19 Nisan 24 Cuma 13:40
Cuma, Nisan 19, 2024
spot_img

EN YENİ

Fischer, Mega Tünel Projesine Bağlantı Ekipmanları Ve Güvenlik Çözümleriyle Hayat Verdi

tünel

20 Aralık tarihinde açılışı yapılan Avrasya tüneli İstanbul boğazının iki yakasını deniz tabanının altından geçecek karayolu hattı ile birbirine bağlayacak. Bu özel projede bağlantı noktalarındaki güvenliği sağlamak adına fischer, ürün grubundaki sismik onaylı farklı ürünlerle pek çok çözüm geliştirdi.

Projenin tamamı Göztepe – Kazlıçeşme hattını kapsayan 14,6 kilometrelik uzunluğa sahip. Avrasya projesinin 5,4 kilometrelik en önemli bölümünü deniz tabanı altından geçen ve TBM metodu ile yapılan tüp geçit oluşturuyor. Anadolu yakasında Harem mevkiinden başlayan tüp geçit Avrupa yakasında Sarayburnu mevkiine ulaşıyor. Marmaray’ın ardından İstanbul boğazına inşa edilen ikinci tüp geçit olan Avrasya tüneli karayolu geçişine izin vermesi sebebiyle bu alanda bir ilk olma özelliği de taşıyor. Üç adet köprünün ardından Avrasya tünelinin de açılmasıyla boğazdaki karayolu geçiş seçenekleri dörde yükseldi ve bu sayede boğaz trafiğinde önemli bir rahatlama bekleniyor. Yaklaşık 4,5 milyar TL yatırım bedeline sahip Avrasya Tüneli ülkemizde son yıllarda yapılan en büyük ulaştırma projelerinden birisi konumunda. Proje için özel olarak tasarlanan tünel açma makinesi TBM 13,7 metre kazı çapı ile dünyada bu alandaki en büyük makineler arasında 6. sırada yer almakta.

“Dünya çapında en iyi tünel projesi”

Yapı Merkezi ve SK E&C ortak girişimiyle 2011 yılı başında temeli atılan Avrasya projesi 2016 yılında ENR tarafından “Dünya çapında en iyi tünel projesi” olarak seçildi. Yüksek deprem riski altındaki İstanbul’da yapılan proje için her detay titizlikle sismik dayanımı sağlayacak şekilde tasarlandı. Yüksek deprem dayanımı sağlayabilmek için en önemli kriterlerden birisi her türden yapı elemanının birbiri ile depreme dayanıklı şekilde bağlanabilmesiydi. fischer Türkiye mühendisleri projenin ilk safhalarından itibaren bağlantı noktalarındaki güvenliği sağlamak için fischer ürün grubundaki sismik onaylı farklı ürünlerle pek çok çözüm geliştirdi.

tüneller

fischer iki milyon ürünüyle projeye değer kattı

Tünelde güvenlik riski oluşturan en önemli etkenlerden bir diğeri ise yangın. Tünelin olası bir yangın esnasında yapısal güvenliğini sağlamak için tüm yapı yangın koruma katmanı ile korumaya alındı. Bu katmanın yapıya güvenle bağlanabilmesi de görevini yerine getirebilmesi için kritik bir öneme sahip. Bu sebeple yapılan yangın koruma katmanını tünel yapısına bağlayan sistemin tünel yangınlarına dayanıklı olacak şekilde test edilmiş bir sistem olması gerekmekteydi. Yangın katmanı ve diğer her türlü bağlantının yangına karşı dayanıklı olabilmesi için çözüm geliştiren fischer yangın dayanımlı ürünleri ile projeye değer kattı. Projenin mekanik ve elektrik tesisatı taşıyıcı sistemleri; VMS ve VTS bağlantıları için fischer FAZ II A4 paslanmaz çelik dübeli kullanıldı. C50/60 dayanımlı betonarme yapılardaki geçici imalatlar için yüksek tekrar kullanım sağlayan fischer FBS beton vidaları tercih edildi. Tünelin yangın koruma kaplamalarının donatıları ise fischer patentli eşsiz FNA II A4 paslanmaz çivi dübel ile gerçekleştirildi. Yüksek uygulama kolaylığı sağlayan FNA II A4 aynı zamanda yüksek yangın, paslanma ve yük dayanımı nedeniyle tercih edildi. Projede kullanılan sismik onaylı kimyasal dübel FIS EM, çakma dübel EA II, klipsli dübel FBN II ve eşsiz gazbeton dübeli FPX-I ile birlikte kullanılan toplam fischer ürün sayısı iki milyona ulaştı.

#Fischer #MegaTünelProjesi #MegaTünel #Proje #BağlantıEkipmanları #GüvenlikÇözümleri #Manşet

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.