20 Nisan 24 Cumartesi 10:17
Cumartesi, Nisan 20, 2024
spot_img

EN YENİ

Kaliteden ödün vermeyen yapımızı koruma gayretindeyiz

Yurtbay Seramik bünyesinde 2010 yılında kurulan Yurtbay Yapı Kimyasalları, büyüme ivmesini hız kesmeden sürdürüyor. Yurtbay Yapı Kimyasalları Genel Koordinatörü Tolga Sarı ile yaptığımız röportajda Sarı:  “Yurtbay grubu bir aile yapısında. Bayilerimizin ve ustalarımızın bizleri seçmesindeki en büyük neden bizlere çok kolay ulaşıyor olabilmeleri. Günümüz hız çağı. Her bireyin istediği an isteği bilgiye ulaşması artık çok kolay. Bireyler bu alışkanlıklarını artık markalar ve şirketlerden bekler durumda. Bu sebep ile günümüz şartlarında “ulaşılabilir bir marka olmak” çok önemli bir etken ve seçim kriteri. İşte bizi de diğer firmalardan ayıran en önemli özellik bayilerimizle, ustamızla en üst yönetimimizle her alanda ulaşılabilir oluşumuz. Diğer tarafta kaliteyi çok önemsiyoruz. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki beyin bu nokta da çok önemli bir sözü var. ‘Yapacaksanız en iyisini yapacaksınız.’ Bu noktada kaliteden kesinlikle ve kesinlikle taviz vermiyoruz. diyerek YYKnın kurumsal politikaları ve gelişimi ile ilgili bilgiler verdi. Keyifli okumalar. 

 DSC_0020

Yurtbay Seramik ve Yapı kimyasalları kurumunuzun kuruluşu ve yükselişini özetler misiniz? 

Yurtbay Yapı Kimyasalları bu yıl 5’inci yılını kutluyor. Yurtbay Yapı Kimyasalları 2010 yılında faaliyetine başlamış, 2010 yılından bu güne kadar da müthiş bir büyüme ivmesi göstermiş bir şirket. Şu anda Eskişehir ve Adana olmak üzere 2 üretim tesisimiz var. Marmara ve Akdeniz’de de fizibilitesi devam eden 2 fabrikamız daha var. Yani çok yakın bir tarihte tesis sayımız 4’e çıkacak ve üretim kapasitemizi de 500 bin tona çıkarmayı planlıyoruz. Bildiğiniz üzere aslında büyük seramik üreticisiyiz,  ilk aşamada Yurtbay Yapı Kimyasalları seramik üreticiliği ile birlikte gelen yan ürün olarak ortaya çıksa da daha sonra yönetimin verdiği destek ve öngörü ile hem satış hem de ciro anlamında hedefleri aşan bir pozisyona ulaştı. 2010 yılından sonra 2012 yılında Adana tesisi açıldı. Toplamda Eskişehir ve Adana tesislerinin 240 bin ton üretim kapasiteleri var. Büyüme hızına baktığınız zaman sektörün çok üzerinde bir büyüme ivmesi yakaladık. 2012 yılı Adana tesisinin açılması ile birlikte yüzde 122, 2013 yılında yüzde 75, 2014 yılında ise yüzde 64 büyüme gerçekleşti. 2015 yılında ise yüzde 50 oranında büyüme hedefimiz var. Bizler bu yakaladığımız ivmenin her yıl artarak devam etmesini istiyoruz. Tabii ki her yeni açılan tesis büyümeyi tetikliyor. Çünkü özellikle yapı kimyasalları sektöründe kg başına düşen nakliye bedelleri geniş pazarlara ulaşmak çok önemli bir satış kriteri. Bizler de bu noktada bölgesel üreticiliği ve buna bağlı olarak önce bölgesel güç olmayı oldukça benimsiyoruz. Bu sayede coğrafyamızın tamamında büyük bir oyuncu olmayı planlıyoruz.. Yeni açacağımız iki tesisin de zaman planlamasını da büyüme hızımızı yüzde 50’lerin altına düşmeyecek şekilde yaparak fizibilite çalışmalarımızı ilerletiyoruz. Şu an 160 ana bayiimiz var. 160 ana bayimiz ve  240 bin ton üretim kapasitesi ile 2 fabrikamız ile çalışmalarımıza devam eden bir güçlü bir markayız. Sektörde tabii ki çok önemli oyuncular var. Bizler YYK grubu olarak büyük hedeflerimiz ve dinamik kadaromuz ile çok kısa sürede bu önemli oyuncuları yakalayacağımızı düşünüyoruz, ki bu anlamda çalışmalara da başladık ve hızla devam ediyoruz.

