18 Nisan 24 Perşembe 22:44
Perşembe, Nisan 18, 2024
spot_img

EN YENİ

El aletleri sektörü her geçen gün büyüyor

Türkiye’de el aletleri sektörü, özellikle elektrikli el aletleri segmentinde son dönemde hızlı bir büyüme ivmesi ile pazarda kendine yer buldu. El aletleri; inşaattan otomotive, tarımdan savunma sanayiine, enerjiden bilişime kadar sanayinin ve üretim hizmetlerinin hemen hemen her alanında kullanılıyor. Profesyonel ve amatör ürünler olarak kategorize edilen el aletleri pazarında, özellikle son 10 yıldır amatör kullanıcılar alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. Amatör kullanıcılar pazarında yaşanan gelişmelere bağlı olarak, Türkiye’de yapı marketlerinin sayısında yaşanan artışın “kendin yap” pazarını büyüttüğü belirtiliyor.

Türkiye ve dünyada rakamlarla el aletleri sektörü

Sektörün geçen yılı yaklaşık 400 Milyar TL’lik pazar büyüklüğüyle geride bıraktığı tahmin ediliyor. Türkiye’de yıllık 40 milyon adet el aleti üretilirken, sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzde 80’e yakını KOBİ niteliğinde bulunuyor. El aletleri pazarında dış piyasalarda da kalitesini kanıtlamış 5 civarında büyük üretici firma faaliyet gösterirken, söz konusu firmaların piyasanın yüzde 90’ına hâkim olduğu dile
getiriliyor. Büyük üreticilerin yanı sıra, sektörde KOBİ niteliğinde sayıları 40 ila 50 arasında değişen üretici firma faaliyet gösteriyor. Türkiye el aletleri sektöründe, yarı profesyonel ve amatör kullanıcılar hitap edip, ithalatçı kimliğiyle al-sat yapan 80 ci varında küçük ve orta ölçekli işletme bulunuyor. Türkiye’de üretimi yapılan el aletlerinin yüzde 35- 40’ı, başta Avrupa Birliği ve Amerika olmak üzere, 40’ı aşkın ülkeye ihraç ediliyor. 2014 yılında 62 milyon USD ile ihracat payını oluşturan Türkiye her geçen yıl bu payını artırıyor. Dünya Pazar payına baktığımız zaman 10,1 Milyar USD’lik ihracatı ile Çin en çok el aleti ihracatı yapan ülke konumundayken Almanya 3,4 Milyar USD ile ikinci, Tayvan 1,9 Milyar USD ile üçüncü büyük ihracatçı konumunda. ABD ise en fazla el aleti ithal eden ülke konumunda.

Nakit akışı ve karşılıksız çek en büyük sorunlar arasında

Gelişime son derece açık ve her geçen gün büyüme ivmesi gösteren el aletleri sektöründe yaşanan en büyük sıkıntı hırdavat sektöründe de olduğu gibi nakit akışı. Sektör yetkililerinin aktardığı bilgilere göre nakit akışının olmaması, uzun vadeler ve tahsilat sıkıntısı sektörü zora sokan konular arasında. Yaşanan bir diğer sıkıntı ise karşılıksız çekler. STK ve kurumların açıklamalarına göre karşılıksız çek sıkıntısı bir çok sektörün problemi arasında. Bu konunun çözümü için yapılan açıklamalar ise işletmelerin Karekodlu Çek kullanımına bir an önce geçmeleri ve çek kullanımında buna ağırlık vermeleri. Akabinde belirtilen görüşler ise karşılıksız çek konusunda hapis cezası beklentisinin yanlış olduğu.

Uzakdoğu’dan gelen kalitesiz ve noname ürünler bir diğer sıkıntı

Sektörde sıkıntı oluşturan bir diğer konu ise Uzakdoğu’dan gelen kalitesiz ve noname ürünler. Kullanıcıların fiyat – kalite denkleminde fiyatı tercih ettikleri ve bu nedenle sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken yetkililer, sadece fiyat konusuna değil, kalite ve satış sonrası hizmet konusuna da önem verilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Fiyat endeksli alınan bir üründe daha sonra yaşanacak sıkıntılar ve akabinde
çıkacak servis sıkıntıları ile daha çok mali külfet altına gireceklerini belirten sektör liderleri, profesyonel ve amatör kullanıcıların el aleti alırken önceliklerinin servis olması gerektiğini aktarıyor. Özellikle elektrikli el aletleri üreticileri ve ithalatçıları pazarda bu konuda eğitim çalışmaları yürüttüklerini ve pazarlama stratejilerini yine bu doğrultuda yaptıklarını belirtiyorlar.

Ekran Alıntısı111

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.