28 Mart 24 Perşembe 11:53
Perşembe, Mart 28, 2024
spot_img

EN YENİ

AŞANDIRICILAR SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE KDEVAM EDİYOR

Tersane, hırdavat, ahşap-mobilya, döküm, otomotiv ve otomotiv yan sanayiinin yanı sıra, inşaat sektörüne de doğrudan hizmet veren aşındırıcılar sektörü, büyüme grafiğini hızla yükseltiyor. Yılda yaklaşık yüzde 10 büyüyen sektör, ihracat odaklı çalışmalara ağırlık vererek, gelecek yıllarda dış ticaret açığını dengelemeyi hedefliyor. Global ekonomik durgunluğun yanı sıra, sektör için stratejik öneme sahip olan Ortadoğu ve Rusya pazarındaki siyasi sorunlara rağmen sektör, 2014 yılında kaplanmış zımpara ihracatını 38 milyon Euro’ya, ithalatını ise 45 milyon Euro’ya yükseltti. Artan ihracat ve yerli üretimin ithal malların yerini almasıyla, sektörün kısa vadede dış ticaret dengesini yakalayacağını belirten yetkililer, iç pazarda ise, özellikle enerji ve üretim yatırımlarının artışı ile metal sanayiinin destekleneceğini ve bunun da, aşındırıcı sektörünün iş hacmini artıracağının altını çiziyorlar.

İş hacmini artmaya devam ediyor

Özellikle son yıllarda imalat sanayiindeki küçülmeden etkilenmemek için ihracat odaklı çalışmalara ağırlık veren aşındırıcılar sektörü, doğrudan hizmet verdiği alanlardaki gelişmelere paralel olarak iş hacmini artırmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya’nın ekonomik krize girmesinin, söz konusu ülkeye ihracat yapan firma sayısını ve müteahhitlik hizmetlerini kayda değer oranda düşürdüğü vurgulanıyor.

Flex taşı, flap diski, fiber disk, bant zımpara ihraç ediliyor

Söz konusu gelişmeler doğrultusunda üretimini de artıran aşındırıcılar sektörünün, 2014 yılında yaklaşık 260 milyon liralık pazar hacmine ulaştığı tahmin ediliyor. Üretim kapasitesine bakıldığında ise, Türkiye’de faaliyet gösteren işletmeler iç pazarın ihtiyacını karşılamanın yanında, kayda değer miktarda da ihracat yapıyorlar. 2014 yılında 38 milyon Euro’luk kaplanmış zımpara ihracatı yapan Türkiye, ithalatta ise 45 milyon Euro’ya ulaşmış durumda. Özellikle; flex taşı, flap diski, fiber disk, bant zımpara ihraç eden aşındırıcılar sektörü, buna karşın üretilen aşındırıcıların hammaddelerini ithal ediyor. Kaplanmış aşındırıcı ihracatı yıllık ithalata oranla daha az olmasına rağmen, artan ihracat ve yerli üretimin ithal malların yerini alması nedeniyle, sektörün kısa vadede dış ticaret dengesini yakalayacağı öngörülüyor.

Pazarın global ölçekte genişlemesi bekleniyor

Teknolojik gelişmeler doğrultusunda aşındırıcılar gibi ikincil işlem sarf malzemelerine olan ihtiyaç azalma eğiliminde olsa da, sanayileşme hızının global ölçekte büyümesi ile aşındırıcı pazarının da genişlemesi bekleniyor. Küresel aşındırıcı pazarının yüzde 40’ını flap diskler, bez ve kağıt rulolar, bez ve kağıt sonsuz bantlar, velcro diskler ve fiber disklerin oluşturduğu kaplanmış aşındırıcılar oluşturuyor. Türkiye, yaklaşık 26 milyon flap disk üretimiyle söz konusu alanda küresel pazar üretiminin yüzde 8’ini karşılıyor. Türkiye’deki üretim tesislerinin birçoğunda halen aşındırıcı sistemler için manuel kullanım söz konusu. Bunun yanında, aşındırıcıların bilinçsiz şekilde kullanılması da, sanayicinin işini daha hızlı ve daha ekonomik bir şekilde görebilecek yeni teknoloji ürünlerin kabul görmesini geciktiriyor.

