25 Nisan 24 Perşembe 11:45
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img

EN YENİ

METSAN ÇİN PAZARINDA

Doğu ve merkez Çin’de ekonomik gelişme tüm hızıyla devam ederken, daha iyi yaşam standartları için duyulan talep de artmaya devam ediyor. Doğu ve merkez Çin’de çevreci ısıtma, soğutma ve iklimlendirme sistemleri ve ev konforu teknolojileri için büyük bir pazar potansiyeli bulunuyor.

Bu yıl 6.sı düzenlenen ISH Şanghay & CIHE-HVAC (Isıtma, Havalandırma, İklimlendirme & Ev Konfor Sistemleri) Fuarına katılım gösteren Metsan, fuardan önemli bağlantılar elde ederek, standını ziyaret eden misafirlere teknik bilgiler aktardı ve ürünleri hakkında bilgi verdi. Fuar katılımlarına dair Metsan‘dan  gelenaçıklama şu şekilde oldu:

Çinli tüketiciler ve dağıtıcılar ile bir araya gelme fırsatınıdeğerlendirdiğimiz bu fuarda 100’ü aşkın bağlantı edindik. Rusya, Güney Kore, Japonya ve İtalya gibi farklı ülkelerden gelen ziyaretçilerimizi de standımızda ağırladık. Çin pazarına dair büyük bir heyecan duyarak, oldukça güçlü ve olumlu hisler ile  geldiğimiz fuarın ilk saatlerinden itibaren yoğun bir ziyaretçi akınına uğradık. Fuarın başladığı andan fuar sonuna kadar ziyaretçi yoğunluğumuzun devam etmesi bize hislerimizde yanılmadığımızı göstermiş oldu. Sıcakkanlı, alçak gönüllü ve oldukça misafirperver insanlar ile bir arada olabilmenin mutluluğunu yaşadığımız bu fuarda ziyaretçilerimizin ürünlerimiz ile ilgili teknik bilgi  ihtiyaçlarını sonuna kadar ziyaretçi yoğunluğumuzun devam etmesi bize hislerimizde yanılmadığımızı göstermiş oldu. Sıcakkanlı, alçak gönüllü ve oldukça misafirperver insanlar ile bir arada olabilmenin mutluluğunu yaşadığımız bu fuarda ziyaretçilerimizin ürünlerimiz ile ilgili teknik bilgi  ihtiyaçlarını şehirlerinde de fuarlara katılarak Çin pazarında markalarımızı güçlendireceğiz ve ülke distribütörlerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Fuar süresince standımızda hazır bulunan ve organizasyonla ilgili izlenimlerini aktaran firma kurucu ortaklarımızdan İbrahim Bey, “ülkemizi temsilen Türkiye’den yalnızca beş firma bu fuarda katılımcı olarak yer alıyordu. Bu gerçekten çok şaşırtıcı bir durum”, sözleriyle Çin pazarındaki Türk girişimci eksikliğinin altını çizerken, Türk üreticilerine tavsiyede bulunmayı da ihmal etmiyor: “Çin’de geçirdiğimiz bir hafta boyunca fark ettiğimiz şey, Çin’in giderek zenginleştiği ve her türlü mal ve hizmete açık bir pazar haline gelmekte olduğuydu. Çin pazarı ile ilgili önyargılarınızı bir kenara bırakın. Ürünleriniz ve hizmetleriniz ile ilgili size en uygun olan fuarı tespit edin ve bir an önce katılın.” ISH Shanghai & CIHE-HVAC fuarının Çin pazarına girişimizde bize çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz; ürünlerimiz ve markalarımız ile Çin pazarında çok güçlü bir şekilde yer alacağız.

