16 Nisan 24 Salı 09:40
Salı, Nisan 16, 2024
spot_img

EN YENİ

Seramikte Solmayan Aşk “Yurtbay” 

yurt1Seramik sektöründeki 50 yılı aşkın birikimi, yeterli teknik donanımı, güvenilirliği, yüksek kalite anlayışı ve uzman kadrosuyla üretimine devam eden Yurtbay Seramik’in Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Girgin ile söyleşi yaparak merak ettiğimiz konulara cevaplar aradık.

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesinde yalın bir aşk ile başlayan, teknolojiyi estetik ile birleştirerek tüm dünyaya sunan Yurtbay Seramiğin öyküsünü Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Girgin’den öğrendik.

Birçok şirketi içinde barındıran yapıya sahipsiniz? Hikâye nasıl başladı?

Yurtbay Ailesi’nin sanayi geçmişi 1950’li yıllara dayanıyor. Çaycuma’da tuğla harmanı ile başlayan bu heyecan, zamanla gelişen ihtiyaçlarla fabrikaya dönüştü. 1985 yılında Düzce’de faaliyet gösteren Delta Tuğla da aileye katıldı. 1993 yılında kamu iktisadi kuruluşu olan Çaycuma Yem Fabrikası, Yurtbay Yem adı altında gruba dâhil oldu. Yurtbay markası seramikten önce “Önce Kalite” anlayışı ile İstanbul ve Ankara’da tüketicilerin haklı talepleri ile karşı karşıya kaldı. “Yurtbay yaparsa iyisini yapar” anlayışı YURTBAY isminin kalite ile yana yana yazılı olmasını sağladı. 1995 yılında seramik sektörüne girmeye karar verdiğimizde aynı anlayışı bu sektörde de ön planda tuttuk ve işe makine parkında dünyanın en iyi kuruluşları ile işbirliği yaparak başladık. İşin başında Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay’ın “Önce kalite” anlayışı ile üretime başlandı. Sanayi geçmişimizin olması ve yeni bayi yapılanması sayesinde kısa sürede üretimimizi satar duruma geldik. Başlangıçta farklı yabancı marka ismi düşünülse de; sonuçta hem soyadının tanınması, hem de yabancı dillerde telaffuzunun zor olmaması nedeni ile YURTBAY SERAMİK adında karar kıldık.   

Firmanızın ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz?

Şu anda sektörde ihtiyaç duyulan her ürün Yurtbay Seramik tesislerinde üretilebiliyor. Müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını tek elden karşılamak, satış açısından avantaj olduğu gibi bir gerçek var ki, o da üretim ve ana sermaye açısından oldukça yük getirmesi. Aslında dünyada tüm fabrikalar bir veya iki ürün üzerine ihtisaslaşarak üretim yapıyorlar. Bu karar üretici açısından çok rahat bir çalışma şekli. Diğer ürünleri ya başka yerde yapılıyor ya da satıcı temin ediyor. Biz kalitenin de kendi elimizde olmasını arzu ettiğimizden seramik sektöründe ihtiyaç duyulan tüm ürünleri tesislerimizde üretiyoruz. Yer ve duvar karosu olarak başladığımız üretime zamanla sırlı granit, teknik granit, bordür, dekor, küçük ebat seramik, frit, mozaik, kesme mozaik, seramik yapıştırıcısı, bina izolasyon malzemesi gibi ürünler eklendi. Bunun yanında Co-Generation tesislerinde kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz.

Piyasaya sunduğunuz çözümler nelerdir? Pazara yenilikçi bir ürün girecek mi?

Son 4 yılda digital üretime geçtik. Bu, şu anlama geliyor; arzulanan desen, seramik üzerine son yıllarda büyük gelişim göstererek aynı yazıcı tekniğinde baskı yapabilen bir teknoloji ile yapılıyor. Gerçeğinden ayrıt edilemeyecek kadar çok yakın ürünler elde ediliyor. Ancak teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kalifiye eleman için bu yatırım önemli hale geliyor. Tüketicinin artan beklentileri daima seramik sektörünü yenileme ve yatırım yapmaya sevk ediyor. Şu andaki moda trend, büyük ebat ve mermer ve ahşap deseni üzerine. Artık doğalından neredeyse ayırt etmenin imkânsız olduğu ürünler bizi bile şaşırtmaya devam ediyor. Bu beklentiye cevap vermek için uzun ahşap seramikler, büyük ebat mermer ürünler şu anda çok aranıyor. Bunun yanında uzun yıllar önce terk ettiğimiz küçük ebatlı nostaljik karolar da aranılan ürünler arasında. Yani bir yandan ebatlar büyürken diğer taraftan 25 yıl öncesi moda, yeni teknoloji ürünü karolar yeniden tezgâhlara geliyor. 