 AŞINDIRICI SEKTÖRÜ OYUNCULARINDAN DEĞERLENDİRMELER

Türkiye’de aşındırıcı kullanımının ağırlıklı olarak kamu destekli mega projeler ve inşaat yatırımları ile paralel devam ettiğini belirten sektör oyuncuları Türkiye aşındırıcılar pazarının global pazardaki yerini değerlendirdiler.

Konu ile ilgili 3M Türkiye Aşındırıcılar Sistemler Satış ve Pazarlama Müdürü Ömer Dilber: “Türkiye’de aşındırıcı kullanımı ağırlıklı olarak kamu destekli mega projeler ve inşaat yatırımlarıyla paralel devam ediyor. Birçok diğer sektörde olduğu gibi konstrüksiyon ve inşaat aşındırıcı kullanımında lokomotif sektör olarak değerlendirilebilir. Türkiye’deki aşındırıcı sektörü de pazar ihtiyacına paralel olarak yüzey hassasiyeti göreceli olarak daha düşük taş ve flap üzerine yoğunlaşıyor. Diğer dünya ülkeleri ile kıyaslandığında sektördeki gelişimi olumlu bulmakla birlikte; sektörün yüzey hassasiyeti gerektiren işlemlerde çok daha hızlı gelişebileceğini, bu alanda önemli bir potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. “ ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin toplam aşındırıcı üretim kapasitesi yakın coğrafyalarda lider durumda”

Egeli- Egesan Satış ve Pazarlama Müdürü Özgür Ulus ise konu ile ilgili: “Tükiye’de çok köklü ve alanında uzman üreticiler var. Bunların bir kısmı Avrupa ve hatta dünyanın farklı coğrafyalarında söz sahibi organizasyonlar ve dünya standartlarında üretim yapıyorlar. Türkiye’nin toplam aşındırıcı üretim kapasitesi yakın coğrafyalarda lider durumda… Tüm bunlar sektörümüz ve milletimiz adına bizleri gururlandırıyor. Sektörümüzü bu seviyeye taşımak için çalışan tüm üreticilerimizi, sektör çalışanlarını ve iş ortaklarımızı kutluyoruz.

Bayrağı daha ileriye taşımak içinse çok çalışmak ve uluslararası arenada birlik olmak gerekiyor. İşe aşındırıcı üreticilerinin dernekleşmesi ve aşındırıcı standartlarını belirlemede dünyada söz sahibi konuma gelmesiyle başlamak gerektiğine inanıyoruz.

Türkiye ekonomisinde ana metal sanayi, döküm, kalıpçılık, talaşlı imalat, kaynak, gemi yapımı, inşaat, otomotiv ve yan sanayi gibi aşındırıcı sektörü için kritik sektörler önemli yer tutuyor. Bu sektörlerdeki olumlu tüm gelişmeler aşındırıcı sektörüne doğrudan yansıyor.“ dedi.

rsm2

“Yeni projeler ile birlikte aşındırıcı ürünlere gün geçtikçe talep artıyor”

Karbosan Satış Müdür Ahmet Kodalak ise Türkiye olarak aşındırıcı sektöründe yerli üreticileriler ile ürün kalitesi olarak dünya üzerinde yer alan her üretici firma ile fiyat ve kalite olarak rekabet edebilecek durumda olduğunu belirtirken şunları söyledi: “ “Yeni yapılan ve yapılmaya devam eden altyapı ve enerji projeleri Türkiye’de aşındırıcı ve kaynak sektörünü büyütmeye devam edecektir. Yeni projeler ile birlikte aşındırıcı ürünlere gün geçtikçe talep artmaktadır. Özellikle Türk firmalarının yurt dışı projelerinin gün geçtikçe artmaya devam edeceğini ve bu artışında aşındırıcı ve kaynak sektörünü olumlu yönde etkileyeceğine inanmaktayım. Aşındırıcı ürünlerin güvenliği organizasyonu (OSA) ve aşındırıcı takımların standartlarını belirleyen FEPA kuruluşlarına üye ve aynı zamanda belgelerine sahibiz. Türkiye olarak aşındırıcı sektöründe yerli üreticilerimiz ile ürün kalitesi olarak dünya üzerinde yer alan her üretici firma ile fiyat ve kalite olarak rekabet edebilecek durumdayız. Kullanıcı firmaların Türk menşeili ürünlere olan ilgisi aşındırıcı sektörünün gelişimini hızlandıracaktır. “