ÇİN

dörtYüzölçümü bakımından dünyanın 3. büyük ülkesi olan Çin, 1.3 milyar nüfusuyla dünyanın en büyük pazarı konumunda bulunuyor. 1948 yılında Mao Ze Dong (Mao Zı Dong) tarafından kurulan Çin, günümüzde halen Çin Komünist Partisi tarafından yönetilse de, 1978 yılında gerçekleştirmeye başladığı reformlar sayesinde dışa açılımı başlatmış ve dış dünya ile ekonomik ilişkileri hızla geliştirmiştir. 1980 yılında yurtdışından ilk yatırımı alan Çin, devletin 5 yıllık planları ile stratejik önem arz eden sektörlerde gelişme göstermiş, son 40 yılda ortalama %10 büyüme göstererek 2010 yılında cari fiyatlarla 5,9 trilyon ABD doları GSYIH ile Japonya’yı geçerek dünyanın 2. büyük ekonomisi olmuştur. 2014 yılı ekim ayında IMF verilerine göre satın alma paritesinde 17.6 trilyon GSYH’ye ulaşan Çin, Amerika’yı geçerek dünyanın en büyük ekonomisi konumuna yerleşmiştir. 2016 yılı Dünya Bankası verilerine göre ise satın alma paritesinde 21 trilyon dolara ulaşmıştır. Ticaret rakamları açısından değerlendiril-diğinde 2,1 trilyon dolar ihracat ile dünyanın en fazla ihracat yapan ülkesi ve1,5 trilyon doları aşan ithalatı ile Çin dünyanın 2. en fazla ithalat yapan ülkesi konumunda bulunuyor.

Son yıllarda Çin ekonomik büyüme modelinde, katma değeri düşük olan ürünlerden ziyade katma değeri yüksek olan ürünlere (elektrikli otomotiv, güneş panelleri, elektronik, vb.)  yönelim gözlemleniyor. 2016 yılında yapmış olduğu ihracatın %23’ünü elektrik ve elektronik ürünleri, %18’ini makine ürünleri oluşturmaktadır. 2016 yılı ekonomisinin %39.8’ini sanayi, %51.6’sını hizmet, %8.6 ’sını ise tarım sektörleri oluşturuyor

Çin’de kişi başına düşen yıllık gelir satın alma gücü paritesine göre 15,500 $’dır. 1,3 milyar nüfusa sahip Çin’in son yıllardaki tüketici eğilimlerinde etkili olan en önemli faktörlerden biri sayıları 200 milyonu bulan üst gelir grubundaki tüketicilerden oluşuyor. Büyük çoğunluğu ülkenin doğu kısmında yoğunlaşmış olan nüfusun %57’si büyük şehirlerde yaşıyor. Yaklaşık 150 şehrin nüfusunun 1 milyondan fazla olduğu Çin’in kuzeyinde yer alan başkent Pekin’in nüfusu 21,5 milyon, Çin’in doğu kıyılarının orta kesiminde yer alan, sanayi,  ticaret ve finans alanında en büyük ve en önemli şehir olan Şanghay’ın nüfusu 24,5 milyon, Çin’in güneyinde yer alan en önemli sanayi şehirlerinden olan Guanzghou’nun nüfusu 20 milyondan fazladır. Bu şehirlerin satın alma gücü paritesinde kişi başına düşen geliri 30,000 dolardan fazladır.

Dünyanın önde gelen birçok firmasının üretim merkezinin Çin’de bulunmasına rağmen üretilen ürünlerin çoğu ihraç ediliyor ve bu ürünler iç pazara sunulmuyor. Her ne kadar son yıllarda üreticiler internet üzerinden doğrudan ürünler satmakta olsada bu satışlar istenilen seviyede bulunmuyor. Çin hükümeti ihracata dayalı büyümekle birlikte iç tüketime dayalı büyümeyi de önemsiyor ve teşvik ediyor. Öte yandan, Çinli tüketicilerin yerel ürünlerden ziyade ithal ürünlere ilgi gösterdiği gözlemleniyor. Zengin kesim arasında alışveriş turizmi kültürünün yaygın olduğu görülüyor: Fransa ve İtalya’dan tekstil ve takı alanında dünya markalarını, Japonya ve Kore’den elektronik ürünleri satın almayı tercih ediyorlar. Çin bugün lüks tüketimde dünyanın en büyük ülkesi konumunda bulunuyor.

#cin, #pazar, #otomotiv

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.