24 Nisan 24 Çarşamba 19:11
Çarşamba, Nisan 24, 2024
spot_img

EN YENİ

Aç Kapa’da Lider “Artema”

2673Türkiye’de pazar liderliğini elinde bulunduran, geniş ürün yelpazesine, üretim ve satış ağına sahip Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubunun Banyo Pazarlama Direktörü Arzu Uludağ Elazığ ile bir söyleşi gerçekleştirdik.  Grup; VitrA, Artema, Engers, Villeroy&Boch, Burgbad ve İntema Mutfak markalarıyla hizmet veriyor. 15 üretim tesisi bulunan grup cirosunun %68’ini 75’ten fazla ülkeye gerçekleştirdiği dışsatımla elde ediyor. Arzu Uludağ Elazığ da Artema ile ilgili merak ettiğimiz soruların cevaplarını verdi.

 Öncelikle Artema’nın kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında bilgi verir misiniz?

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri A.Ş. (EYAP), 1983 yılında Artema markasıyla armatür üretmeye başladı. Şu anda da Avrupa’nın ilk 10 üreticisi arasında yer alıyor. Artema Türkiye’nin ilk “tek kumandalı armatür”ünü üreterek tüketici alışkanlıkları değiştirdi. İletişimde kullanılan“Aç Kapa” sloganı da ürünün sektördeki jenerik adı haline geldi. 1995’te banyo aksesuvarları da üretmeye başlayan kuruluş, ürünlerini Türk ve yabancı tasarımcılarla birlikte geliştiriyor. Ürün portföyümüz oldukça geniş. Farklı beğeniler ve ihtiyaçlar için farklı tasarımlar sunuyoruz. %90’lara varan su ve enerji tasarrufu sağlayan Artema ürünleri, profesyonel mekânlar için elektronik, termostatik ve zaman ayarlı bataryaları gibi.

Artema’nın ürün gamından bahseder misiniz?

Ürün gamımızda 11 farklı seride 3 ayrı kategoride yaklaşık 438 ürün mevcut. Artema ürünleri arasında banyo ve mutfak armatürleri, elduşu takımları, duş kolonları ve duş başlıkları, banyo aksesuvarları ve radyatör havlu kurutucuları bulunuyor.

Ve elbette Artema olarak bütün ürünlerimizle sektörümüzün standartlarını zorluyoruz. Rakamlarla anlatmak gerekirse… Armatürlere açma-kapama testi Avrupa’da 210 bin, Amerika’da 500 bin kez yapılırken, Artema armatürlerine bu test 1.500.000 kez uyguluyor. Batarya gövdeleri, sızdırma konusunda standart olarak 25 bar, Artema’da ise 50 bar basınçla test ediliyor. Armatürlerin kararmazlık garantisi standart olarak 5 yıl iken, Artema ürünlerinin kaplama garantisini 10 yıl olarak belirledi. Dünyada sadece Artema markalı Style X armatürlerde uygulanan PVD kaplama teknolojisi sayesinde, armatür kaplama kalınlığı, standart krom kaplamadan 2 kat daha dayanıklı. Böylece armatür aşınmadan daha uzun süre kullanılabiliyor. Bu testler sayesinde, ürünlerimizin bozulmayacağını, sızdırmayacağını, kararmayacağını ve aşınmayacağını yani Artema’nın dayanıklı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz. Ürünün bu vaadlerini geçen yıl başlayan reklam kampanyamıza da taşıdık.

Armatür piyasasına sunduğunuz çözümler hakkında bilgi verir misiniz? Pazara yenilikçi bir ürün girecek mi?2670

Mart ayında gerçekleşen Unicera fuarında; Q-Line, X-Line, Elegance – Efes armatürlerimizle Juno Classic aksesuvar serimizi tanıttık. Bu ürünlerden, maksimum su ve enerji tasarrufu yapılmasına olanak tanıyan Q-Line serisini çok önemsiyoruz. 90 derece sola hareket edebilen özel kartuşu sayesinde, orta konumda açıldığında bile kombi, şofben gibi ısıtıcıları çalıştırmıyor; enerji tasarrufu sağlayarak cihazların ömrünü uzatıyor. Suyun ısı ve debisini de kontrol eden kartuşuyla, gereksiz enerji tüketimi engelleniyor. Q-Line ile yıllık 17 ton suyu ısıtacak enerjiden tasarruf etmek mümkün.

Yüksek teknolojiyle üretilen Artema ürünleri, fonksiyonelliğin yanı sıra tasarımda da sektör liderliğini temsil ediyor. Çevre konusunda hassasiyetini her zaman koruyan Artema, Türkiye’de, ürünün su tüketim miktarını gösteren “Avrupa Su Etiketi”ni alan ilk armatür markası. Ürünlerimizin ambalajlarında bu yıl yer almaya başlayan etiket, enerji miktarını gösteren etiketler gibi, su tüketim seviyesini belirterek tüketicileri bilgilendiriyor ve tasarrufa dikkat çekiyor. Ayrıca Türkiye’de, Alman Yapı ve Çevre Enstitüsü (IBU) tarafından verilen ve dünyaca kabul görmüş en önemli çevre etiketi olan “Tip III Çevresel Ürün Beyanı”nı alan ilk ve tek armatür üreticisi Artemadır.

