28 Mart 24 Perşembe 15:40
Perşembe, Mart 28, 2024
spot_img

EN YENİ

İç ortam iklimlendirmesinde önemli bir isim; IMI Hydronic Engineering

 

Volkan Gerdan (11)IMI Hydronic Engineering , iç ortam iklimlendirmesi kontrolüne yönelik dünya pazarında uzun zamandır adından söz ettirirken 5 yıldır da Türkiye pazarında bulunuyor. Ağırlıklı olarak vanaya yönelen ve sırf vana işine odaklanan IMI, büyük ve küçük ölçekli taahhüt firmalarından, tasarımcılara, toptancılardan, OEM müşterilerine olan fabrikalara geniş bir hedef kitlesine sahip. IMI Hydronic Engineering Genel Müdürü Volkan Gerdan ile IMI’i yakından tanımak adına geniş bir söyleşi gerçekleşterdik.

 

Öncelikle IMI Hydronic Engineering kuruluş Türkiye yapılanma süreci ile ilgili bilgi verir misiniz?

IMI, İngiltere kökenli 153 yıllık bir sanayi firması. IMI’nin arkasında 1860’larda kep üretimine başlamış müthiş bir endüstriyel geçmiş var. IMI yani ‘Imperial Metal Industries’ ismi 1950’lerde son halini aldı. O zamana kadar birçok sektöre iş yaptıktan sonra ağırlıklı olarak vanaya yöneldi ve sırf vana işine odaklandı. IMI, dünyanın en büyük mühendislik firmalarından biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye’de 20 yıl önce Tour&Andersson ürünleriyle faaliyete başlayan IMI, Türkiye’de 5. yılını tamamlıyor. Bu süreçte ise şöyle bir değişiklik oldu. 3 ana markamız olan TA, Heimeier ve Pneumatex 2011 yılında “TA Hydronics” çatısı altında toplanmıştı. Ancak 2014 yılında IMI yönetimi tarafından alınan bir karar ile bu markalarımız “IMI Hydronic Engineering” adı ile hizmet vermeye başladı. IMI Hydronic Engineering, 2011 yılından itibaren Türkiye’de balanslama & kontrol, basınçlandırma & su şartlandırma ve termostatik kontrol konularında hizmet veren bir mühendislik firması.

1862 yılında kurulan IMI plc’nin bir parçası olan IMI Hydronic Engineering’in ürün gamında; IMI TA (Tour&Andersson) marka İsveç menşeili balans ve kontrol vanaları, IMI HEIMEIER marka Alman menşeili termostatik radyatör-kontrol vanaları ve IMI PNEUMATEX marka İsviçre menşeili kompresörlü/pompalı genleşme tankları, otomatik su besleme üniteleri ve hava-tortu ayırıcıları bulunuyor. IMI Hydronic Engineering, iç ortam iklimlendirmesi kontrolüne yönelik yeşil çözümlerde de dünyada endüstri lideri olarak tanınıyor.

 

Eclipse (2) - KckIMI Hydronic Engineering’in ürün grubundan bahseder misiniz? Hangi sektörlere sesleniyorsunuz?

Vana ürünü ile IMI Critical Engineering, IMI Precision Engineering ve IMI Hydronic Engineering alanlarında yer alıyoruz.

IMI Hydronic Engineering ile IMI’nin binalarda çalışan kanadıyız. Radyatörden bölgesel ısıtmaya, radyatöre takılacak vananın içindeki çekirdeğe kadar uygulamalarımız ve çok geniş bir ürün gamımız var. Kısacası işimiz binaların içinde. Dolayısıyla da inşaat sektörüne, yenileme pazarına ve buralara ürün veren toptancılara yönelik çalışıyoruz.

IMI Heimeier markalı ürünlerimizin içinde; termostatik kafalar ve radyatör vanaları, termostatlar ve aktüatörler, yerden ısıtma uygulamaları için kollektörler ve ölçüm araçları bulunuyor. Termostatik vana grubumuzda 120 farklı vana gövdesine monte edilebilen 40’tan fazla termostatik kafa yer alıyor. Ayrıca geniş aktüatör seçenekleri, oda termostatları, özel fittingleri kontrol ve kesme vanaları ile hemen her talebe uygun bir çözümümüz mevcut. Bir yerden ısıtma kolektöründe her devreyi ayrı ayrı balanslayabilen tek firmayız.