Bayileriniz ile hangi sistemle çalışıyorsunuz? Promosyon ve tanıtım çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Yurtbay Seramik olarak olmadığımız lokasyonları tespit ediyor, bu yönde araştırma yapıyoruz. Aynı zamanda bayilik için gelen yurt2talepleri değerlendiriyor; gerek showroom alanı gerekse bayilik kriterlerimizi yerine getirebilecek yerlerle çalışmalarımıza start veriyoruz. Hedef kitlemize yönelik olarak tanıtım çalışmalarımızı belli periyotlarda yürütüyor; yeni ürünlerimizin duyularını yapıyoruz. Outdoor, TV, radyo, dergi mecralarını kullanıyor, ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlıyoruz.

Hedeflerinize ulaşmak için ilave yatırımlar yapmayı planlıyor musunuz?               

Bu yıl 35 bin metrekare kapalı alan inşaatını bitirmek üzereyiz. 2015 yılında ilave 7 milyon metrekare büyük ebat üretim tesisimiz devreye girecek. Bu tesisin tam kapasiteye,  10 Milyon metrekare olarak geçişi için 2017 yılını planlamaktayız. Bu tesiste dünya ortalamalarının da altında insan çalışacak olup, müşterilerimizin tüm arzularını karşılayacak şekilde üretim planlıyoruz. Geçen yıl devreye aldığımız Adana Yurtbay Yapı Kimyasalları Tesisimiz kısaltılmış adı “YYK” markası ile bölgesel ve komşu ülkelerde pazar oluşturuyor. 2019 yılı için de hesaplarımızda bir sapma olmaz ise büyük plaka 160×360 ebatlı 4mm’den 22mm’e kadar üretim yapabilen tesis düşünmekteyiz.

Seramik adına, seramik eğitimi ile ilgili önerileriniz nelerdir? 

Yurtbay Seramik olarak seramik bölümü öğrencilerini cesaretlendirmek için her yıl “Zeki Yurtbay Tasarım Yarışması” düzenliyoruz. Yarışmaya katılım her geçen yıl artıyor. Öğrencilerin motivasyonunu arttırarak çok farklı tasarımların ortaya çıkmasına sebep oluyoruz. Öğrencilerin mezuniyet öncesinde bu tecrübeyi yaşayarak, sektörün iç dinamikleri ile beraber tasarımlarının sergileniyor olması onlar açısından önemli bir deneyim oluyor. Tüm seramik sektörünün ülkemizin tasarım geleceğini oluşturan ve bu alanda eğitim veren okullarla iş birliği içerisine girmeleri gerekiyor.

Çalışanlarınıza yönelik ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz?

Çalışanlarımızın işlerinden ve şirketimizden beklentilerini anlamaya çalışıyor, insan kaynakları uygulamalarımızı düzenli olarak geliştirmeye çalışıyoruz.

yurt3Her sektörde olduğu gibi seramikte de teknoloji çok önemli. Sizin teknolojiye yaptığınız yatırımlar konusunda bilgi alabilir miyiz? Teknoloji hangi iş süreçlerinizi kolaylaştırıyor? 

Geçtiğimiz 10 yıl içinde tasarım bölümümüze önem verdik. Çok modern çalışma ortamları oluşturduk. Digital ortama geçtiğimizde en son teknolojinin verdiği imkânlardan yararlanıyoruz. Bunun yanında İtalyan ve İspanyol dizayn firmalarından da destek alıyoruz. Satış rakamlarına baktığımızda satışı en yüksek olan ürünlerin bizim tasarım ekibimiz tarafından yapıldığını söyleyebiliriz.

Yurtbay Seramik rakiplerinden hangi özellikleriyle farklılaşıyor? Sizi öne çıkaran özellikleriniz neler?

Yer ve duvar karosu, sırlı granit, porselen karo, yapı kimyasalları, bordür, dekor ve küçük ebat seramikler üretiyoruz. Ürünlerimiz ebatsal ve çeşitlilik açısından her kesime hitap edecek çeşitliliğe sahip. Bu çeşitlilik, bize önemli bir üstünlük getiriyor. Bizi rakiplerimizden ayıran en büyük özellik, hem yurt içi hem de yurt dışına hitap eden ürün çeşitliliğimizdir. Hem iç hem de dış pazarın taleplerine aynı anda cevap verebiliyoruz. Aslında bu tarz bir üretim şekli çok zor bir seçimdir. Ama her iki pazara hitap etmenin üstünlüğü ile piyasa olumsuzluklarından en az oranda etkileniyoruz. İhracat son derece uzun soluklu bir iş. Dünyada seramik sektöründe ihtisaslaşma var. Kimi teknik granit yapıyor, kimisi yer karosu, kimi duvar, kimi bordür yapıyor. Biz hepsini yapıyoruz. İşletme sermayesi açısından bu bir dezavantaj. Ama devamlılık ve sürdürülebilirlik açısından bize önemli bir üstünlük getiriyor. Kendi sırrımızı bile üretiyoruz. Tahmin ediyorum, fabrikamız bu özelliğimiz açısından dünyada ilk beş firmanın içindedir. Bütün bu karmaşık görünen organizasyon iyi bir altyapı gerektiriyor. Biz de buna sahibiz. Fabrikamız çok esnek çalışıyor. Ayrı bir ekip çalışması bu. Tesisimiz de buna uygun. Müşteri de her istediği ürünü temin edebildiği için tek yere ödeme yapmak açısından bizi tercih ediyor. 