Uygulayıcılar, son tüketicileri etkiliyor mu? Satın almada ustaların payı nedir?

Armatür sektöründe ustalar büyük söz sahibi. Ustalar yani tesisatçılarla her zaman iletişim halinde kalmaya çalışıyoruz. Artema olarak tesisatçılara ulaşmak ve bilgi alışverişi yapmak için, İstanbul Doğalgaz, Sıhhi Tesisatçılar ve Kaloriferciler Teknisyenleri Odası’yla yaptığımız işbirliği kapsamında “Tesisatçılar Takımı” adını verdiğimiz projeyi 2013 sonunda hayata geçirdik. Bu kapsamda, Tesisatçılar Odası’nın işbirliğiyle düzenlediğimiz eğitimlere bu yıl da devam ediyoruz. 2013’te kurulan Tesisatçılar Takımı’nın, yılın 2. yarısında İstanbul’da başladığı, 4.sünü ise Denizli’de gerçekleştirdiği eğitimlere toplam 150 kişi katıldı.

2014’te; Antalya, İstanbul, Mersin, İzmir, Samsun, Bursa, Konya ve Afyon’da toplam 16 eğitim yaparak, 1.000 tesisatçıya ulaşmayı hedefliyoruz. Eğitimlerin yanı sıra Artema ve VitrA ürünlerinin özelliklerinin paylaşıldığı ortamlar da oluşturuyoruz. www.tesisatcilartakimi.com adresine üye olan tesisatçılar; markalarımızla ilgili tüm bilgilere, montaj dokümanı ve videolara, düzenlenecek eğitim bilgilerine erişebiliyor, sitede yer alan özel bölümlerde sunulan fırsatlardan yararlanabiliyor.

2671AR-GE çalışmalarına önem veriyorsunuz. Hangi alanlarda çalışma yapılıyor, bilgi verebilir misiniz?

EYAP olarak ArGe çalışmalarına her yıl 30 milyon TL kaynak ayrılıyor. Bozüyük’teki üretim kampusunda, 15 milyon TL’lik yatırımla 2011 yılında VitrA İnovasyon Merkezi kuruldu. Grubun ana markası VitrA’nın adını taşıyan merkezde görev yapan 80 kişilik ekip, Artema dahil, diğer tüm markalar için çalışmalar yürütüyor. Pazar ve teknoloji odaklı inovasyon çalışmalarına öncelik verilen merkezde; banyo ve karo alanında yeni malzeme, süreç ve teknolojilere yönelik araştırma, tasarlama, geliştirme ve üretim çalışmaları yürütülüyor. Nano teknoloji, elektronik, su ve enerji, sensör teknolojisi, akustik, ergonomi ve kompozit malzeme gibi alanlar inceleniyor.

İhracat çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

5 kıtada 50’ye yakın ülkeye VitrA markasıyla ihraç edilen Artema’nın önemli yurtdışı pazarları arasında ABD, Almanya, İngiltere, İsveç, Avustralya, BDT ve Ortadoğu ülkeleri yer alıyor.

Son kullanıcıların dikkat ettikleri hususlar nelerdir? Satın almadaki belirleyici faktörlerden bahseder misiniz?

Eskiden tüketiciler, alacakları ürünün pek çok özelliğe sahip olmasını önemserdi ancak çoğunlukla da bu özelliklerin hepsini kullanmaz, hatta bazılarının farkında bile olmazdı. Bugünün tüketicilerinin beklentisi ise çok daha net: Aldığı ürünün ihtiyacını karşılamasını istiyor, daha fazlasını önemsemiyor. Hemen her sektör için geçerli olan bu durum, armatürde de aynı. Biliyoruz ki tüketiciler bir armatürün öncelikle dayanıklı olmasını bekliyor. Kullanıcılar dayanıklı ile bozulmayan, sızdırmayan, kararmayan ve aşınmayan ürünü kastediyor. Açtığında açılmasını, kapattığında kapanmasını istiyor.

Toparlamak gerekirse son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?2672

Artema olarak tüketicinin dayanıklılık beklentisine biz de standartları zorlamayı ekliyoruz. Dayanıklılık, sızdırmazlık, aşınmazlık, kararmazlık alanlarında gerçekleştirdiğimiz testlerimizle dünya standartlarını zorluyoruz. Sürdürülebilirlik konusuna verdiğimiz önemi de eklemek isterim. Türkiye’de 112 milyar metreküp kullanılabilir su bulunuyor. Kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1.461 metreküp. Nüfusun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kişi başına su potansiyeli ise 1.120 metreküp olarak hesaplanıyor. Türkiye’nin 2030 yılında su fakiri bir ülke olması bekleniyor. Suyumuzu bilinçli kullanmazsak, geleceğimiz kuruyacak. Bu yüzden Artema olarak uzun yıllardır hem su hem de enerji tüketimine çok önem veriyoruz. Ürünlerimizi bu hassasiyete göre üretiyoruz.

Latest Posts

spot_img

KAÇIRMAYIN

HABERDAR OLUN

Nalbur sektöründen en son haberler e-postanıza gelsin.