 “Ülkemizde aşındırıcı sektörü hızla gelişmekte”

Mirka Türkiye Ülke Müdürü Ali Seherler ise Türkiye’de aşındırıcı sektörünün hızla geliştiğini, sektöre her gün yeni markaların ve ürünlerin girdiğini belirtirken konu ile ilgili şunları açıkladı: “Ülkemizde aşındırıcı sektörü hızla gelişmekte. Sektöre her geçen gün yeni markalar ve yeni ürünler girmekte. Bunun yanında artık yavaş yavaş tüketici tercihleri değişmekte. Çünkü tam anlamıyla olmasa da kullanıcılar biraz daha bilinçlendi. Artık daha kaliteli ve sağlıklı ürünler talep edilmekte. Aynı durum üretim içinde geçerli. Artık dünya ile rekabet edebilmek istiyorsak kullanıcılar için daha faydalı, daha tasarruflu ve daha sağlıklı ürünler üretmeliyiz. Ekonomik gelişme için ihracatın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. İhracatın gelişebilmesi için ise yeni teknolojileri ve bilgi birikimini transfer etmeliyiz. Global’de ve Türkiye’de bunu başarabilen firmalar ürünlerini tüm dünyaya ihraç etmekte ve pazar paylarını büyütebilmekte. Biz Mirka olarak tam da buradayız. Ürünlerimiz ve çözümlerimiz ile rakiplerimizden ayrışabiliyoruz çünkü bütün ürünlerimiz inovatif, kullanıcı dostu, sağlıklı ve tasarruflu.”

“Pazarda nispeten daha az sayıda oyuncu var”

Saint-Gobain Aşındırıcılar Genel Müdürü Aykut Aydoğan’da global pazar ile kıyaslandığında nispeten daha az oyuncunun olduğunu aktaran Aykut sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’deki aşındırıcı sektörü, dünyanın geri kalanı ile kıyaslandığında nispeten daha az sayıda oyuncunun olduğu bir pazar… Özellikle son zamanlarda ise bizim gibi yabancı oyuncuların ilgisini görüyoruz ki bu memnuniyet verici. Bizim amacımız, pazarı daha katma değerli çözümler ile tanıştırarak son kullanıcı gözünde ayrışmak. Tüm dünya piyasalarında edindiğimiz önemli tecrübeyi de pazara aktarmayı planlıyoruz.”

PEKİ SEKTÖRÜN SIKINTILARI NELER?

Hızla büyüyen aşındırıcılar sektöründe en büyük sıkıntının aşındırıcı ürünlerinde iş güvenliği açısından bir standardizasyonunun olmaması. Sıklıkla yanlış uygulamalara

rastlanmasının ve kalite standartlarına sahip olmayan ürünlerin işletmelerde kullanılmasının ciddi iş güvenliği risklerine yol açıyor.

Denetim yetersizlikleri, bilinçsizlik ve insan sağlığına karşı yaşanan duyarsızlık işçi sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiği bilinen bir gerçekken; yerli üretim ile ucuz mal rekabetinden koruyan , kaliteli, güvenli ve denetimli üretimi destekleyen yasal önlemlerin alınması gerekliliği sektörde sık sık dile getiriliyor.

Türkiye’deki aşındırıcı sektörünün, dünyanın geri kalanı ile kıyaslandığında nispeten daha az sayıda oyuncunun yer aldığı bir pazarken, özellikle son dönemde yabancı oyuncuların Türkiye pazarına ilgisinin yoğunluğu da dikkat çekiyor.

#aşindiricilar, #sektör, #hırdavat, #elaletleri

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.