IMI Heimeier çatısı altındaki ürün gruplarımız içerisinde Termostatik Kontrol ile Balanslama ve Kontrol ürün gamımız öne çıkıyor. Özellikle de şu günlerde tanıtım çalışmalarını yürüttüğümüz, çığır açacak niteliklere sahip olduğunu düşündüğümüz Eclipse’in, yeni nesil termostatik vana olarak büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz. Otomatik Debi Kontrolü (AFC) teknolojisine sahip, yeni nesil termostatik vana Eclipse, yarattığı enerji tasarrufunun yanı sıra kolay montaj edilebilmesi ile kullanıcılara büyük ayrıcalıklar sunuyor. Yeni nesil termostatik vana Eclipse, fark basınçtan bağımsız olarak debiyi kontrol ederek, ilave bir fark basınç kontrol vanası kullanılmaksızın debi kontrolünü sağlıyor ve sessiz çalışıyor.

IMI TA markalı ürünlerimizin içinde ise; balans vanaları, 2-3 yollu kontrol vanaları ve aktüatörler, fark basınç kontrol vanaları, basınçtan bağımsız kombine balans vanaları ve basınç rahatlatma vanaları yer alıyor. Dünyada sadece IMI tarafından sunulabilen, kvs değeri değişebilen basınçtan bağımsız kombine vanalar, tüm sektörün üstünlüğünü kabul ettiği elektronik ölçüm ve ayar cihazları gibi benzersiz çözümlerimiz var.

Balans vanasının mucidi olarak balanslama bizim işimiz….

Yalnızca basınçtan bağımsız kombine balans vanası kullanarak enerji tasarrufu sağlayabilmek mümkün değil… Bina tesisatlarında uygun yerlerde fark basınç kontrol vanalarını tercih etmek debiyi kontrol altına alırken, yüksek enerji giderlerini de düşürüyor. Bunun yanında sahada devreye almayla ve balanslama yapılırken pompa optimizasyonu yapılmasıyla gerçek bir enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

IMI Pneumatex markalı ürünlerimiz; değişken basınçlı genleşme tankları, kompresörlü basınçlandırma sistemleri, pompalı basınçlandırma sistemleri, basınç kontrol ve su dolum sistemleri, kullanım suyu için basınç sabitleme sistemleri, hava ve tortu ayırıcılarından oluşuyor.

 

Perspective TA-COMPACT-PIMI Hydronic Engineering, enerji tasarrufu konusunda sektöre ne gibi yenilikler ve farklılıklar sunuyor?

Enerji sarfiyatının fazlaca yaşandığı günümüzde kaynakların verimli kullanılması yaşadığımız dünyanın ömrünün uzamasına katkı sağlıyor. Enerji ihtiyacının büyük bölümünü yurt dışından sağlayan ülkemizde ise, enerjinin etkin kullanımı adına çeşitli önlemlerin alınması gerekiyor.

Dünyada yüz yılı aşkın bir süredir, Türkiye’de ise 2010 yılından bu yana üç ana ürün grubu ile ısıtma-soğutma sistemlerine çözümler sunan IMI Hydronic Engineering, enerji tasarrufunun etkili bir şekilde yapılması için termostatik vana kullanımına dikkat çekiyor.

Termostatik vana kullanımı manuel vana kullanımına oranla yüzde 28 daha fazla enerji sağlıyor. Binalarda kullanılan enerjinin yanlış tesisat malzemesi seçimi ve bunun da üzerine eklenen yanlış kullanım nedeniyle boşa harcandığına şahit oluyoruz. Bizim öncelikli amacımız; bir binada yüzde 17’ye kadar ulaşabilen ısı dağıtım kayıplarını sıfıra kadar düşürmek…Termostatik vana sayesinde evlerde meydana gelen bu kayıplar önlenebiliyor. Termostatik vana beraberinde balans vanası kullanımı halinde, enerji tasarrufu yüzde 30’u aşabiliyor. Elektrik tasarrufuna da katkı sağlayan termostatik ve balans vanaları enerji verimliliği ile doğru orantılı olarak enerji giderlerinde de düşme sağlıyor.