Sektör sizi aslında uzun yıllar yöneticiliğini yaptığınız başka bir markadan tanıyor . Nasıl gerçekleşti transferiniz ? 

Evet daha önce sektörün büyük oyuncularından birinde uzun yıllar görev yaptım. Türkiye Yapı kimyasalları sektöründe 15. yılımın içindeyim … Büyük Yurtbay ailesi ile hem satış, hem ürün, hem de yatırımlar anlamında çok büyük hedeflerimiz var. Ortak noktamız bu.. Benim bu aileye transferim de aslında Yurtbay üst yönetiminin bu işe verdiği önemin,  yatırımların önemli göstergelerinden biridir.

YYK’nın 5 yıllık bir süreçte bu denli hızlı büyüme ivmesi yakalamasını ve başarısını nasıl açıklarsınız?

Bu başarının altında tabii ki bir inanmışlık var. Bir diğeri de Yurtbay markasının gücü. Bu çok önemli. Seramikte verilen 25 yılın bir mücadelesi,  sanayicilikte ise verilen 50 yıllık bir mücadelenin başarısı. Hem marka gücü anlamında hem ürün kalitesi anlamında bir güvenirliğimiz var. Bütün bunlar açıkçası YYK’yı 5 yılda başarıya ulaştıran en büyük etkenlerinbaşında geliyor. Bir diğeri ise tabii ki  kalite ve doğru yatırımlar. Kalite kesinlikle pazarda çok önemli bir seçim kriteri haline geldi. Bizlerde özellikle iyi planlanmış ve teknolojik açıdan kuvvetli yatırımlarla kalite anlamında önemli bir çizgiyi aştığımızı, nihai tüketicimiz olan uygulamacılarımıın ve  ustalarımızın beğenisini ve görmek istedikleri kalite standartını  yakaladığımızı düşünüyorum

İnşaat malzemeleri sektörüne çok yönlü hizmetler sağlıyorsunuz. Yapı kimyasalları alanında sunduğunuz hizmet ve çözümlerden bahseder misiniz?

Sektörde her firmanın bir uzmanlık alanı vardır. Yurtbay Yapı Kimyasalları’nın da seramiğin gücünden gelen bir yapıştırıcı uzmanlığımız var. Biz aslında bir yapıştırıcı uzmanıyız. Çünkü çok önemli bir seramik alt yapımız ve tecrübemiz var. Bu nedenle yapıştırıcılar ve derz dolguların nasıl olması gerektiği, nasıl performanslar sergilemesi gerektiğini çok iyi biliyoruz. Tabii ki yapıştırıcı uzmanlığımız var ama bunun yanında da çok önemli bir ürün yelpazemiz bulunmakta. Açıklamak gerekirse; Fayans yapıştırıcılar, derz dolgular, su yalıtım malzemeleri vb alanlarda birçok farklı özellikte ürünler ile hizmet veriyoruz. Isı yalıtım sistemi ise bizler için çok önemli. Bu yıl özellikle ısı yalıtımına çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bir diğer ürün grubumuz ise bizim yardımcı ürünler olarak da nitelendirdiğimiz yine yapı fuarında da tanıtımını yaptığımız “Uzman Serisi” ürün grubumuz. Bu yıl çıkış yapmayı planladığımız Uzman Serisi ile, daha teknik ve kendi başına ayrı birer özellik içeren ürünler olacak. Özellikle yapı kimyasallarında bir ürünü farklı uygulama alanlarında kullanmak ürün kalitesi çok iyi olsa bile istenilen performansı veremeyebiliyor. Bu da kalitesiz ürün imajını firma ve ürünlerin üzerine yapıştırabiliyor. Biz bunu baz alarak farklı uygulama alanlarında kullanılan ürünler dizayn ettik. Örneğin bir havuz uygulaması için, havuzun özelliklerine uygun üretim yaptık ya da büyük bir projeye ürün sağlayacaksak hızı ön planda tutan ürünler tasarladık. Hastane ya da endüstriyel mutfaklar gibi hijyenik ürünlerin kullanıldığı alanlarda yapıştırıcı ve derz dolgularınındı anti bakteriyel olması gerekiyor. Yaşayan kapalı alanlar için, tozumayan ürünlerimiz var. Bütün bu saydıklarımın birleşiminde Uzman Serisi ortaya çıktı. Temmuz’da da lansmanını yapmayı planlıyoruz.

