29 Mart 24 Cuma 12:36
Cuma, Mart 29, 2024
spot_img

EN YENİ

Dosya: Orman, Tarım ve Bahçe Makinaları

Coins and green plant isolated on whiteNalbur Teknik dergisi Haziran ayı dosya konumuzda Orman, Tarım ve Bahçe Makinaları sektörünü ele alacağız, fakat sektörü ele almadan önce Türkiye tarım sektörünü bir iki cümle ile özetleyelim.

Hepimizin bildiği üzere Türkiye tarım toplumuydu ve yıllar ilerledikçe sanayi toplumuna doğru bir geçiş söz konusu oldu. Bu geçiş esnasında, çiftçi devlet desteklemelerinden mahrum kaldı, Avrupa ülkeleri gibi sanayi devrimi yaşamayışımızdan dolayı Ekstansif tarım yani ilkel tarım yöntemleri kullanıldı ve bütün bunlara bağlı olarak da çiftçinin topraktan alabileceği verimin düşüklüğü dışında da çiftçiler sınıfsal anlamda en zayıf halka oldu. Türkiye’nin gelişim grafiğini hızla yükseltmesi ve kentleşmenin doruk noktalara ulaşması ile tarımda değişiklikler olsada yine de istenilen seviyeye ulaşamadı. İlgili bakanlıklar tarafından tarım makinaları için çeşitli hibe destekleri programları düzenlendi fakat (ki oldukça olumlu bir gelişme bu programlar hem Türkiye hem de çiftçi adına)istenilen seviye yakalanamadı.  Ve hepsinin sonucunda da tarım makinaları sektörü Türkiye’de hep biraz eksik kaldı.

Bütün bunlara istinaden çiftçilik yavaş yavaş İntansif yani modern tarım yöntemlerine geçiş yaparken kentleşmenin kendi içinde doğurduğu bir başka sektör çıktı ortaya. Bu da bahçe makinaları ekipmanları sektörü. İnsanlar beton şehirler içinde doğaya duyduğu özlemi kendi bahçelerinde gidermeye çalışacak, akabinde de belediyeler yeşil alan oluşturmak adına park ve bahçelere yönelecek, doğaya duyulan özlemi fark eden işletmeler, oteller konseptlerini yeşil ve peyzaj üzerine kurarak bahçe ve orman makarnalarının gelişimine katkı sağlayacaklardı.

Orman, Bahçe ve Tarım ekipmanlarının Türkiye’de ki gelişim sürecini kısaca özetlemeye çalıştık. Şimdi de sektörün gelişiminin ve sıkıntılarına kısaca göz atalım.

Orman, Bahçe ve Tarım ekipmanları sektöründe Türkiye adına çok önemli ve büyük oyuncular bulunuyor. Hepsinin görüş bazında ortak noktası Türkiye’de tarımın İntansif  yöntemlerle yapılması gerektiği. Bununla ilgi de gerek devlet desteği gerekse çiftçilerin bilinçlendirilerek Avrupa normlarına ulaştırılmasının temel amaç olması gerektiği. Bir diğer konu ise her sektörün sıkıntısı haline gelen merdiven altı ya da denetimsiz Çin malı üretimler. Sektör liderleri bu konuyla ilgili rahatsızlıklarını dile getirirken haksız rekabetin dışında, bu ürünlerin kalite standartlarını barındırmadığı ve akabinde son kullanıcının yaşayabileceği sıkıntılar. Daha önceki dosya konularımızda da kalite standartları dışında üretilen ürünleri incelemiş ve yaşanabilecek sıkıntılardan bahsetmiştik. Fakat Orman, Bahçe ve Tarım ekipmanları sektöründe bu konu biraz daha önemli, keza ürünlerle profesyonel ya da amatör direkt nihai kullanıcı ilgilendiği için kalitesiz ürünlerde iş kazaları riski daha fazla artıyor. Nihai tüketici için ürünlerde marka, kalite ve servis çok çok önemli hale geliyor.  Sektör temsilcilerinin de bütün bunların bilinci ile üretim ya da ithalat yaptıklarını biliyoruz.

Sektöre dair kısa bir analiz yaptıktan sonra dilerseniz şimdi de Orman, Tarım ve Bahçe Makinaları sektörünün en büyüklerinin görüşlerini, faaliyetlerini inceleyelim. Keyifli okumalar.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.