IMI ideal sıcaklık_radyator Eclipse, hem sıcaklığı hem debiyi aynı anda ayarlayabiliyor

Yeni nesil termostatik vana Eclipse, sanki her radyatörün bir vanası varmış gibi, hem oda sıcaklığını hem de radyatördeki debiyi hassas bir şekilde kontrol edebiliyor. İlave fark basınç kontrol vanasına ihtiyaç duymadan otomatik hidronik balanslama yapabiliyor. Sessiz çalışarak fark oluşturan Eclipse, normal bir termostatik vana ile aynı ölçülere sahip… Alışkın olunan köşe, düz veya aksiyel tüm bağlantı tiplerine uygun olarak üretilen Eclipse, montajı için ise ilave işçilik gerektirmiyor.

 

Türkiye’de satış ve bayii yapılanmasında nasıl bir yol izliyorsunuz?

Büyük ve küçük ölçekli taahhüt firmalarından, tasarımcılara, toptancılardan, OEM müşterimiz olan fabrikalara geniş bir hedef kitlesine sahibiz. Son kullanıcı ana hedefimiz olsa da o taraftaki çalışmalarımız biraz daha uzun soluklu; meyvelerini toplamak zaman alacak.

OEM alanında, Türkiye’de akla gelen bütün önemli radyatör firmalarının bir OEM tedarikçisi olduğumuzu söylemeliyiz. Radyatörlerin üretiminde kullanılmak üzere ürünler veriyoruz. Ayrıca çeşitli kat istasyonu firmalarına, fan-coil üreticilerine ürün tedarik ediyoruz.

Bir diğer kanalsa termostatik kontrol alanında toptan çalışmalar. Türkiye’de tüm ülkeyi kaplayacak kadar küçük ve orta ölçekli mekanik taahhüt firması var ve bu firmalar da bizim ürünlerimizi kullanıyorlar. Bizim ürünlerimize kolaylıkla ulaşabilecekleri bir toptan kanal mevcut.

 

Satış sonrası hizmet faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Balans vanaları, ancak balanslandığı zaman verim artıran ürünlerdir. Benzer olarak da termostatik radyatör vanaları ancak ayarlandığı zaman enerji tasarrufu yapmaya başlar. Yani ısıtma, soğutma alanında her ürün ancak devreye alınarak işlevini yerine getirir.

Binanın mekanik tesisatını tasarlarken ve kurarken sadece ana ekipmanların (su soğutma grubu, kazan, vb.) en verimlisini tercih etmek enerji verimliliğini garanti etmiyor. Benzer olarak tesisatta balans vanası, kombine vana kullanmak da enerji tasarrufu yapmak anlamına gelmiyor.

Enerji verimliliği, yalnızca tercih edilen yüksek verimli ekipmanları birbirine bağlayan hidronik sistemde tercih edilen balans vanalarının devreye alma yani balanslama yapılması ve bunun sonucunda da pompa optimizasyonu (yani pompa ayar noktasının düşürülmesi) ile gerçek bir enerji tasarrufuna ulaşılabiliyor.

Bunun bilincinde olarak biz de IMI Hydronic Engineering olarak, çalıştığımız tüm sistemlerde, Elektronik Ölçüm ve Balanslama Cihazımız TA-Scope ile balanslama yapıyoruz. Üstelik öyle benzetme yöntemi ile değil, doğrudan ölçerek ve ayarlayarak.

Ardından da endüstride sadece bizim tarafından sağlanabildiği şekilde, tüm vanaların gerçek ayar noktaları ve ölçüm sonuçlarını da elektronik data olarak mekanik taahhüt firması ve yatırımcıya teslim ediyoruz.

 

Piyasaya lansmanını yaptığınız ya da yapacağınız yeni ürününüz var mı? Varsa ürün hakkında bilgi verir misiniz?

