25 Nisan 24 Perşembe 11:50
Perşembe, Nisan 25, 2024
spot_img

EN YENİ

Hayatın Her Anında 3m

3M

“3M Bilimi. Hayatın Her Anında” yaklaşımıyla, hayatı daha iyi hale getirmek için çözümler sunan 3M, iş güvenliği bölümünde her geçen gün güçlenmeye devam ediyor. Nalbur Teknik dergisine konuk olarak sorularımızı yanıtlayan 3M Türkiye Güvenlik Ürünleri Ülke Direktörü Kerem Kürklü: “3M’in, Güvenlik ve Grafik Grubu bünyesinde faaliyet gösteren ve çalışanların güvenlik ve emniyetinin iyileştirilmesine odaklanan 3M İş Güvenliği Bölümü ürün portföyünde de, solunum koruma, işitme koruma, baş yüz koruma, kaynaktan koruma, göz koruma, vücut koruma ve yüksekte çalışma çözümleri bulunuyor.” açıklamalarını yaparak, 3M İş Güvenliği Bölümü ile ilgili bilgiler verdi.

3M İLE TEORİ PRATİĞE DÖNÜŞÜYOR

İş güvenliği alanındaki faaliyetlerinizden bahseder misiniz? “3M, 70 ülkede faaliyet gösteren ve dünya çapında 90 bin çalışanı bulunan bir şirket. 3M yüz on yılı aşkın süredir yeni fikirler geliştiriyor ve bu fikirleri yenilikçi ürünlere dönüştürüyor. Şirketimiz “3M Bilimi. Hayatın Her Anında” marka platformumuzun da altını çizdiği gibi; bilimi geliştirilen ürünlerle hayatın bir parçası haline getiriyor, günlük hayatta insanların yaşamını kolaylaştıracak ürünlere dönüştürüyor. 3M, inovasyon yeteneğini 60 bin ürün ile sergiliyor. 3M’in, Güvenlik ve Grafik Grubu bünyesinde faaliyet gösteren ve çalışanların güvenlik ve emniyetinin iyileştirilmesine odaklanan 3M İş Güvenliği Bölümü ürün portföyünde de, solunum koruma, işitme koruma, baş yüz koruma, kaynaktan koruma, göz koruma, vücut koruma ve yüksekte çalışma çözümleri bulunuyor. 3M, 2015 yılında, kişisel koruyucu donanım sektörünün en önemli kategorilerinden biri olan “yüksekte çalışma çözümleri” alanında dünyanın önde gelen tedarikçilerinden Capital Safety şirketini satın alarak 3M İş Güvenliği Bölümünü daha da güçlendirmiş durumda. Pazarda yüksek bilinirliğe sahip, DBI-SALA ve Protecta  gibi alt markalarımız bünyesinde, emniyet kemeri, yatay ve dikey yaşam hatları, bağlantı çözümleri, kapalı alan sistemleri, kurtarma ekipmanları, çeşitli mühendislik sistemleri ve alet düşüş durdurucular bulunuyor. Bu satın alma, 3M İş Güvenliği Bölümünü ve portföyümüzü daha da güçlendirdi. Capital Safety’nin farklı pazarlara yönelik ürünleri, Türkiye’de özellikle inşaat, telekom, rüzgar enerjisi, maden, kamu sektörlerinde giderek daha da etkin bir oyuncu olmamızı sağlayacak. 3M olarak gerçekleştirdiğimiz bilinçlendirme faaliyetlerinin kapsamı da böylelikle daha genişlemiş oldu. Örneğin şu anda, 3M demo aracımız ile fabrikaları ziyaret ediyor ve çalışanları “yüksekte çalışma” konusunda bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Teorinin pratiğe dönüştüğü bu yüksekte çalışma demolarında, çalışanlar yüksekte çalışma konusunun ne denli hayati önem taşıdığını bir kere daha gözlemlemiş oluyorlar.”