Üretim gücününüzden bahseder misiniz?

Adana ve Eskişehir olmak üzere iki tesisimizde toplamda 240 bin ton üretim sağlamaktayız. Mevcut büyüklüğümüzü şu an için karşılar boyutta. Fakat hız kesmeden yatırım fizibilitelerimiz devam ediyor. Büyük hedefleriniz varsa önce teknik ve teknolojik altyapınızın çok kuvvetli olması gerekiyor. Sadece üretim kapasitesi anlamında değil, kalite standardının devamlılığı açısından da bu teknik alt yapı gücüne ihtiyaç var. Bu sebeple iki tesisimizin yanında hem kapasitemizi artıracak, hem de kalite standartımızın sürekliliğini devam ettirecek iki tesisle daha yolumuza büyüyerek devam edeceğiz. İlk etapta 2016 sonunda Marmara bölgesinde bir tesis, bir yıl ardından da Akdeniz bölgesinde açacağımız bir diğer tesis ile 500 bin ton kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz.

Markanızın dış pazardaki payı nedir?

Adana’daki fabrikamızın asıl kuruluş amacı olan ihracat hedeflerimize maalesef bütün sektörlerde olduğu gibi Ortadoğu’da ki savaş ve belirsizlik ortamı nedeni ile ulaşamadık.  Biraz öncede bahsettiğim gibi Adana tesisimizin kuruluş amacı bölge pazarı öncelikli olmak üzere Ortadoğu pazarı olsa da yatırım dönemimizde ortaya çıkan Suriye’de ki gerginlik ve arkasından Irak’ta ki belirsizlik durumu bizim o bölgede ki ihracat durumumuzu engelledi. Yapı kimyasallarında lojistiğin çok önemli bir kriter olması sebebi ile ihracat yapacağınız bölgeye tesisin yakınlığı büyük önem arz ediyor. Bu nokta da Adana tesisimiz hazır vaziyette. Ortadoğu’da ki barış ve güven ortamı sağlandığı noktada ihracatımız en kısa sürede başlayacaktır.DSC_0034

Bayilik çalışmalarınız nelerdir? Kaç bayiniz bulunuyor?

Türkiye’de 160 ana bayimiz var. Alt bayilerimiz ile birlikte 400 civarı bayimiz bulunmakta. Bayi alt yapısını ve bayiler ile ortak ve yakın çalışmayı çok önemseyen bir şirketiz. Özellikle yapı kimyasalları sektörü, son nihai tüketicnin seçim kriterleri arasında yer almayan, daha çok usta ve uygulama firmalarının seçim kriterleri ile yönlenen bir sektör. Bu noktada büyümek ve gelişmek için bayilerimizi çok önemsiyoruz. Doğru tüketiciye onlar bizi ulaştırıyorlar. Dolayısı ile bizler satış ekibi tanımında sadece Yurtbay Yapı Kimyasalları satış ekibini düşünmüyoruz. Konuya bayilerimiz ile birlikte oluşturduğumuz 400 kişilik bir satış ekibi olarak bakıyoruz. Türkiye’de bir çok bölgede yapacağımız seminerler ile hem su yalıtımı hem ısı yalıtımı anlamında bilinci de artırarak ürünlerimizi de destekleyerek çok önemli noktalara geleceğimize inanıyoruz. Yurtbay Yapı Kimyasalları olarak elde ettiğimiz başarının bayilerimiz, usta ve uygulama firmalarımızla birlikte olduğu çok iyi biliyoruz. Onları destekleyecek ve onlarla ortak çalıştığımız projelerimiz var. Bunlardan biri YYK Club  dediğimiz çok büyük bir usta kulübü. Bu usta kulübünün bünyesinde bizimle yaptıkları ürün alımları ile beraber uygulamalarını geliştirecek el aletlerini ve ekipmanları kendilerine tedarik ediyoruz. Bize çok rahat ulaşabilecekleri bizlerin onlara çok rahat ulaşabilecekleri önemli bir platform YYK Club . Bu platformu her gün geliştirerek kendi web sitemizde de paylaşıyoruz. Bu gün bir uygulamacı ya da nihai tüketici hangi bölgede olursa olsun o bölgeden referans usta arayışına girdiği zaman web sitemize girip kolayca öğrenebiliyor. Bu sistemde yaklaşık 4 bin civarında ustamız ile çalışıyoruz. Geçen yılla beraber ustalarımıza 2 milyon TL civarında el aleti ve çeşitli hediyeler ile destek verdik. Onların ve uygulamalarının geliştirmelerini çok önemsiyoruz.