2015 yılı ortalarında bizim için çok önemli olan ve bir mühendislik harikası olduğuna inandığımız Eclipse’in lansmanını yaptık. Dinamik balans vanasını, termostatik vana boyutuna indiren bir teknolojiye sahip olan Eclipse, Otomatik Debi Kontrolü (AFC) teknolojisine sahip bir yeni nesil termostatik vana… Eclipse, yarattığı enerji tasarrufunun yanı sıra kolay montaj edilebilmesi ile kullanıcılara büyük ayrıcalıklar sunuyor. Eclipse, aşırı debiyi engelleyen eşsiz entegre dinamik balans vanası sayesinde sistemde yük değişiklikleri olsa bile – diğer vanaların kapanması veya sabah devreye girmesi durumunda – ayarlanan debiyi aşmıyor. Fark basınçtan bağımsız olarak debiyi kontrol ederek, ilave bir fark basınç kontrol vanası kullanılmaksızın debi kontrolünü sağlıyor ve sessiz çalışıyor.

Tüm Bağlantı Tiplerinde Eclipse:

Eclipse, alışkın olunan köşe, düz veya aksiyel tüm bağlantı tiplerine uygun olarak üretiliyor. Normal bir termostatik vana ile aynı ölçülere sahip olan Eclipse, bu sayede tüm yeni ve yenileme projelerinde, eksiksiz ve sınırsız kullanılabiliyor. Otomatik hidronik balanslama yapabilen Eclipse, fark basınçtan bağımsız olarak yapılan debi kontrolü sayesinde ayar değerini belirlemek için karmaşık hesaplamalara ihtiyaç duyulmuyor.

Eski sistemlerdeki yenileme projelerinde, borulamanın basınç düşümünü hesaplamak yerine sadece ısıtma kapasitesine bağlı olarak debinin belirlenmesi yeterli oluyor. Vananın üzerinde bu debi ile ayar saniyeler içinde yapılıyor. Her radyatör üreticisine uyumlu termostatik çekirdek modelleri de bulunan Eclipse, kompakt ventilli çözümlerde de avantaj sağlıyor.

Tak ve Unut:

Eclipse, pirinçten mamul gövde, dişli çelik veya plastik borulara, sıkıştırma kaplinleri ile bakır veya farklı borulara montaja uygunluğu ile dikkat çekiyor. Normal bir termostatik vana ile aynı ölçülere sahip olan Eclipse, montajı içinEclipse kck (1) ise ilave işçilik gerektirmiyor.

 

Ticari ve sektörel anlamda 2015 yılını nasıl değerlendirirsiniz?

Öngörülmeyen seçimlerle dolu iki yılı geride bırakıyoruz. Çoğu sektör olduğu gibi ısıtma, soğutma, havalandırma sektörü de belli bir stres ile geçirdi dönemi. Yılın sonuna geldiğimizde, piyasanın hareketinin tekrar hissedilmeye başladığını söylemek mümkün.

Geriye dönüp baktığımızda, IMI Hydronic Engineering olarak, 2014’te sağladığımız büyümenin bir benzerini, takip eden 2015’te de sağlamış olmanın keyfini yaşıyoruz. Özellikle bu sene, 2014’te başladığımız Türkiye yatırımını ki özellikle çalışan sayımız, bölge yayılımı ve partner ağı alanlarında çok önemli atılımlar yaptık, ileriki aşamalarına kadar taşıdık.

Düşünsenize, iki yıl içinde başlangıçtaki noktanın iki katını hayli geçmiş bir boyut görüyoruz. Gerek çalışan sayısı, gerek ciro bu denli büyüdü. Partnerlerimizle iş hacmimiz, öngördüğümüz gibi bir yandan büyürken, diğer yandan bugün partnerlerimizin çalışanı olan IMI Hydronic Engineering tarafından tekrarlanan süreli eğitimlerle sertifikalandırılan mühendisler var İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde…

 

Sektörel problemleri ve çözüm önerilerini hangi başlıklar altında toplarsınız?