3M’NİN YILLIK TOPLAM SATIŞ DEĞERİNİN 1 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI HEDEFLENİYOR direktör

3M Türkiye olarak Türkiye’deki üretim gücünüzden ayrıntılı bir şekilde bahseder misiniz? “3M, 1987 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor ve geçen 29 yıl boyunca pek çok kilometre taşını geride bıraktı. 3M 1988’de Scotch-Brite’ın Türkiye lansmanını yaptı, 1992’de ise ilk üretim tesisini kurduktan sonra Türkiye’de üretime başladı. Her geçen yıl, tüketicisiyle buluşturduğu inovatif ürünlerle portföyünü genişletti. 2001’de iş güvenliği ürünlerinin, 2002’de endüstri/filtre ürün gruplarının, 2005’te kişisel bakım ürünlerinin, 2008’de otomotiv ürünlerinin, 2009’da ise sağlık ürünlerinin üretimine başladı. 2012’de, Türkiye’deki 25. yılını kutlayan 3M Türkiye, aynı yıl Türkiye’de ikinci bir üretim tesisi olan “bölgesel üretim üssü” (Super Hub) yatırımını yapma kararını verdi. 3M Çerkezköy tesisi Türkiye’de üretime Scotch-Brite ile başladı ve şimdi CEE (Orta ve Doğu Avrupa) ve MEA (Orta Doğu ve Afrika) bölgeleri için Scotch-Brite ürünlerinin üretim merkezi haline geldi. Çerkezköy’de 60 bin metrekarelik alana sahip tesisinde üretime devam eden 3M Türkiye, 2012 yılında bölgesel üretim üssü (Super Hub) yatırımının temellerini attı. Tesis, 2015 Şubat ayında faaliyete geçti. Bu tesis, Türkiye ile birlikte bölge ve dünya pazarına üretim yapacak bir bölgesel üretim üssü durumunda. Çorlu’daki bölgesel üretim üssü 200 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. 3M bölgesel üretim üssü toplam yatırımı önümüzdeki yıllarda 500 milyon dolara kadar çıkacak. Önümüzdeki dönemde de yıllık toplam satış değerinin 1 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.”

3M’DEN YENİ ÜRÜNLER 2016 yılında iş güvenliği grubunda piyasaya sunduğunuz yeni ürünler neler? 2016 yılında 3M Solus gözlük ve 3M ısıya dayanaklı baret ve altın vizör olmak üzere müşterilerimizle buluşturduğumuz 2 tane yeni ürünümüz mevcut. K (çizilmeye karşı dirençli) ve N (buğulanmaya karşı dirençli) standardına sahip 3M Solus Gözlükleri, anti-fog kaplaması ile en zorlu koşullarda bile buğulanmayan lens yapısıyla çalışanlara daha uzun süre temiz görüş sağlıyor. 3M Solus gözlükler, yüze oturarak kullanıcıya konfor sunuyor, baş bandı ve içlik seçenekleri ile hybrid goggle olarak da kullanılabiliyor. Dolayısıyla; fiziksel olarak zorlu koşullarda, sıcak ve nemli ortamlarda rahatça takılabiliyor. 3M ısıya dayanaklı baret ve altın vizör ise, yüksek ısıya yani 150°C’ye kadar onaylı olması nedeniyle özellikle sıcak çalışmanın yoğun olduğu demir & çelik, metal döküm, cam fabrikaları, çimento fabrikalarında tercih edilmekte. Sıcak çalışma ortamında terlemeyi azaltmayı hedefleyen deri içlik de içeren ürünümüz, aynı zamanda, piyasadaki yüksek ısıya dayanımlı diğer baretlere göre çok daha hafif, sadece 392 gram.

HER ÜRÜNÜN HER ORTAMA YA DA İŞE UYGUN OLUP OLMADIĞI KONUSUNDA BİR ÇALIŞMA YAPILMASI GEREKİYOR

 İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren ve sorumluluğu büyük olan bir sektörde faaliyet gösteriyorsunuz. Bu noktada doğru ürünü nasıl tanımlarsınız? Kaliteli KKD ürünlerinde hangi özelliklerin bulunması gerekiyor? Kaliteli KKD ürünlerinde hangi özelliklerin bulunması gerektiği konusunda CE Belgesi gibi standartlar ve bunu düzenleyen yasal koşullar bulunuyor. Söz konusu standartlara uygun ürünleri tercih etmek çok önemli ancak yeterli de değil. Bu konuda işverenlere ve çalışanlara da önemli sorumluluklar düşüyor. Örnek vermek gerekirse; düşüş önleme ekipmanının validasyonu için yapılan testlerde standart olarak 100 kg alınmakta. Bu rakam ortalama boy ve kilo hesabı ile elde edilmiş bir rakam. Ancak çoğu zaman işçinin üzerinde taşıdığı içi dolu alet çantasının ağırlığı dikkate alınmıyor. Bu total ağırlık düşüş önleyici ekipmanın limitini aştığında, kullanıcılar ciddi sorunlar yaşayabilirler. Dolayısıyla, karar vericilerin, minimum gerekliliklere ek olarak; ekstra performans, kullanım ömrü, konfor ve fonksiyonellik gibi parametrelere de dikkat etmesi gerekiyor. Bu noktada bir de her ürünün her ortama ya da işe uygun olup olmadığı konusunda bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizmek lazım. İlgili çalışma ortamının risk analizi yapılıp, kullanılması gereken doğru KKD’ye karar verilmesi gerekiyor. Her çalışma ortamı için tek bir çözümden bahsedemeyiz. Konunun saha ve teknik uzmanlar tarafından değerlendirilmesi son derece önemli.

