klinker üretimimizin yanı sıra İstanbul-Ambarlı, İzmir-Aliağa, Yalova, Samsun, Yarımca ve Hopa’da kurulu altı çimento terminalimiz mevcut. Hazır beton markamız Betonsa ise Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerine yayılmış 40’a yakın hazır beton tesisinde üretim yapıyor. Ayrıca Agrega üretim faaliyetini de ‘Agregasa’ markası altında 4 tesiste sürdürüyoruz. Ülkemizin çimento ihtiyacının yüzde 9’unu tek başımıza karşılayan bir marka olarak, 2014 yılı bizim önemli başarılara imza attığımız bir yıl olarak geride kaldı. 2014 yılını şirketimizin üretim verimliliği odaklı yatırımları, faaliyet gösterdiği işkollarında verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmaları ve elde ettiği satış rekorlarıyla kapattığımızı söyleyebilirim. Bu başarımızın sonucu olarak geçen yıl 1.411 milyon TL ciro yaptık. Net karımız ise 250,3 milyon TL olarak gerçekleşti. Yabancı ortağımız HeidelbergCement’in katkısıyla ihracat pazarlarında önemli ve kalıcı pazarlar kazandık. ABD, Batı Afrika ülkeleri, Akdeniz Havzası, Rusya gibi çok farklı coğrafyalara ürün ve hizmetlerimizi ulaştırıyoruz. Sadece Çanakkale’de üretimini yaptığımız düşük alkalili çimento ihracatımızla ABD pazarının en büyük tedarikçisi konumundayız. Öte yandan Akçansa, gelecek dönemde yurt içinde ve yurt dışındaki iddiasını ve konumunu koruyacaktır. Diğer yandan şirketimiz için büyük önem taşıyan limancılık iş kolunu büyüterek kârlılığımızı artırmayı hedefliyoruz.

Akçansa sürdürülebilir gelecek hedefi ile yoluna devam ediyor. Sürdürülebilirlik alanındaki faaliyet ve politikalarınızdan bahseder misiniz?

Akçansa olarak tüm paydaşlarımızın geleceğini düşünmeyi, en önemli ev ödevlerimiz arasında görüyoruz. Bunu da yasal yükümlülüklerimizi yerine getirmenin ötesinde, topluma ve çevreye çözümler sunarak tesislerimizin varlığını sürdürülebilir kılarak sağlıyoruz. Bu nedenle çevrenin ve doğal kaynakların korunmasında büyük önem taşıyan alternatif yakıt ve hammadde kullanımı alanındaki faaliyetlerimizle Türkiye’de öncü konumda bulunuyoruz. Bu çerçevedeki çalışmalarımızı 2014 yılında da sürdürdük ve alternatif yakıt kullanım oranımızda %23 artış kaydettik.

Aslına bakarsanız hedefimiz, tüm fabrikalarımızda 2008’de %2,84 seviyesinde olan alternatif yakıt kullanım oranını 2020’de %29’a çıkarmak… Çünkü Akçansa, sürdürülebilirlik hedeflerine gönülden bağlı bir şirket. Bu alandaki ilerlememizi her yıl Sürdürülebilirlik Raporu yayımlayarak paydaşlarımızın bilgisine sunuyoruz. 3. Sürdürülebilirlik Raporumuz yakın bir dönemde, üstelik bu yıl ilk kez GRI G4 ilkelerine uyumlu olarak yayımlandı.

Öte yandan 2014’te BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladık. Ayrıca dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi Karbon Saydamlık Projesi’nin (CDP) 2014 yılı rapor sonuçlarında Akçansa, dört yıldır olduğu gibi geçen yıl da gönüllü olarak CDP’ye yanıt vererek Türkiye’deki öncü şirketler arasında yer aldı. 76 puanla en saydam şirketler arasında bulunuyoruz.

Enerji, çevre ve atık yönetimi konusunda gerçekleştirdiğiniz yatırımlar ile Türkiye’nin önde gelen firmalarındansınız. Bu konuda hali hazırdaki proje ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

Yarım asra yakın bir süredir Türk çimento sektörüne yön veren bir şirket olarak, yeni yatırımlarımızı verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı yürütmekteyiz. Bu doğrultuda yenilenebilir enerji kaynakları, atık yönetimi uygulamalarıyla verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı çalışıyoruz. 2014 yılında toplamda 114 milyon TL yatırım harcaması gerçekleştirdik. Yatırımlarımızın %63’ü verimlilik, geliştirme, iş sağlığı güvenliği ve sürdürülebilirlik odaklı olarak hayata geçti.

İstanbul Yapı Fuarı’ında da öne çıkan, aynı zamanda ödüllü ürününüz olan Enerjik Beton’dan bahsedersek neler söylemek istersiniz?