Kurum olarak en çok üzerinde durduğunuz hassasiyetlerinizi anlatır mısınız? Bu bağlamda başarınızın altında yatan nedenleri öğrenebilir miyiz? 

Yurtbay Seramik’in başarısının altında öncelikle kaliteden taviz vermemesi, verdiği sözleri eksiksiz yerine getirmesi zamanla yurt4kalitenin yanında “güven” unsurunu da kazanması yatıyor. Bu her işte olduğu gibi çalışanından yetkili satıcısına, müşterisine, malzeme tedarikçisine kadar herkesin verdiği her şeyin karşılığını alacağından emin olması bizi büyük bir aile yapıyor.

Bunun yanında en kalitelisi, en güzelini makineler yapsa da insan yönetiyor. Üreticisinden satıcısına kadar her birey, kendi işinin bilincinde ve üretilen malzemenin arkasında. Seramik sektörünün bir avantajı da moda faktörüdür. Değişen ve gelişen şartlarda tasarıma da önem vererek kendi modasını da üretmeye başlıyor. Pazar içindeki rekabet, her daim ürüne ve dolayısıyla tüketiciye yansıyacağı için her zaman bu yarışın içindeyiz.

Üretimde en çok üzerinde durduğumuz konu, başta da bahsettiğimiz gibi, kalite. Tüm iyileştirici yatırımlar bunun üzerine oluyor. Bunun yanında insan sağlığının korunması konusunda da günden güne artan oranda önlemler almaya devam etmekteyiz. 

Yurtbay Seramik, sosyal sorumluluk projeleriyle de adını duyuran firmalardan biri. Sosyal sorumluluk çalışmalarınızı sizden dinleyebilir miyiz? 

Sürekli üretim, teknolojik yatırım, ihracat ve istihdam anlayışının hâkim olduğu Yurtbay’da, çevreye son derece saygılı üretim gerçekleştiriliyor. Öte yandan, sosyal sorumluluk bilinci de daima diri tutuluyor. Bu bilincin göstergesi olarak yüzlerce öğrenciye verilen bursların yanı sıra, Zonguldak’ta yaptırılan, 24 derslikli Oktay-Olcay Yurtbay Anadolu Lisesi 1994 yılında tamamlanarak TC. Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi.

Bunlara ek olarak;

Yurtbay Seramik; Çaycuma’da, Gıda Mühendisi yetiştirmek amacıyla Bülent Ecevit Üniversitesi Sakine-Şevki Yurtbay Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi (GIDAMER)’ni 2013 yılında tamamlayarak, üniversiteye bağışladı. Sakine – Şevki Yurtbay Araştırma Merkezi Binası dört kattan oluşuyor ve yaklaşık 4.000 metrekare kapalı alana sahip. Binada 10 derslik, 14 ofis, 4 gıda laboratuvarının yanında bilgisayar ve dil laboratuvarları bulunuyor. 

yurt5AR-GE çalışmalarını önemsiyorsunuz. Çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Ar-Ge çalışmalarına ne kadar bütçe ayrılıyor? 

Yurtbay Seramik; Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vererek; tasarımda, kalitede ve seramik sektöründe öncü firma olma yolunda hızla yükselişini sürdürüyor. İç ve dış pazarda aranılan marka olma özelliğini sürdürmek için, sürekli gelişim ve büyümeyi hedefliyoruz. Üretim öncesi ve sonrasında verilen nitelikli hizmet anlayışıyla her geçen gün bayi sayımızı artırıyoruz.

Son kullanıcıların satın almada dikkat ettikleri faktörlerden bahseder misiniz? 

Ürünlerin tasarımsal ve ebatsal zenginliğini, çeşitliliğini, kalitesini, güçlü bayi ağı ile kolay temin edilmesini, fiyat üstünlüğü gibi nedenleri son kullanıcının satın alma fikrini etkileyen nedenler olarak sıralayabiliriz.   

2014 yılsonu hedefleriniz nelerdir? Sektörünüzü değerlendirir misiniz?  Sektörün geleceği ile ilgili neler düşünüyorsunuz?

2014 yılında İhracat hedefimiz, 50 milyon dolar. 2015 yılında ise 60 milyon dolar hedefliyoruz.

Türkiye üretim olarak dünyada dokuzuncu, Avrupa’da İtalya ve İspanya’nın ardından 3. durumda. Dünya seramik üretimi yaklaşık 10 milyar M2 civarında. Bunun %45’i Çin üretimi. Çin üretiminin %85’ini kendisi tüketiyor. İhracatı 700 milyon m2 civarında. Bunu kendi çevre ülkeleri, gelişmekte olan ülkeler ve ABD alıyor. Avrupa Birliği’ne ihracatı yok. Avrupa Birliği kendi üreticilerini koruma altına almış durumda. Türkiye’nin Çin’den ithalatı kota olmasına rağmen 3 milyon m2 civarında.

 

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.