BİZİM İÇIN ESAS OLAN, ÜRÜNLERİMİZİN DOĞRU ŞEKİLDE KULLANILIYOR OLMASI

Satış sonrası hizmet ile ilgili politikalarınız nelerdir? Müşterilerimizde yaptığımız bilinçlendirme aktiviteleri, düzenlediğimiz eğitimler, saha analizleri gibi çalışmalar, satış sonrasında da devam ediyor. Çünkü bizim için esas kritik olan, ürünlerimizin doğru şekilde ve çalışanların faydası için kullanılıyor olması.

HER YIL YAKLAŞIK 100 FABRİKADA İŞ GÜVENLIĞI EĞİTİMİ VERİLİYOR

Üretici firmaların iş güvenliğinde bilinç düzeyini artırmak için yapması gereken çalışmalar nelerdir? 3M olarak biz bu konuda eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu çerçevede eğitim faaliyetlerine çok önem veriyoruz. 3M Türkiye olarak her yıl yaklaşık 100 fabrikada iş güvenliği ile ilgili eğitimler veriyoruz ve her yıl bir milyon çalışanı iş güvenliği konusunda bilinçlendiriyoruz. İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan bilinçlendirme çalışmaları, yaşanabilecek iş kazalarının engellenmesinde önemli bir rol oynuyor. Gittiğimiz fabrikalarda 3M teknik ekibi çalışanlara kişisel koruyucu donanımları neden ve nasıl kullanmaları gerektiğini de içeren iş güvenliği ile ilgili eğitimler veriyor. Ayrıca, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda farkındalığı artırmak için, kişisel koruyucu donanımların farklı çalışma ortamlarında nasıl çalıştığını anlatan bir oyun geliştirdik. Bu oyunda farklı çalışma koşullarında çalışanı bekleyen olası tehlikelere ve bu tehlikelerden korunmak için kullanması gereken kişisel koruyucu donanımlara dikkat çekiyoruz.Ayrıca, yoğun işbirliği içinde olduğu çözüm ortaklarında, iş güvenliği interaktif tiyatro oyunu sunuyor. Bu tiyatro oyununda, bir çalışanın hayatı, sabah evden çıkmasından bir sonraki iş gününe canlandırılırken, iş güvenliğinde ne gibi noktaları gözden kaçırdığımızı ve “bana bir şey olmaz” bakış açısının yol açtığı sonuçlar gösteriliyor. Son 4 yılda 80’den fazla işletmede sergilenen bu tiyatro oyunu, güldürürken düşündürme yönüyle 3M’in bilinçlendirme adına yaptığı en önemli araçlardan biri olma özelliğini taşıyor. Sektörde ilk kez 3M tarafından ortaya konan “fit test” sayesinde kişisel koruyucu donanım ürünlerinde en ideal çözümleri sunuyoruz. İş güvenliği ürünleri ile ilgili, sektörde bilinç düzeyinin artmasının yanı sıra kullanılan ürünün kullanım etkinliği ölçümlenebilmesi de önem taşıyor. 3M, fit testi sayesinde ürünlerinin kullanıcıları için kullanım etkinliği ölçebiliyor. Örneğin solunum fit testinde, maskenin yüze ne kadar iyi oturduğunu, sızdırmazlığını kontrol edebiliyor. Gürültüden korunma fit testinde, kulak tıkacının, kulakta ne kadarlık bir koruma sağladığını, hangi gürültü seviyelerinde ve frekans aralıklarında, nasıl koruma sağlanacağını gösteriyor.