Bayilere sağladığınız avantajlar nelerdir?

Yurtbay Yapı Kimyasalları’nın çok önemli bir özelliği var. Yurtbay grubu bir aile yapısında. Bayilerimizin ve ustalarımızın bizleri seçmesindeki en büyük neden bizlere çok kolay ulaşıyor olabilmeleri. Günümüz şartlarında ulaşılabilir olmak çok önemli bir etken. Bizleri diğer firmalardan ayıran en önemli özellik bayilerimizle, ustamızla en üst yönetimimizle her alanda ulaşılabilir oluşumuz. Diğer tarafta kaliteyi çok önemsiyoruz. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki beyin bu nokta da çok önemli bir sözü var. ‘Yapacaksanız en iyisini yapacaksınız.’ Bu noktada kaliteden kesinlikle ve kesinlikle taviz vermiyoruz. Bunun zaman zaman sektörde rekabette bizi zorladığını bu konuda direndiğimiz için geride kaldığımızı görüyoruz. Ama yine de biz bu gün olarak bakmıyoruz konuya,  bu noktada geleceğe bakıyoruz. Bu paralelde bizler sektörümüz içindeki rekabette bizi zorlasa da kaliteden ödün vermeyen yapımızı koruma her zaman koruma gayretindeyiz. Bu da çok önemli bir seçim kriteri bayiler açısından.  Bir diğer seçim kriteri de ürünün stok durumu. YYK’da müşteri siparişi geçtiği andan itibaren 48 saat içerisinde ürün kendisine ulaşmalıdır. Bu nedenle bu avantajında önemli bir seçim kriteri olduğunu düşünüyorum.

İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Yatırımlarınız ne yönde bu konuda?

Tesis sayılarımızın artması ile beraber bizlerinde Merkezi  Arge yapılanmasına gitmesi kaçınılmazdı. Bu yıl itibari ile Eskişehir tesisimizde Merkezi Arge yapılanmasını kurduk. Özellikle tesis sayımızın artması ile birlikte kalite standartlarını koruma adına Merkezi Ar-ge ve Merkezi Kalite bölümüze büyük görev düşüyor . Bir diğer yandan da büyük bir hızla pazara yeni çıkacak, yenilik ve inovasyon yaratacak ürünlerimizle ilgili çalışma faaliyetlerimizi sürdürüyor Ar-ge miz.

2015 hedefleriniz nelerdir?

Bu yıl yüzde 50 büyüme hedefi ile yola çıktık. İlk 4 aya baktığımızda seçim atmosferinde olmamıza rağmen bu büyüme ivmesini yakaladık. Şu anda ilk 4 ayda yüzde 40 büyüme ile devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar da yüzde 50 büyüme hedefini kesinlikle yakalayacağımızı düşünüyorum.

Sektör gelişimini nasıl tanımlıyorsunuz?