Türkiye’de bir yandan Kentsel Dönüşüm Kanunu ile tetiklenen ve bugünlerde artan fiyat sorunları yaşasa da önlenemez şekilde büyüyen bir inşaat pazarı var. Öte yandan Türkiye’de bir de zaten mevcut olan binalar var.

Yeni binalar söz konusu olduğunda inşaat dünyasının pazar şartları devrede iken, mevcut binalar deyince bu kez de enerji dünyasının şartları gündeme geliyor.

İşte bence Türkiye’de sektörün en önemli sorunu, bu iki dünya arasında gidip gelmek ve bugün kuvvetlenen bir oranla, yeni binaların etkisine girmek. Birçok firmanın seçimlerinde teknikten çok ticari kaygılarla hareket etmesine sebep olabilecek denli büyüyen ve sertleşen bir pazar var.

Düşünsenize, üzerinde ölçüm nipeli olmayan balans vanasını doğru çözüm olarak sunmak bile mümkün bu bakış açısıyla…

Öte yandan 2008 yılında yürürlüğe giren BEP Yönetmeliği, pazarımıza öngörüldüğü kadar büyük değişiklikler getiremedi; daha çok “olsa ne güzel olur” şartlar listesi olarak kaldı. Sektörümüzün öncelikle BEP üzerinde çalışarak, enerji verimliliğini odak noktasına koyarak, yeni binaya da bu şartlarla yaklaşmasını sağlamak önemli bir adım olacaktır.

 

Sektörünüzdeki pazar payı nedir? Pazarın gelişmesi için neler yapılmalı? Bu pazar payını ele aldığımızda rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz 2014’ü 2015 yılına yatırım yılı olarak planlamıştık ve onun üzerinden ilerliyoruz. Sonuçlar 2014 yılını 2013 yılının çok üzerinde kapattığımızı gösteriyor. %82’nin üzerinde büyüme kaydettik. 2015 yılında ise şu an itibariyle 2014 yılının aynı dönemine göre %30 büyümemiz var. Bu büyümemizi önümüzdeki dönemde de sürdüreceğimizi tahmin ediyoruz çünkü çok farklı pazarlara giriyor, iş sahamızı sürekli genişletiyoruz. Şu an bizim için önemli olan pazarın üzerinde büyümeyi başarabiliyor olmamız. 2015 gibi zorlu bir yıla rağmen de planlarımız, büyümemiz hedeflerimize uygun ilerliyor.

Toplam ısıtma-soğutma-havalandırma pazarının içerisinde vana pazarı çok büyük değil aslında. Vana pazarı içerisinde de bizim ürünlerimiz olan balans ve kontrol vanaları da henüz gelişmekte. Bugüne kadar yapılan ölçümlemelere göre yıllık 35-40 milyon Euro olduğu tahmin ediyoruz. Ancak biz pazar içerisinde farklı faydalar sağlayan ürünlere sahibiz.

Bu denli büyüyen pazarlardan beklendiği şekilde, dinamikleri de gerek ticari alışkanlıklar ödeme ve vadelendirme gibi gerekse de ürün gamını da kapsayarak değişim içinde. Bu değişim pek tabii ki rekabeti de etkisi altına alıyor. Bugün daha önce görmediğimiz bir durum yok.

 

Volkan Gerdan (13)2016 yılı için öngörüleriniz nelerdir? 2016 yılı için bir yol haritanız mevcut mu?

IMI olarak 2016 hedefimiz başladığımız büyüme projesinin ilk gerçek sonuçlarını almak. İki yıllık yoğun yatırım döneminin ardından ilk sonuçları göreceğiz. Yani bugüne kadar olan büyüme değil, esas bugünden itibaren olan büyüme bizim için gerçek sonuçlar olacak; zira planladığımız adımları attık.

Diğer yandan 2016’da Türkiye’ye bağlanmış olan Azerbaycan ve Gürcistan pazarında da çalışmalarımız bağlayacak.

Yapacak işimizin yine çok olacağı bir yıl bekliyoruz. Çoğu projeler inşaat ruhsatlarını almış durumda ve harekete geçiyor. Bunlar bile 2016’yı meşgul bir yıl yapmaya yeter gözüküyor.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.