resim3M AR-GE VE İNOVASYON DEĞERİNİN FARKINDA

Ar-ge ve inovasyon çalışmalarınızdan bahseder misiniz? 3M’in bugün ulaşmış olduğu başarıda, bilime, Ar-Ge ve inovasyona yaptığı yatırım kilit bir rol oynuyor. Ar-Ge’nin değerinin farkında olan 3M, her yıl gelirinin yaklaşık yüzde 6’sını Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. Oluşturduğumuz her şeyin merkezinde ve geliştirdiğimiz yeni teknolojilerin temelinde bilim yatıyor ve inovasyon bu teknolojileri iş alanlarımıza nasıl uyguladığımız ile ilgili. 3M’in yıllık satışlarının üçte biri son beş yılda geliştirilen ürünlerden geliyor. Bilimin, inovatif yaklaşımlarla insan yaşamını kolaylaştıracak çözümlere dönüştürülmesi, 3M’in başarısının ve global stratejisinin temelini oluşturuyor. Oluşturduğumuz her şeyin merkezinde ve geliştirdiğimiz yeni teknolojilerin temelinde “bilim” yatıyor ve biz inovasyonun aslında bu bilim ve teknolojilerin iş alanlarımıza uygulanması olduğunu düşünüyoruz. İnovasyon halen DNA’mızın kritik bir parçasını oluşturuyor. 3M’in müşteriler ile inovasyon süreçlerini gerçekleştirmeye adanmış 40’tan fazla Müşteri İnovasyon Merkezi bulunuyor. Aralarında 2015 yılı Mart ayında açılışı yapılan Türkiye Müşteri İnovasyon Merkezi’nin de bulunduğu bu merkezler, 3M ürünlerinin hayatın birçok noktasına eriştiğinin vurgulanmasına olanak sağlıyor. Müşteri İnovasyon Merkezleri, müşterilerle temasa geçmek ve işbirliği yapmak için 3M’in Ar- Ge alanındaki küresel gücünden ve 46 teknoloji platformundan yararlanıyor, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik inovasyonları hayata geçiriyor. 3M Türkiye, Ar-Ge alanında çalışan 30 mühendis istihdam ediyor. Çerkezköy ve Kavacık merkezlerindeki Ar-Ge faaliyetlerine ek olarak, Çorlu’daki bölgesel üretim üssü (Super Hub) yatırımı ile birlikte Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetlerini daha da büyüten 3M Türkiye; bu büyüme ile birlikte Türkiye’de çok daha fazla yüksek nitelikli Ar-Ge personeli istihdam etmeyi planlıyor. 3M, Türkiye ve dünyada pazara sunulacak ürünlerin Ar-Ge’sini bu ekipler ile Türkiye’de yapacak. Bu sayede 3M Türkiye, üretim kapasitesini artırarak bölge için önemli bir üretim merkezi haline de gelecek.

Bayi yapılanmanızdan bahseder misiniz? Başta da bahsettiğimiz gibi içinde birebir insanı ilgilendiren ürünleri satışa sunuyorsunuz. Bu bağlamda bayi bilincini ve bayinin ürüne hakimiyetini sağlamak için çalışmalarınız var mı?

 Bayilerimize düzenli olarak eğitimler sunuyoruz. Gerek mevcut ürünlerimizle, gerekse yeni ürünlerimizle ilgili olarak bayilerimizin bilgilerini taze tutmaya maksimum özen gösteriyoruz. Düzenlediğimiz periyodik eğitimlerin yanı sıra, alanlarında uzman olan teknik ekibimiz de her türlü soru için bayilerimize 7/24 yardımcı oluyor.

Sektör açısından yaşanan sıkıntıları başlık altına sıralarsak neler söylemek istersiniz?

 Sektördeki en büyük sıkıntının iş güvenliği bilinci olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki, iş sağlığı ve güvenliği gibi bireysel farkındalık gerektiren sosyal bir konuya çalışanların verdiği önem yeterli seviyede değil. “Bana bir şey olmaz” diyerek, emniyet kemeri takmayan, solunum maskesi kullanmayan çok fazla işçiyle karşılaşabiliyoruz. Bu noktada işçilerin üstlenmesi gereken en önemli sorumluluk, iş yerinde ve sahada alınmış olan önlemlere tümüyle uymak, yaptıkları işe uygun olarak kendilerine verilen ekipmanları mutlaka kullanmak, hatta çalışma arkadaşlarını bu konuda uyarmak. İş kazalarının çok büyük bir bölümü kurallara uymamaktan ve ekipmanları kontrol etmemekten, kullanmamaktan ya da doğru kullanmamaktan kaynaklanıyor.

#HayatınHerAnındaüçM #Hayatın #HerAnında #üçM #Her #iş #işgüvenliği #güvenlik

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.