Akçansa olarak bu sene Yapı Fuarı’nda 5.Betonik Fikirler Proje Yarışması’nı birinci olarak tamamlayan Smartcem Projesi’ni sektör profesyonelleriyle buluşturduk.  Smartcem; betonu enerji üretim sürecine entegre eden bir proje. Materyal basınçla birleştiğinde elektrik enerjisi açığa çıkıyor. Böylece gün boyu atılan adımlar elektrik enerjisine dönüştürülerek lambalar aydınlatılabiliyor.  Akçansa olarak bu projeyle çok büyük planlarımız var. Hayata geçirmek için üzerinde çalıştığımız projelerin başında, İstiklal Caddesi’nin tümünü Smartcem betonu ile kaplayarak gece kullanılacak olan elektriğin üretilmesi bulunuyor. Ayrıca metro ve metrobüs hatlarının bulunduğu noktalarda da bu projeyle elektrik üretilebilir.

Ar-Ge ve inovasyon alanındaki politikalarınız nelerdir?

Sektöre yön veren bir şirket olarak, Ar-Ge ve inovasyon temel önceliklerimiz. Benimsediğimiz pazar ve müşteri odaklı yaklaşım da bizi buna yönlendiriyor. Amacımız, müşterilerimizin yanında yer alarak trendleri doğru takip edebilmek, analizleri doğru yapabilmek, bu analizlerin neticesinde ihtiyaç dahilinde ürün ve hizmetler sunabilmek…

Dolayısıyla bugün ürün portföyümüzün önemli bir bölümünü, müşterilerimizin ve pazarın ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiğimiz ürünler oluşturuyor. Safkan Çimento, Yeşil Şap, 100+Beton, ActionCem ve benzeri ürünlerimiz müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda geliştirildi. Betonsa Teknoloji Merkezi’nde 1996 yılından bu yana İTÜ işbirliğiyle sektörün ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge çalışmaları ve deneyler yürütülüyor.

Diğer yandan Ar-Ge çalışmalarına yönelirken, tüm çalışanlarımızın inovasyon konusunda bilgi sahibi olabilmeleri amacıyla 2006 yılından bu yana inovasyon eğitimleri düzenliyoruz. İnovasyon bilincinin yayılması amacıyla Sabancı Holding ile işbirliği içinde de tüm grup şirketlerinde inovasyon yayılımı için metodoloji çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Öte yandan, inovasyona verilen önemin tüm çalışanlar tarafından benimsenmesini hedeflediğimiz için, çalışanlarımızın da inovatif projelere katkı göstermesini sağlayan bir öneri sistemini geliştirdik. Öneri sistemiyle her çalışan şirketin daha iyi performans göstermesine katkı sağlayacak önerileri değerlendirebiliyor.

Akçansa’nın yatırımları ile birlikte dünya pazarındaki yeri nedir? Türkiye çimento sektörünün dünya pazarındaki konumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye, 65 milyon ton çimento tüketimi ve 10,7 milyon ton çimento ve klinker ihracatı ile Avrupa’nın en büyük ve dünyanın 4. büyük çimento üreticisi unvanını taşıyor. Sektörümüz, ülkemizde GSYİH ile paralel bir büyüme sergilerken, kişi başına çimento tüketimi 835 kiloya ulaşmış bulunuyor. Türkiye’de büyüme, genç nüfus, kentsel dönüşüm ve mega altyapı projeleri çimento talebini destekliyor.

İç talebin üzerinde oluşan kapasite fazlası yurt dışına ihraç ediliyor. Türkiye 2014 yılı çimento ihracatı bir önceki yıla göre azalarak 7,7 milyon tona geriledi, klinker ihracatında ise %31 oranında artışla 2,9 milyon ton satış gerçekleştirildi. Yapılan bu ihracatın içinde özellikle Libya, Suriye, Mısır, İsrail, Irak gibi ülkelerle Batı Afrika ülkelerine yapılan satışlar önemli yer tutuyor.

2014 ve 2015 yılı için geçmiş ve gelecek olarak çimento sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de yükselen yeni konut projeleri, devam eden ve yeni gündeme gelen mega projelerin yanı sıra Kentsel Dönüşüm’ün ivme kazanmaya başlamasıyla birlikte, inşaat sektörünün büyümesine paralel olarak Türkiye çimento sektörü de satışlarını artırıyor.

3. köprü projesi içerisinde çimento Akçansa tarafından üretilecek. Bu mega proje hakkında bilgi verir misiniz?

Akçansa olarak bugüne kadar çözüm ortağı olarak yer aldığımız büyük projelere, geçen yıl, İstanbul’da inşasına başlanan 3. Boğaz Köprüsü’nü de ekledik. Bu proje için geliştirdiğimiz 100+ adını taşıyan ürünümüz, her türlü fiziksel ve kimyasal etkiye dayanıklı ve adından da anlaşılacağı üzere proje ömrü 100 yıl ve üzeri olan betonu yapabilme özelliğine sahip… Amacımız, müşterilerimizin yanında yer alarak trendleri doğru takip edebilmek, analizleri doğru yapabilmek, bu analizlerin neticesinde ihtiyaç dahilinde ürün ve hizmetler sunabilmek… Dolayısıyla bugün artık müşterilerimizin ve pazarın ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiğimiz bir ürün portföyüne sahibiz.

 

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.