Türkiye’de yapı kimyasalları sektörü hiçbir ülkede görülemeyecek hızda ilerliyor. Tabii ki bu aşamada kentsel dönüşüm ve konut açığından kaynaklı yeni inşaat projelerinin hayata geçmesi çok önemli bir faktör. Devletimizin ve hükümetimizin ekonomiyi canlı tutmak için inşat sektörünü desteklemesi de çok önemli kriterlerden bir tanesi. Bu gün inşaat sektörü cari açığa etkisi olmayan ve kendi kendine yetebilen nadir sektörlerden bir tanesi. İnşaat sektörü kendisi ile birlikte 400 alt sektörü de tetikleyen bir güce sahip. Bu güç diğer dünya ülkelerinin de dikkatini çekmiş durumda. Türkiye’nin son 10 yılına baktığınız zaman çok büyük marka ve üretilerin Türkiye pazarında yerlerini aldığını görüyoruz. Fakat bizlerin Türkiye’yi görmek istediği yer yurt dışı. Türkiye’de yapılan proje ve işlere baktığımız zaman dudak ısırtacak boyuttayız. Ama maalesef Türkiye’de yakaladığımız bu başarıyı dış pazarda verememekteyiz.

Yapı marketler ve Nalburlar ikilemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İhtiyaç olduğu an  yapı kimyasallarından, boyasından, iç cephe ürünleri ve aksesuarlarına kadar hepsini tek seferde tedarik edebileceğiniz, stoklarında o an bulunan, stoklarında bulunmasa da en kısa sürede size tedarik edebilecek kaç tane nalbur ve toptancımız var ?

Büyük ve lojistik imkanlara sahip olan yapı marketlerin çok daha fazla imkanları var.

Röportajımızın başında da değinmiştim. Artık çağ hız ve kolay ulaşım çağı. Bu nedenle nalburlarımızında hız çağının gereksinimlerine göre kendilerini ve lojistik imkanlarını geliştirmek zorundalar.

Nalbur ve toptancılar kazanımlarını lojistik anlamda işlerini büyütmeye kullanmıyorlarsa o zaman maalesef sektördeki büyük firmalar baypas ediyor ve nihai üreticiye başka satış kanallarından ulaşmaktan başka çareleri kalmıyor. Sektörde şu anda çok önemli bir süreci de yaşadığımızı görüyorum. Türkiye’de artık hızla gelişen bir yapı market sektörü var. Bir tarafta hızla gelişen yapı market diğer tarafta ise geçmişten gelen nalburlarımız var.  Teknoloji çağındayız malum ve bu dönemde kesinlikle kendinizi geliştirmemiz gerekli.  Bu noktada eskiden beri gelen nalburlarımız revize olup ufak birer  yapı markete dönmezler ise maalesef kapanmayla karşı karşıya kalacaklardır.

Bir diğer gelişimde üretici – nalbur işbirliği. Eğer ki sektörde üreticiler nalburlar ile beraber gelişim anlamında çalışırlar ise büyüme ivmesi ve değişim hızla yakalabilir. Yani bugün önemli bir üretici ve marka gelecek vaad eden bir nalburunu yıllık satış hacmine bakarak, kaç ton depolama yapması gerektiği planlıyor ,  depo alanı , raf sistemleri , lojistik ekipmanlar, yükleme cihazları vb  çalışmalar ile destekleyebilir ve bunu her iki tarafı kazandıracak dengede yapabilir ise kalıcı başarıya her 2 tarafta ulaşabilir.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Özellikle inşaat sektöründe yer alan firmalar için , sektörel basın ve yayınları çok önemli. Sektörün gelişiminden haberdar olacağınız,yeni ürünleri, firmaların inovasyonlarını  görebileceğiniz, bunları masanıza kadar derleyerek ulaştıran önemli bir mecra sektörel basın. Bu noktada da Nalbur Teknik dergisini uzun zamandır beğeni ile takip ediyoruz. Sektöre verdiğiniz destek ve gelişim önemli. Sektörün önemli bir haber ve bilgi kaynağı olarak  görüyorum yayınlarınızı. Bu noktada yapı ve inşaat sektörüne verdiğiniz katkıdan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum.. Sizlerin bilgilendirme ve yönlendirmeleri ile bizlerde gelişiyoruz.  Bu noktada bizler için önemli bir haber kaynağı, önemli bir yön göstericisisiniz.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.